Giuseppe Gorelli Rosso Di Montalcino DOC
Giuseppe Gorelli Rosso Di Montalcino DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Giuseppe Gorelli Rosso Di Montalcino DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Rosso Di Montalcino DOC
Producent: Giuseppe Gorelli
Typ: Dry Red Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% bk17
Nota degustacyjna:
Otrzymywane z tych samych winogron co Brunello di Montalcino, z gleb gliniastych do średnioziarnistych. Czynności związane z uprawą są tradycyjne: przycinanie na sucho, przycinanie zielone, przerzedzanie i selekcja kiści, aż do zbioru, wszystkie wykonywane są ręcznie. Całkowicie spontaniczna winifikacja i fermentacja, dzięki rodzimym drożdżom, odbywa się częściowo w drewnianych beczkach, a częściowo w pojemnikach ze stali nierdzewnej.
Rosso Di Montalcino ujawnia czerwono rubinowy odcień z aromatami dojrzałych czerwonych owoców jagodowych, znutą żurawiny, wiśni, ziół oraz nutami balsamicznymi. Na podniebieniu świetnie zrównoważone z nutą słodyczy, która kontrastuje z żywą kwasowością. Wykończenie średniej długości z aksamitnymi taninami. Sugestie kulinarne: dziczyzna, steki, czerwone mięsa z grilla, gulasz, szynki dojrzewające, sery dojrzewające,
Notatki Sommelier:
Giuseppe Gorelli jest zajęty zarówno zarządzaniem winnicami, które wynajmuje od swojego przyjaciela i enologa Maurizio Lambardiego, jak i winifikacją. Odbywają się one w sposób tradycyjny i ze spontaniczną fermentacją. Winogrona są przeważnie fermentowane w 50-hektolitrowych drewnianych kadziach/beczkach. Następnie rafinacja odbywa się w drewnianych beczkach o średniej/dużej pojemności.
2023-10-23
Giuseppe Gorelli Rosso Di Montalcino 2016
Eleganckie nuty czerwonych owoców, suszonej róży i przypraw wyłaniają się ze skoncentrowanej, pełnej tekstury, która jest szeroka, energetyczna i otulająca.