GIROLAMO Monte Dei Cocci Primitivo
Wino GIROLAMO Monte Dei Cocci Primitivo
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
GIROLAMO LA VOLIERA PRIMITIVO SALENTO
Kraj: Włochy
Region: Apulia
Producent: Tenute Girolamo
Opis: Apelacja: Salento IGP
Szczep: primitivo
Wino o purpurowo czerwonej barwie z niuansami fioletu. W nosie intensywny bukiet złożony z aromatów czerwonych owoców (wiśnie, śliwki, porzeczki), z nutami przypraw. Usta pełne, miękkie, w pełnej zgodności z odczuwanymi aromatami. Długie i przyjemne. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, twarde, dojrzałe sery. Dobrze komponuje się z typowymi daniami mięsnymi kuchni śródziemnomorskiej.
Pochodzenie: Tenute Girolamo w sercu doliny Itria jest dość młody. Pierwsze winorośle zostały posadzone około 2001 roku, a winnica została w pełni założona w 2006 roku. Dolina Itria znana jest ze słynnych „Trulli”, małych okrągłych domów ze stożkowymi dachami pokrytymi plamami, typowymi dla Apulii. Piękna dolina w sercu dolnego płaskowyżu Murgia jest centrum sztuki, kultury i tradycji w Apulii, jak nazywa się Apulia po włosku. Charakterystyczny jest tam wapień, w którego scenerię i formacje wpisuje się Tenute Girolamo, zwłaszcza w Martina Franca. Determinacja i niepohamowana energia rodziny Girolamo jest widoczna w 50 hektarach winnic produkujących najlepsze winogrona, pochodzące z Apulii, jak również odmiany międzynarodowe. Rodzina łączy badania i nowoczesne podejście z tradycyjnymi metodami w swoich winach. W prawie nienaruszonym oryginalnym krajobrazie winorośl zakorzenia się głęboko w chłodnym wapieniu w poszukiwaniu wody, delikatnie poruszana wiatrem i ogrzewana intensywnym słońcem Salento. Winnice znajdują się w Santa Rosa, Capo di Galloo, Noceto, Pizzo Rosso, Codalunga, Mangiatello, Monte Tre Carlini i Badessa. Dojrzewanie: Uprawiana na wzgórzach Salento na glebie gliniasto-wapiennej. Zebrane przejrzałe z częściowym podnoszeniem na winorośli. Po delikatnej maceracji i fermentacji w zbiornikach z dębu francuskiego, rafinowany był w beczkach z dębu francuskiego przez 4/6 miesięcy, a następnie dojrzewał w butelce przez 6 miesięcy.