Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
- -60,00 zł
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gran Sasso Montepulciano dAbruzzo DOC
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: Montepulciano d’Abruzzo DOC
Producent: Gran Sasso
Szczepy: Montepulciano
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Dobrze zbudowane wino o mocnych aromatach owocowych ( jeżyny, śliwki, porzeczki i wiśnie), z lekkim akcentem ziołowym. W ustach soczyste, zmysłowe, o miękkich garbnikach i stonowanej kwasowości. Sugestie kulinarne: wędliny, mięsa z grilla, dojrzewające sery.
Gran Sasso, to nazwa projektu przygotowanego przez Valentino Sciotti i Camillo de Iuliis. Obejmuje on wytwarzanie win w trzech najlepszych działek regionu. Nazwa pochodzi od najwyższego punktu parku narodowego Gran Sasso e Monti della Laga. Winogrona lokalnych odmian trebbiano i montepulciano, primitivo dojrzewające u najlepszych plantatorów, są przerabiane pod troskliwym okiem enologów: Fellipo Baccalaro i Marco Flacco.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pełny i aksamitny charakter wina Montepulciano d'Abruzzo zawarty jest w rubinowo-czerwonym ciele z nutami fioletu. Już w nosie łączą się pierwotne aromaty ciemnej wiśni i owoców leśnych, które uzupełnione są aromatami śliwki, wanilii, tytoniu i cedru. Czerwone wino jest bardzo garbnikowe i współgra z niską kwasowością i wysokim alkoholem tworząc soczyste doznania smakowe.
Chociaż nazwa pochodzi prawdopodobnie od małego miasteczka Montepulciano w Toskanii, odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo nie ma nic wspólnego z gminą. Ta odmiana winorośli nie jest nawet uprawiana w tym regionie. Zamiast tego, odmiana winogron Montepulciano d'Abruzzo jest głównie rozpowszechniona w Abruzji, częściowo w Marche i Molise. Tylko w Abruzji winogrono jest winifikowane do popularnego Montepulciano d'Abruzzo, który zawiera co najmniej 85% Montepulciano d'Abruzzo. Aby uzyskać wyjątkowo mocny i aksamitny bukiet, winogrono potrzebuje dużo słońca i piaszczystych do wapiennych gleb. Warunki, które winnice regionu Abruzzo w środkowych Włoszech z łatwością spełniają. Abruzja to kraina położona w środkowych Włoszech, pomiędzy Adriatykiem na wschodzie a odgradzającym region od Lazium pasmem Apeninów na zachodzie. Tereny nadmorskie są dość płaskie, ale kierując się w głąb lądu, napotykamy malownicze wzgórza rodzące wina o charakterze i werwie. Klimat jest tu życzliwy dla winiarzy, nie skąpi słońca, deszczu i studzących letni upał chłodnych powiewów wiatru. Mnogość dolin sprzyja bogactwu lokalnych mikroklimatów. Pod względem winorośli Abruzja zdominowana jest przez dwa szczepy tworzące apelacje odmianowe: czerwoną – montepulciano, z którego powstaje Montepulciano d’Abruzzo, oraz białą, trebbiano z apelacji Trebbiano d’Abruzzo. Najlepszy obszar montepulciano znajduje się wokół miasta Teramo i w 2003 roku otrzymały status DOCG jako Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane. Pojawiły się też inne apelacje np. Cerasuolo d’Abruzzo czy Controguerra lub Ortona. Nazwa montepulciano często wprowadza klientów w błąd, kojarząc im się z toskańską apelacją DOCG Vino Nobile di Montepulciano, a to całkiem inne wino.
Nos otwiera się intensywnymi doznaniami czerwonych owoców, wzbogaconymi nutami fiołków i tytoniu. Świeżość jagód uwodzi od pierwszego smaku: ciemne wiśnie, jeżyny, czarne maliny. Podniebienie jest napięte i delikatnie z łagodnymi taninami i przyjemną kwasowością, bardzo soczyste na finiszu. Wino dla tych, którzy chcą zasmakować wszystkich owoców i radości Montepulciano d’Abruzzo. Ta czerwień jest idealna jako dodatek do grillowanych czerwonych mięs i pieczeni.
Ma głęboką rubinową barwę i jędrną konsystencję o zapachu dojrzałych śliwek. Aromat opiera się na nutach śliwki i wiśni, następnie dębu, czekolady i wanilii. Wina włoskie mają na ogół wysoką kwasowość, ale równowaga pomiędzy miękką taniną i kwasowością jest dobra. Jest to wino intuicyjnie pyszne, którym można delektować się samodzielnie.
Wino Gran Sasson Montepulciano d'Abruzzo wypełnia kieliszek nieprzeniknioną rubinowoczerwoną szatą. Nos bardzo szeroki, prawie niemożliwy do zdefiniowania za pomocą ograniczonej liczby deskryptorów: kawa, śliwka, czekolada, humus, mokre liście. Wszystko w szklance, ze stopniową i spokojną ekspresją mistrzów. Łyk nie jest tu wyjątkiem, wypełnia usta bogatą i wyrzeźbioną treścią, uniesieną przez przytłaczającą świeżość. Zakończenie jest bardzo długie i trudne do zapomnienia . Ogromna butelka, która gości na stole najwspanialszych win świata. Gran Sasson Montepulciano d'Abruzzo to wino o wielkim wpływie i niesamowitej osobowości, dojrzewające przez 12 miesięcy w beczce i kolejne 48 w butelce. Bogaty i złożony bukiet z nutami owoców, korzeni i dzikich przypraw oraz uroczystym, harmonijnym, długim i głębokim łykiem: wspaniała starzejąca się czerwień, która wyraża autentyczną duszę Abruzji.
Montepulciano Gran Sasson to niezwykła i różnorodna czerwień, należąca do Olimpu włoskich win. Niewiele nazwisk takich jak Valentini jest w stanie ekscytować entuzjastów, dzięki wieloaspektowym i złożonym wyrażeniom, zdolnych rzucić wyzwanie czasowi poprzez odnowienie się. Winiarnia, obecnie w rękach Farneze, znajduje się w centrum uwagi, a jej produkcja jest podzielona pomiędzy Trebbiano i Montepulciano, oprócz obecności drzew oliwnych, z których uzyskuje się niesamowitą oliwę. Wina tradycyjne lub rzemieślnicze, które nie podążają za modą i prądami, ale które zawsze były synonimem doskonałości. Po prostu ogromne.
Czerwone Montepulciano Gran Sasson produkowane jest z czystych winogron winorośli o tej samej nazwie, uprawianej na obszarze Loreto Aprutino . Jest produkowana tylko w latach uznawanych za doskonałe, a winnice, które ją produkują, są uprawiane bez użycia jakichkolwiek produktów chemicznych lub syntetycznych. Po ręcznym zbiorze i podwójnym sortowaniu winogron następuje odszypułkowanie, a następnie rozpoczyna się fermentacja przy udziale wyłącznie rodzimych drożdży . Rafinacja odbywa się przez 12 miesięcy w dużych beczkach z dębu i kasztanowca, po czym następuje długa, około 4-letnia przerwa w butelce, dzięki czemu wino trafia na rynek dopiero wtedy, gdy jest rzeczywiście gotowe.
Bardzo fajne podstawowe Montepulciano. Odpowiednia ciężkość, fajny w nosie orz przyjemnie się rozwijał na końcu. Polecam jako wino na imprezę czy prezentowi. W tej półce cenowej zdecydowanie się wyróżnia.
2024-09-27
Wino dla Ciebie, wino dla mnie i wio dla Was
Mamy uległość do Montepulciano d'Abruzzo, ponieważ jest to intensywne i dobrze zrównoważone włoskie wino czerwone. Więc kiedy wino montepuliciao wpadnie w moje dłonie szybko szukam pretekstu do spotkania i przygotowania dobrego posiłku do testowania Gran Sasso Montepulciano d'Abruzzo, byliśmy bardzo podekscytowani, że możemy jej spróbować. Intensywne smaki, odrobina wieku i cudowna złożoność to wszystko, czego potrzebujemy, aby być zadowolonym z tego wina! To Montepulciano d'Abruzzo miało głęboki rubinowy kolor, ale zmierzało w stronę fioletu. Miało średnie aromaty czarnej wiśni, ciemnej śliwki, czarnej porzeczki, fiołka, cedru, skóry, dymu i lekkiego goździka. W smaku wytrawne, z wysoką kwasowością i alkoholem, średnio(+) kredowo-taninowe, intensywność smaku i wykończenie. Mieliśmy nuty takie jak czarna wiśnia, czerwona wiśnia, żurawina, malina, cedr, goździk, wanilia, gałka muszkatołowa, anyż, skóra i więcej ziemistych/drzewnych nut, których nie mogliśmy dokładnie umiejscowić.