Gibele Zibibbo Terre Siciliane
Wino Gibele Zibibbo Terre Siciliane
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gibele Zibibbo Terre Siciliane
Kraj: Włochy
Region: Sycylia
Winiarnia: Carlo Pellegrino & C. S.P.A.
Szczep: 100% Zibibbo
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Zibibbo to odmiana winogron pochodząca z Egiptu, którą Fenicjanie przywieźli na Sycylię. Zibibbo pochodzi od arabskiego słowa zabībco oznacza „rodzynkę”. Dlatego Zibibbo z Pellegrino nosi nazwę odmiany winorośli, z której jest produkowany. Wino powstało w całości z odmiany Zizibbo uprawianej na Sycylii, prezentuje się słomkowożółtym odcieniem z aromatami przywodzącymi na myśl nuty jaśminu i lawendy z nutami zielonych jabłek i cytronów. Wytrawne i świeże, z długo utrzymującym się smakiem owoców cytrusowych, żółtych brzoskwiń i zielonych jabłek. Sugestie kulinarne: Zupa rybna, dania z surowej ryby i skorupiaków.
Notatki sommelier:
W 1880 roku Paolo Pellegrino, hodowca winorośli z Marsali, położonej na północno-zachodnim wybrzeżu Sycylii, założył Cantine Pellegrino. Dziś ta rodzinna firma jest liderem w regionie, z ponad 300 hektarami winnic i gamą win Marsala DOC, Pantelleria Passito i Moscato. Wino robi się tu od tysięcy lat, ale Brytyjczycy wzmocnili sukces Marsali jako stolicy wina. Odgrywając kluczową rolę w opracowywaniu wzmocnionych win z portugalskiego Porto i hiszpańskiego Jerez, firma poszukiwała podobnych produktów gdzie indziej. W 1773 roku angielski kupiec John Woodhouse zatrzymał się w Marsali i został oczarowany tamtejszym winem. W ten sposób rozpoczęła się produkcja wzmocnionego wina Marsala. Wszystkie wina Pellegrino są produkowane z rodzimych winogron przywiezionych przez pierwszych osadników i rzadko spotykanych w innych regionach.
Gibele Zibibbo Terre Siciliane - Opinie klientów
Gibele Zibibbo Terre Siciliane
Białe Sycylijskie wino Zibibbo Muscat d’Alexandrie. Urzeka niezwykle aromatycznym i ekspresyjnym charakterem, pełnym nut jabłek, jaśminu, lawendy oraz cedru. Na podniebieniu doskonale zharmonizowana kwasowość z wyrazistą strukturą zakończona jest trwałym, przyjemnym finiszem. Wyborne uzupełnienie dań na bazie ryb oraz owoców morza.
Gibele Zibibbo Terre Siciliane IGT 2022
Jasno słomkowy żółty. W nosie jaśmin i lawenda, delikatna nuta gałki muszkatołowej oraz nuty jabłka i cytryny. Na podniebieniu precyzyjne, wytrawne i świeże, z dobrą kwasowością, flankowane nutami cytrusowymi oraz aromatem lekkich brzoskwiń i zielonego jabłka. Tak smakuje aromatyczna Sycylia, wyrazista i mineralnie świeża!
2023-07-01
Muscadet Sycylijski Zibibbo Wino
Sycylijskie wino białe powstało z Zibibbo dokładniej mówiąc z Muscat d’Alexandrie. Urzeka niezwykle aromatycznym i ekspresyjnym charakterem, pełnym nut jabłek, jaśminu, lawendy oraz cedru. Na podniebieniu doskonale zharmonizowana kwasowość z wyrazistą strukturą zakończona jest trwałym, przyjemnym finiszem. Wyborne uzupełnienie dań na bazie ryb oraz owoców morza.