

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Trebbiano di Soave to niskowydajny klon Verdicchio, dziś reprezentuje niszę winnic zasadzonych w Soave Classico, gdzie preferowana jest bardziej produktywna Garganega. Trebbiano di Soave wnosi strukturę i treściwość, ale także prekursory aromatu (norisoprenoidy), które wraz z dojrzewaniem mogą zwiększać złożoność aromatyczną win.
Gastronomiczna biel, która jest prawdziwym hymnem na cześć świeżości, która „pobudza” podniebienie swoją pikantnością. Etykieta, która po odkorkowaniu może skończyć się zbyt szybko! Mocno rozpowszechniony szczep nie tylko na Starym Kontynencie. Uprawiany jest w wielu regionach Włoch: w Wenecji Euganejskiej (Soave), Toskanii (Chianti), w Umbrii. Jest to jedna z wielu klonów włoskiego Trebbiano (Ugni Blanc we Francji). Często zaliczany za Trebbiano Toscana. W Abruzji nazywany Bambino Bianco. Trebbiano zdecydowanie najlepsze efekty przynosi jego uprawa we Włoszech w Abruzji, gdzie potrafi dawać wina oryginalne o miękkiej, niemal maślanej strukturze i wystarczającej kwasowości by się godnie starzeć. Jest to niewątpliwie szczep o ogromnych możliwościach, przy tym łatwo poddający się obróbce.Poza Abruzją wiele jest niestety Trebbiano o marnej jakości, spełniających rolę neutralnych wypełniaczy.
Trebbiano nieskomplikowana odmiana winogron o czystym i owocowym świeżym białym winie z włoskiego regionu winiarskiego A'bruzzo. Jasna słomkowa żółć z jasnymi refleksami prezentuje się z tym winem w kieliszku. Intensywny bukiet ujawnia trwałe nuty soczystej brzoskwini i aromatycznej nieszpułki. Wino posiada również kwiatowe aromaty białych kwiatów - zwłaszcza kwiatu pomarańczy. Na podniebieniu to włoskie białe wino jest cudownie pełne o doskonale zrównoważonej strukturze. W finiszu to białe wino przekonuje trwałą długością.
Smaczne białe wino jest pełne i trwałe. Na jej intensywny, owocowy smak składają się aromaty żółtych śliwek i brzoskwiń z nutą cytrusów. Winogrona są zbierane ręcznie od połowy do końca września i dojrzewają w stalowych kadziach, aby zachować ich bogaty smak.
2024-09-27
Gran Sasso Trebbiano d'Abruzzo DOC
Wino charakteryzuje się słomkowożółtym kolorem. Nos otwiera się intensywnymi aromatami złotego jabłka i brzoskwini, wzbogaconymi nutami frezji i aromatycznych ziół. Na podniebieniu jest świeże i zrównoważone, o dobrym smaku i przyjemnym cytrusowym finiszu. Poczuć można kandyzowane jabłka, ciasto morelowe, sok z cytryny i owoce cytrusowe. Średnio treściwe, delikatne i owocowe wino z dobrą kwasowością. Idealne do letnich dań na bazie ryb, do białych mięs, przystawek i sezonowych warzyw.