Ca Marcanda Promis Gaja Toscania
- -70,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Costa Russi Langhe Nebbiolo DOC 2009
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent Gaja
Apelacja: DOC Langhe
Sub region: Barbaresco DOCG (IT)
Szczep: Nebbiolo, Barbera
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l VIP
Nazwa pochodzi od przezwiska dawnego właściciela winnicy, którą rodzina Gaja przejęła w roku 1967. Ze wszystkich win Gaji Costa Russi odznacza się najbardziej urzekającymi i finezyjnymi aromatami. To niezwykle złożone i gęsto utkane wino o potencjale dojrzewania liczonym w dekadach charakteryzują elegancja i krystaliczna czystość. Doskonałe odzwierciedlenie jednego z najlepszych siedlisk w Barbaresco. Sugestie kulinarne: pieczone czerwone mięsa, makarony z grzybami, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winiarnia Gaja została założona w 1859 roku w Barbaresco w Piemoncie, w samym sercu centrum uprawy winorośli Langhe i od razu stała się jedną z symbolicznych winnic regionu. Pierwszym właścicielem rodziny był Giovanni Gaja, ale prawdziwa zmiana jakościowa przychodzi wraz z wizją i zaangażowaniem syna Angelo Gaja, który od razu zainwestował w poszukiwanie najwyższej jakości. Do głównych przeprowadzonych innowacji zaliczamy zmniejszenie plonu z hektara ziemi, stosowanie baryki sprzeczne z wyborami stylistycznymi wyrafinowania czasu dla regionu i rodzaju wina oraz wprowadzenie dłuższych korków. To pozwoliło Angelo wyrazić nowe oblicze wina z Piemontu, bez zbytniego skostnienia w tradycji, ale raczej wychodząc od tego i wprowadzając innowacje. Angelo zawsze był wspierany w tej podróży przez swoją żonę Łucję, a dziś z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni kroczą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni idą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. z dumą dzieci Gaia, Rossana i Giovanni idą śladami ojca; jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. jej wina były w stanie ugruntować swoją pozycję na całym świecie jako produkty zdolne do podniesienia jakości uprawy winorośli Piemontu, a ogólniej produkcji włoskiej na całym świecie. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu. Firma posiada obecnie ponad 92 hektary winnic, które zawsze uprawiała z poszanowaniem ziemi i środowiska, i produkuje około 350 000 butelek rocznie. Już w 1977 roku Gaja rozszerzyła swoje poglądy także poza Piemont w Toskanii, realizując projekt w Bolgheri di Ca'Marcanda, gdzie produkowane są kawałki Bordeaux oraz w Montalcino z Pieve Santa Restituta, tworząc także własną dystrybucję wielu innych regionów i win. rosnące obszary o znaczeniu.