Gianni Gagliardo Barolo Riserva DOCG
Wino Gianni Gagliardo Barolo Riserva DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Preve Gianni Gagliardo Barolo Riserva DOCG 1997
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Poderi Gianni Gagliardo
Winnice: Lazzarito „Preve” w Serralunga d’Alba
Apelacja:DOCG Barolo
Rodzaj: Barolo wytrawne
Szczep: Nebbiolo
Starzenie: 33 miesiące
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 14,5%
Serwować : 18 °C
C2
Dobre Barolo Preva Gianni Gagliardo Barolo Riserva DOCG to wyznacznik jak pragniesz porównywać wina Barolo od najlepszych producentów. Wino perfekcyjne, niezwykle harmonijne, eleganckie i długie z doskonałą strukturą i dobrze zbalansowanymi taninami.
Dzięki wieloletniemu dojrzewaniu w dębowych beczkach. Potężne wino o pięknym, ciemnorubinowym kolorze z pomarańczowymi refleksami, bogate w intensywne aromaty dzikiej truskawki, róży oraz wanilii wywodzącej się z dębu, w którym wino leżakowało przez 5 lat. Doskonale zbalansowane i złożone wino. Aromaty złozopne przywołujące dziką truskawkę, rabarbar, skóra z nutami różanymi. Sugestie kulinarne: Makaron z truflą, pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem, pieczona dziczyzna, schab zapiekanych pod beszamelem z grzybami, marynowany schab z mozzarellą i grillowaną suknią, przepiórki w sosie śmietanowym otoczone pomarańczą sycylijską, ciężkie, tłuste potrawy, dojrzałe, mocne sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dobre Barolo to skromna ocena, wszyscy producenci Barolo z zachwytem i zapatrzeniem podczas degustacji ulegają nokautowi wystawiają wina do rywalizacji. Smak wina z upływam casu zmienia sią na lepsze, nebbilolo nabiera finezji i subtelności przy czym smak staje się urokliwy. Preve (wzgórze Lazzarito w Serralunga dAlba) jest wypuszczane na rynek po długim okresie starzenia się w piwnicy. Preve Reserve znajduje się na szczycie kategorii, dzięki temu wspaniałemu cru, trosce, z jaką jest produkowany, i szczególnie korzystnemu rocznikowi. Kampania Riserva Gianni Gagliardo Barolo rozpoczęła się zimą wyróżniającą się dużymi opadami śniegu i deszczową wczesną wiosną, gwarantującymi doskonałe rezerwy wody w glebie. Rezerwy te należy przetestować pod kątem stresu życiowego latem. Rozwój fenologiczny winorośli, ale natychmiast powrócił do średniej w ciągu ostatnich kilku lat. Zbieranie rozpoczęło się w trzecim tygodniu sierpnia dla aromatycznych odmian krótkiego cyklu, takich jak Moscato i Brachetto. W przypadku białych odmian, takich jak Favorita, zbiory rozpoczęły się około 10 września i trwały do około 20 września, kiedy rozpoczęto zbieranie Dolcetto i Barbera, a następnie Nebbiolo. Każda działka została stworzona do pracy i wyglądała dobrze. Temperatury fermentacji w ten sposób przebiegały zgodnie z naturalną krzywą, bez żadnej interwencji winiarza. Po fermentacji nowe wina zostały przeniesione do drewna dla FML i starzenia się. Cotygodniowe bicie odbywało się do wiosny, kiedy po ślepym mieszaniu, wina ze wsi Serralunga i Monforte zostały połączone w celu nadania odpowiednio „potencjału starzenia się i mineralności” oraz „długości”.
Rodzina Gagliardo jest głęboko zakorzeniona w historii uprawy winogron i produkcji wina w Piemonte, jednym z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich, od 1848 roku. Przodkowie Gagliardo, rodzina Colla, początkowo zaczęli produkować Moscato od Santo Stefano Belbo. Następnie następne pokolenie rodziny przeniosło się do Diano dAlba produkującej Dolcetto, a wreszcie Paolo Colla kupił małą farmę i winnicę w La Morra w regionie Barolo i zaczął produkować wino Barolo z troską i uwagą, które tylko wielką pasją i szacunkiem do ziemi. Obecnie pasja trzech synów Gianniego reprezentuje „jednostkę mocy” winnicy i wszyscy są w pełni zaangażowani w tworzenie wyjątkowych win. Ręczne podejście do zbiorów jest tradycyją, z naciskiem na środowisko i zrównoważony rozwój. Każda faza produkcji jest skrupulatnie wykonywana. Stefano jest jednym z najlepszych winiarzy w Barolo. U jego boku, jego brat Alberto, przejął odpowiedzialność za winnice, nieustannie dążąc do uzyskania doskonałych wyników zgodnie z najbardziej zrównoważonymi praktykami ekologicznymi. Paolo, trzeci syn, z dyplomem z nauk rolniczych, jest odpowiedzialny za codzienne operacje winiarskie.