Gaja Sito Moresco Langhe
Wino Gaja Sito Moresco Langhe
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gaja Sito Moresco Langhe
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Langhe
Szczep: Nebbiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l VIP
Nazwa wina wywodzi się od dawnego właściciela jednej z winnic, zaś owoce pochodzą z najlepszych siedlisk w Barbaresco, Treiso i Serralunga. Łączy złożoność i długowieczność nebbiolo z finezją cabernet i przystępnością merlot. W nosie czysty aromat czerwonych owoców. Cieliste, zrównoważone, eleganckie. Świeży finisz z gładkimi taninami. Najlepiej pije się młode, ale może również dojrzewać około dziesięciu lat. Sugestie kulinarne: pieczone czerwone mięsa, makarony z grzybami, dojrzałe sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gaja Piwnica Wina, która wraz z kilkoma innymi zmieniła historię piemonckiego i włoskiego świata winiarskiego. Urodzony w Barbaresco w 1859 roku przez założyciela Giovanniego Gaję i od tego czasu zawsze wyróżnia się "obsesyjnym" poszukiwaniem jakości. Piemont i jego Langhe, niezwykła kraina ze względu na cechy glebowe i klimatyczne, które sprawiają, że uprawa winogron jest optymalna, oraz ziemia, która stworzyła ludzi i rolników oddanych uprawie winorośli i ich winogron. Angelo, syn założyciela, miał zasługę odnowienia pomysłów ojca, wprowadzając na przestrzeni lat 60 nowych ustawień produkcji: postanowił obniżyć plony z hektara roślin, aby uzyskać jeszcze wyższą jakość winogron; bardziej ukierunkowane i kontrolowane wykorzystanie drewna, począwszy od powrotu do większego używania dużej beczki; wprowadził stosowanie bardzo długich korków, ponieważ rozumiał, że dzięki nim ich wina miałyby z czasem większą wydajność. Dziś znowu, zgodnie z tradycją, cała rodzina Gaja angażuje się w utrwalanie i rozwijanie idei firmy i win, które Angelo Gaja zbudował w ostatnich dziesięcioleciach: wszystkie pracują w piwnicy, od dzieci po wnuki…pokolenia zjednoczeni w prowadzeniu z siłą i szacunkiem, jedna z najsłynniejszych winnic na świecie, synonim historii i jakości.
Winifikowana z winogron Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Merlot, które dzięki temu mądremu małżeństwu są w pełnej czerwieni, intensywnej i bardzo długiej żywotności. Nebbiolo daje nam część złożoną i elegancką, Cabernet Sauvignon dodaje ciała, Merlot łączy wszystko dając równowagę. W pełni dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, a następnie poddawane oddzielnej winifikacji. Proces jest taki sam dla godziny trzeciej, z fermentacją w stali nierdzewnej z częstym przepompowywaniem i kilkutygodniową maceracją. Następnie wino starzeje się przez 12 miesięcy w stali, aby następnie zostać zmontowane i dalej dojrzewać w butelce przed wprowadzeniem na rynek. W szkle jest jasnoczerwony, jasny, nieobciążony; w nosie ujawniają się intensywne aromaty wiśni, amareny, porzeczki oraz nuty kwiatowe róży i nuty ziołowe z posmakiem przypraw. Na podniebieniu jest bogaty, głęboki, miękkie o przyjemnej strukturze i przyjemnym odczuciu świeżości. Taniny są miękkie i gładkie. Wykwintne i harmonijne czerwone wino w typowym dla Gaja stylu.
Gaja Sito Moresco Langhe - Opinie klientów
Gaja Sito Moresco Langhe
Sito Moresco to uwodzicielskie wino o doskonałej pijalności. Ma ciemny i intensywny kolor, prawie czarny. W nosie eksplozja owoców (owoce czerwone i czarne), uzupełniona nutami fiołka i starzenia (drzewny, waniliowy). W ustach gęste i aromatyczne (zawsze na czerwonych i czarnych owocach), z bardzo obecnymi, ale jędrnymi taninami, wzmocnionymi odrobiną świeżości.
2024-03-09
Gaja Sito Moresco Langhe 2020
Ciemno rubinowe wino ma ekscytujące nuty czarnej wiśni, fiołka i śliwki. Wino produkowane w typowym stylu Gaja, czyli eleganckie i uporządkowane. W smaku ciemne owoce, wanilia i dąb. Taniny są mocne, ale przystępne. Owocowa wyrazistość wina sprawia, że jest ono bardzo przyjemne w podniebieniu. Wiele win Gaja wymaga niebotycznie wysokich cen. Jest to fenomenalne wino, które pozwala zrozumieć i docenić głębię i wiedzę Gaji. Sito Moresco Langhe DOC to jedno z moich ulubionych włoskich win z piemontu.