Gaja Pieve Santa Restituta Brunello di Montalcino
Kraj: Włochy
Apelacja: Brunello di Montalcino DOCG (Toskania)
Region: Tuscany, IT (Toskania)
Pojemność: 750 ml VIP
Rozwiń opis...Wino jest bardzo pełne i mocne, taniny są nadal obecne, ale teraz płynnie zintegrowane. Wino oferuje złożony melanż suszonej śliwki, tytoniu, nasion kopru włoskiego, ściółki leśnej i cech trufli.
Brunello di Montalcino Pieve San Restituta jest wynikiem zmieszania różnych winogron Sangiovese uprawianych na najwyższych obszarach Sugarille i Rennina crus oraz na 10 hektarach Sangiovese w Torrenieri. Te Sangiovese zbiera się w różnym czasie, w zależności od stopnia dojrzałości winogron. Firma postanowiła nie butelkować wina, jeśli ten konkretny rocznik nie spełnia ich wysokich standardów jakości. Wino, które trafia do winiarni, jest odłożone i umieszczane w stalowych kadziach do fermentacji alkoholowej z maceracją, która trwa około 15 dni w temperaturze 25-28 ° C. Następnie wino jest oddzielane od skórki, a następnie leżakowane w dębie przez 24 miesiące.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W połowie lat 90-tych rodzina Gaja, giganci win Barbaresco i Langhe, zakupiła posiadłość Santa Restituta w Montalcino, niedaleko wiejskiego kościoła o tej samej nazwie i począwszy od zbiorów w 2005 roku z pasją rozpoczęła produkcję Brunello di Montalcino. i mistrzostwo, które ją wyróżniają i które rozsławiły jej wina na całym świecie. Brunello di Montalcino Santa Restituta pochodzi z winogron Sangiovese Grosso pochodzących z czterech winnic posiadłości, dojrzewa rok w barrique i rok w dębowych beczkach, jest to wino o wielkiej finezji, pachnące kwiatami, czerwonymi owocami i ziołami balsamicznymi, miękkie i trwałe na podniebieniu, co w wysublimowany sposób wyraża doskonałość i jakość win Gaja.
Winiarnia została założona w 1859 roku przez Giovanniego Gaję w sercu Langhe i jest jedną z najważniejszych firm w produkcji Barbaresco. Obecnie prowadzona z ogromną pasją i kompetencjami przez Angelo Gaję wraz z jego dziećmi Gaią, Rossaną i Giovannim, firma jest znana w kraju i za granicą dzięki ciągłym badaniom i wdrażaniu najnowocześniejszych technik produkcji. Szacunek dla tradycji i miłość do terytorium doskonale przystosowanego do produkcji wspaniałych win przyczyniają się do sukcesu winnicy Gaja we Włoszech i na całym świecie.
2025-02-01
Brunello di Montalcino
W kieliszku wino ma rubinowoczerwony odcień z granatowymi plamkami, który jest uderzający i kuszący. Nos wypełniony jest hojnymi, wyrazistymi zapachami, które są klasyczne dla Sangiovese, w tym dojrzałymi czerwonymi wiśniami, śliwkami i jeżynami, zmieszanymi z subtelnymi nutami ziemistych tonów, tytoniu i skóry. W smaku wino oferuje zachęcające i wypełniające usta doświadczenie, które jest bogate i złożone. Taniny są jędrne i jedwabiste, zapewniając strukturę i równowagę, podczas gdy smaki są skoncentrowane i długotrwałe. Nuty czerwonych i czarnych owoców mieszają się z pikantnymi przyprawami, mineralnymi tonami i nutą dębu, które dodają winu głębi i złożoności. Ten Brunello di Montalcino ma niemal nieskończoną progresję, ukazując prawdziwe piękno dobrze wykonanego wina. To wyjątkowe wino, które idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, treściwymi gulaszami i dojrzałymi serami.