Gianni Gagliardo Barolo Serre DOCG
Wino Gianni Gagliardo Barolo Serre DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gianni Gagliardo Barolo Serre DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Poderi Gianni Gagliardo
Winnice: La Morra, Monforte, Barolo i Serralunga
Apelacja:DOCG Barolo
Rodzaj: Barolo wytrawne
Szczep: Nebbiolo
Starzenie: 33 miesiące
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13,5%
Serwować : 17 °C
C2
Dobrze zbudowane wino z Piemonto o kolorze granatowej czerwieni z widocznymi, biało pomarańczowymi refleksami. Doskonały, szeroki wachlarz aromatów: mocno dojrzałych wiśni z lekkimi akcentami różanymi i pojawiającymi się nutami grzybów, ziemi, trufli oraz skóry. Wszystkie zalety wino uzyskało poprzez dwuletni czas przebywania w dębowych beczkach. W ustach dojrzałe wiśnie w czekoladzie oraz śliwki. Wino o świetnej kwasowości, dobrze zbudowanych taninach, strukturze bogatej w owoce i długim finiszu. Sugestie kulinarne: makarony z sosami śmietanowymi, potrawy z grzybami, dziczyzna, karp smażony, kiełbasa z grilla, karkówka wypieczona, szaszłyki drobiowo wieprzowe w sosie chili, krokiety faszerowane szpinakiem i fetą, schabowy z mizerią i młodymi ziemniakami…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Barolo Serre Gianni Gagliardo już po samym otwarciu uwodzi barwą dojrzałej czereśni i śliwki które są wzmocnione lukrecją w tej czerwonej dzianinie. Garbniki są dojrzałe i prawie aksamitne, co pozwala na długie zakończenie. Wino w konkurencji z bratem Resreva Gianni Gagliardo Barolo Serre ulega szybkiemu nokautowi, lecz na tle innych win z Piemontu oczywiści Barolo wino mocno się broni i zyskuje znaczną przewagę w ocenach i rankingach sommelier w Europie. Gianni Gagliardo Barolo czerwone winogrono jest najczęściej kojarzone z Piemontem, gdzie staje się między innymi DOCG Barolo i Barbaresco. Nazwa pochodzi od języka włoskiego dla „mgły”, która opada nad regionem podczas żniw. Owoc również zyskuje mglisty biały welon, gdy jest dojrzały. Sugestie kulinarne: makaron z truflami, duszone przepiórki, zając duszony po trzydniowej marynacie w ziołach, goździkach, cynamonie z szafranem…
Poderi Gianni Gagliardo ma siedzibę w La Morra, gdzie 16 winnic należących do posiadłości jest rozmieszczonych w regionach Barolo i Roero w Langhe. 50 akrów winnic zostało zmontowanych w ciągu ponad 150 lat, pod koniec lat 60. Paolo Colla, czwarte pokolenie rodziny Colla, zarządzało majątkiem, zaczęło butelkować własne Barolo. W 1973 roku Marivanna Colla wyszła za Gianniego Gagliardo, który ostatecznie przejął majątek, który dziś nosi jego imię. Gianni prowadzi dziś majątek ze swoimi synami Stefano, Alberto i Paolo. Osiedle tworzy kilka DOCG Barolos, a także DOC Barbera, Nebbiolo dAlba, Dolcetto i Favorita, białe wino. Wina zdobyły punkty w niskich i średnich latach 90-tych. Barolo Gianni Gagliardo pochodzi z naszych winnic w La Morra, z częścią naszych winogron z Monforte dAlba, Barolo i Serralunga. Ta kombinacja gleby nadaje jej szczególnie ekspresyjny i przyjemnie wyrafinowany charakter już w młodym wieku, nadając jej doskonały potencjał starzenia.
Barolo to jedna z największych włoskich nazw win. W rzeczywistości wielu znawców włoskich win uważa Barolo za kunszt włoskiego wina. Wino Barolo szczyciło się mianem „królem win i winem królów”, po części dlatego, że do połowy XIX wieku Wina Piemont były własnością szlacheckiego rodu Savoy, historycznych władców północno-zachodnich Włoch. A Savoys mieli upodobanie do Nebbiolo. Barolo DOCG położony jest pośród wzgórz Langhe i obejmuje 11 gmin, z których jedną jest miasto Barolo. W apelacji znajduje się 4200 akrów winnic, a od końca XIX wieku hodowcy próbowali zidentyfikować swoje najlepsze winnice. Wprowadzając do obrotu niektóre winnice jako lepszą jakość niż inne, producenci Barolo podążyli za burgundzkim zwyczajem produkcji pojedynczych winnic lub butelek winnic „cru”. Jak w sąsiednim Barbaresco, Barolo DOCG wymaga, aby wina były w 100% Nebbiolo, winoroślą o włoskiej nazwie Pinot Noir. Z zapisów wynika, że Nebbiolo było uprawiane w Piemoncie już w XIV wieku i mimo że jest nieco wybredne - późno dojrzewa i łatwo ulega uszkodzeniu wskutek niekorzystnej pogody. Nebbiolo pozwala zbudować bardzo aromatyczne i mocne czerwone wina. Aż do połowy XIX wieku Nebbiolos z Piemontu poddano winifikacji jako słodkie wina, jednak zakończyło się ono pod koniec XIX wieku, kiedy to francuski enolog został zaproszony do Piemontu, aby pokazać producentom, jak wytwarzać suche czerwone. Barolo został uznany za DOC w 1966 r. I awansowany do DOCG w 1980 r. Barolos musi być w wieku co najmniej trzech lat, przynajmniej dwóch lat w drewnie. Barolo Wina są taninowe i wytrzymałe i na ogół potrzebują co najmniej pięciu lat, aby zmięknąć w złożone, ziemiste wina.