Gavi Marchesi di Barolo Piemont
Wino Gavi Marchesi di Barolo Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gavi Marchesi di Barolo
Kraj: Włochy
Region: Piemonte, Gavi
Producent: MARCHESI DI BAROLO
Szczep: Cortese Piemonte
Alkohol: 12,5% PWW
Pojemność: 0,75l
Słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami. Intensywny bukiet z kwiatowymi aromatami rumianku oraz owocowymi nutami zielonego jabłka. Smak świeży, przyjemny smak z nutami żółtego jabłka i zielonych migdałów, niuansami rumianku i eleganckim posmakiem. Przyjemne, harmonijne o dobrej budowie. Sugestie: sałaty, risotto, pasty z jasnymi sosami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino charakteryzuje się dość delikatnymi, nienarzucającymi się aromatami melona, jabłka, skórki cytryny i migdałów. Dzięki dojrzewaniu przez dłuższy czas na osadzie wino nabrało kremowości, jednak z drugiej strony nie straciło swojej struktury i mineralności. Jest klasycznym winem do przystawek, owoców morza, ryb gotowanych na parze, pieczonych oraz grillowanych; do risotto z warzywami, sushi-sashimi, warzyw w panierce oraz miękkich serów. W tym konkretnym przypadku pairingiem dla Gavi były smażone na głębokim tłuszczu kuleczki ryżowe Arancini (na bazie risotto) z mozzarellą oraz panierowany ser Camembert.
Gavi było pierwszym białym winem we Włoszech, które zyskało międzynarodową renomę i nadal jest uważane za jedno z najlepszych włoskich win białych. Wytwarzane wyłącznie z winogron Cortese – odmiany, której dziedzictwo sięga XVII wieku – jest to wino, które odzwierciedla jego terroir. Charakteryzuje się rześką, twardą i świeżą kwasowością pochodzącą z bogatych w minerały gleb tego obszaru. Bukiet jest szczególnie kwiatowy, oferując delikatne aromaty przypominające białe kwiaty, cytryny, zielone jabłka oraz miód spadziowy. Na finiszu często pojawiają się ślady migdałów.
Cortese – jedna z białych gwiazd Piemontu, ta biała odmiana winorośli uprawiana jest głównie w południowo-wschodniej części Piemontu. Posiada długą historię we włoskiej uprawie winorośli – już w 1659 roku wymieniano ją w dokumentacji dotyczącej nasadzeń w winnicach Piemontu. Dziś wina powstałe ze szczepu Cortese są najczęściej kojarzone z winem DOCG Cortese di Gavi, produkowanym w regionie Gavi w Alessandrii. W południowo-wschodnim Piemoncie występują znaczące nasadzenia tych winogron, w tym obszary winiarskie DOC Colli Tortonesi i Cortese dell’Alto Monferrato położone kilka kilometrów na zachód od Gavi i Monferrato Casalese Cortese, rozciągających się na północ od Tanaro do Basso Monferrato. Wina ze szczepu Cortese charakteryzują się zazwyczaj jasną, słomkową barwą, aromatami cytrusów, zielonego jabłka oraz gruszki.
Gavi Marchesi di Barolo Piemont - Opinie klientów
Wino Gavi do pstrąga gotowanego na warzywach.
Aromaty są intensywne i eleganckie z nutami białych kwiatów, złotych jabłek i nutami mineralnymi. Na podniebieniu jest dobrze zbudowane, zrównoważone i pachnące z pikantnymi nutami i niesamowitą długością na finiszu. Wino wspaniale pasuje do pstrąga gotowanego na warzywach.
Wino Gavi Wino Piemontu
Klejnot białego wina południowego Piemontu. Kuszący aromat białej brzoskwini z aromatem jabłka, świeżej limonki i nutą migdałów.
2023-10-21
Вино Gavi di Gavi DOCG Marchesi di Barolo 2022
Вино бледно-соломенного цвета с зеленоватыми бликами. Очаровательный тонкий аромат с тонами желтых и зеленых яблок, лимонов, миндаля, цветов ромашки. Изысканный чистый вкус с фруктовыми цитрусовыми и минеральными нотами, вибрирующей кислотностью и гармоничным элегантным послевкусием.