Gran Maestro Bianco Appassimento
Wino Gran Maestro Bianco Appassimento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gran Maestro Bianco Appassimento
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Apelacja: IGP Puglia
Producent: Cielo e Terra
Szczepy: Chardonnay, Fiano
Rodzaj:białe półwytrawne
Temp. serwowania: 10-12°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% c4
Nota degustacyjna: Wino z częściowo podsuszanych winogron o wspaniałych nutach owoców tropikalnych w nosie, w ustach pełne, rozgrzewające, o silnej budowie i delikatnym długim posmaku. Podawać do owoców, sałatek i dań warzywnych.
Notatki Sommelier: Gran Maestro Bianco Appassimento to białe półwytrawne wino w stylu Ripasso, wyprodukowane z lekko podsuszanych winogron Chardonnay i Fiano. Wino prezentuje się żółto złocistym odcieniem z nutą owoców tropikalnych. Na podniebieniu pełne, okrągłe i ciepłe wino o świetnej strukturze i miękkości. Delikatny i aromatyczny długi finisz. Wino zachowuje świeżość i aromaty zarówno w zapachu jak i smaku. Sugestie kulinarne: białe mięsa, chude ryby, owoce morza, dojrzałe sery, grillowane warzywa, makarony z białymi sosami.
Winiarnia: Uprawa winorośli była praktykowana na wzgórzach Berici od wieków. Krajobraz ma pochodzenie wulkaniczne i rozciąga się w strefie między Weroną a Padwą. Na jego północnych stokach leży miasto Vicenza z kościołem pielgrzymkowym Monte Berico. Słoneczne położenie i łagodny klimat sprzyjają niemal śródziemnomorskiej roślinności. Na zachodzie doliny są łagodne, a szczyty wzgórz zaokrąglone. Wzdłuż łagodnie opadających wzgórz rozrzucone są starożytne wille, które niegdyś były ośrodkami handlu i rolnictwa w regionie. Linia „Casa Defra 1404” to najwyższej jakości wybór firmy Fratelli Cielo, która łączy tradycję winiarzy ze wzgórz Berici z dzisiejszą nowoczesnością. Wykwintne, eleganckie wina o typowych owocowych aromatach odzwierciedlają żywotność tutejszych mieszkańców. Ta linia premium jest poświęcona założeniu Republiki Weneckiej w 1404 roku i staremu wiejskiemu domowi braci Cielo.
Nagrody i wyróżnienia:
95 punkty - Luca Maroni (rocznik 2019)
GOLD MEDAL - International Wine&Spirits Competition (IWSC) (rocznik 2019)
GOLD MEDAL – Berlin Wine Trophy 2020 ( rocznik2021)
Słowo Appassimento pochodzi od „appasire”, co oznacza więdnięcie lub więdnięcie. Winogrona, które mają stać się Appassimento, są zbierane wcześnie. Pozwala to zachować kwasowość i strukturę jagód. Po zbiorach winogrona spoczywają np. na słomianych matach lub we własnych drewnianych ramach w specjalnych magazynach lub pod gołym niebem – w niektórych przypadkach nawet na dachu winnicy i suszą.
Podczas tego procesu suszenia część wody w winogronach odparowuje. W rezultacie zawartość cukru w winogronach jest wyższa, co prowadzi do wyższej zawartości alkoholu i intensywniejszych aromatów. Ze względu na niższą zawartość wody z pojedynczych winogron można uzyskać znacznie mniej wina niż przy konwencjonalnej produkcji wina. Primitivo
są szczególnie popularne Wina z Apulii (Apulia) w południowych Włoszech, które są produkowane jako Appassimento. Winogrona Primivo naturalnie dają bogate i aromatyczne wina. Naturalny charakter Primitivo Rosso jest wyraźnie podkreślony przez efekt Appassimento. Doskonałym przykładem jest Doppio Passo Primitivo Appassimento. Ale Erzezuger, jak Roberto Sarotto i Torrevanto , są również znani ze swoich aromatycznych win czerwonych.
2023-06-19
Wino Gran Maestro Bianco Appassimento
Wino powstałe z częściowo podsuszanych winogron. Roztacza wspaniałe aromaty owoców tropikalnych, w ustach zachwycając świetną strukturą, pełnią i esencjonalnością oraz zdającym się nie mieć końca posmakiem. Podawać do lekkich sałatek, ryb, owoców morza, makaronów z białymi sosami.