Gran Maestro Primitivo Appassimento Rosso
Wino Gran Maestro Primitivo Appassimento Rosso
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maestro Italiano Gran Maestro Appassimento Rosso
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Apelacja: IGP Puglia
Producent: Cielo e Terra
Szczep: Primitivo , Sangiovese
Temp. serwowania: 16–18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5%
Wino przygotowane rzymską metodą appassimento: z bardzo słodkich, suszonych przez minimum trzy miesiące, ręcznie zbieranych winogron. W ustach intensywne, bogate i miękkie, ujmujące słodyczą dojrzałych tanin. Podawać do czerwonych mięs, dojrzałych serów lub solo.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gran Maestro Italiano Rosso Puglia Appassimento ujawnia głęboki rubinowy odcień z czarnymi refleksami. Oczarowuje w nosie zapachem soczystej ciemnej wiśni . Na podniebieniu rozwijają się bardzo intensywne aromaty czerwonych owoców, takich jak maliny , wiśnie i śliwki. Drobną przyprawę dopełniają lekko słodkie nuty. Po pełnym body i jedwabistej taninie następuje aromatyczne, miękkie i złożone wykończenie o kremowej konsystencji. Wino orzeźwiające, okrągłe i dojrzałe, pełne smaku.
Winnica Cielo e Terra znajduje się w regionie Apulia ze stolicą Bari, głęboko na południu, na wybrzeżu Adriatyku. Krajobraz składa się z płaskowyżów i równin, w przeciwieństwie do innych południowych regionów nie ma prawie żadnych gór. Klimat jest suchy i gorący z niewielkimi opadami deszczu. Apulia ma największą różnorodność odmian winorośli w południowych Włoszech , większość z nich to czerwone wina, takie jak Primitivo , Sangiovese , Merlot i Negroamaro .
Gran Maestro metodą Appassimento
Wybrane winogrona są suszone przez dwa do czterech miesięcy na drewnianych stojakach w dobrze wentylowanych pomieszczeniach bezpośrednio po zbiorach. Tutaj tracą około jednej trzeciej wagi. Płyn w winogronach wyparowuje, a kwas, cukier i składniki aromatyczne, które są kluczowe dla pełności i gęstości wina, zostają zatrzymane i bardziej skoncentrowane. Proces Appassimento jest szczególnie złożony, ponieważ winogrona muszą być obracane, przestawiane i sortowane, jeśli to konieczne. Suszenie winogron przed winifikacją tworzy złożone, pełne wina, które szczególnie charakteryzują się gęstą i kremową konsystencją. Wina Appassimento charakteryzują się zazwyczaj w pełni dojrzałym, skoncentrowanym i aksamitnym aromatem.
Gran Maestro Primitivo Appassimento Rosso - Opinie klientów
Gran Maestro Primitivo Appassimento
W kieliszku wino prezentuje głęboką barwę granatu. Ma bujny i złożony bukiet, na który składają się przede wszystkim aromaty czarnych porzeczek, powideł śliwkowych, a w tle nuty kakao, tytoniu i wanilii. Ciało pełne i zaokrąglone, o miękkich, słodkawych taninach, zostawiające na języku smak czerwonych porzeczek, przypraw i kawy. Podawać do czerwonych mięs, dziczyzny i wyrazistych serów.
2022-08-07
Czas na dobre Primitivo di manduria
Kiedy masz już dość tych samych starych pinot noir lub cabernet sauvignon , spróbuj soczystego primitivo z południowego krańca Włoch. Primitivo, włoska nazwa zinfandel, porzuciła swoją przeszłość jako niejasne grono do mieszania w niedrogich winach, a teraz jest wytwarzana z charakterystycznych, wysokiej jakości win szczepowych.