Grandarella Appassimento Masi
Wino Grandarella Appassimento Masi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Wenecja
Apelacja: Veneto
Producent: Masi
Typ: Dry Red Refosco
Pojemność: 0,75l c3
Alk.14,5%
Ciemna, nieprzezroczysta czerwień. Na nosie wytrawne i aromatyczne zioła, owoce jagodowe i wanilia. Pełnowartościowy, złożony, zrównoważony, z wyraźnymi nutami jagód, śliwek, cynamonu i przypraw. Wino leżakowało 24 miesiące w beczce, produkowane z podsuszanych przez około dwa miesiące winogron.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wytrawne, dobrze zbudowane i gładkie, to super weneckie wino jest nowoczesną interpretacją specjalności Masi: starożytnej techniki Appassimento. Jest wytwarzany z winogron Refosco z Tenute Stra' del Milione w rejonie Grave we Friuli. Masi nie używa do produkcji wina żadnych produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego ani produktów powodujących alergie. Nazwa „Grandarella” przywołuje obraz winogrona (grano) rozłożonego do wyschnięcia na bambusowych stojakach (arele). Wino wytwarzane jest metodą Appassimento, która jest specjalnością Masi w regionie Valpolicella. Ta sama technika jest stosowana w przypadku winogron z regionu Grave, gdzie dobra naturalna wentylacja sprzyja temu procesowi. Masi Appassimento ujawnia ciemną, nieprzezroczystą czerwień. Nos suche i aromatyczne zioła, jagody i wanilia. Podniebienie pełne, złożone, dobrze wyważone, z mocnymi nutami jagód, śliwek, cynamonu i przypraw. Dobieranie potraw: złożone, poważne wino; dobrze komponuje się z grillowanym lub pieczonym czerwonym mięsem, dziczyzną, pełnosmakowymi i dojrzałymi serami. Dobry jako napój po obiedzie.
Strategia produkcji Masi ma na celu podkreślenie osobowości każdego pojedynczego produktu, przy jednoczesnym zachowaniu rozpoznawalnego weneckiego stylu. W 1958 Masi stał na czele prac nad identyfikacją historycznych winnic „cru” dla Amarone. W 1964 r. Campofiorin był pierwszym w nowej kategorii win, odkrywając na nowo technikę podwójnej fermentacji i stale ją aktualizując. Masi zaktualizował również styl Amarone, używając nowych technologii appassimento i winifikacji. Wina Masi są nowoczesne, atrakcyjne, dobrze wyważone i łatwe do zidentyfikowania; cechy, które zdobyły uznanie Masiego za „zrewolucjonizowanie sztuki winiarskiej w regionie weneckim”. Hugh Johnson definiuje Masi jako „kamień probierczy dla win Veronese”.
2024-06-18
Masi Grandarella Appassimento Rosso Delle Venezie I.G.T.
Grandarella Appassimento to wspaniałe włoskie wino z regionu Rosso delle Venezie (Veneto). Niecodzienna mieszanka lokalnego Refosco z Carmenere. Proces produkcji tego włoskiego wina jest szalenie czasochłonny, bowiem wszystko rozpoczyna się od tego, że winogrona są podsuszane na specjalnych słomianych matach przez około 2 miesiące, a wcześniej odrobinę wyciśnięte na prasie i poddane czterdziestodniowej fermentacji w kontrolowanej temperaturze. Nastepnie proces przenoszony był do 30-40 hl kadzi, by na końcu umieścić wino na dwa lata w 600 litrowych beczkach dębowych. Kolor Grandarella to głęboki rubin, a profil aromatyczny niemal niemożliwy do opisania - zioła, tytoń, likwor, przyprawy i smażone wiśnie. Usta pełne i mięsiste, z niekończącym się finiszem, w którym znajdziemy jeszcze posmak gorzkiej wiśni.