

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Kolekcjonerskie
Podniebienie jest bardzo świeże i chłodne, o gładkiej fakturze, która zapewnia prawdziwe poczucie równowagi. Owoce czarnej porzeczki i śliwki dominują z nutami czekolady i słodkich przypraw na finiszu.
Intensywny granatowy czerwony kolor z rubinowymi refleksami. Bukiet jest bogaty i intensywny z nutami dojrzałych czerwonych owoców, suszonych kwiatów i przypraw czarnego pieprzu, tytoniu, kawy i czekolady, na tle mineralności. W ustach wino jest miękkie, otaczające i po raz kolejny bogate w osobowość, dobrą strukturę. Na finiszu ujawnia świeżą kwasowość i dojrzałe garbniki, z długą trwałością. Guidalberto jest w rzeczywistości "młodszym bratem" najbardziej znanej Sassicaia, bez poświęcania jakości wyrażanej przez to terytorium, a w szczególności przez firmę. Jest to idealne wino medytacyjne, którym można delektować się samemu lub w przyjemnym towarzystwie, a także nadaje się do łączenia z ważnym czerwonym mięsem lub daniami z dziczyzny. Na początku lat dwudziestych we Włoszech Mario Incisa della Rocchetta, pasjonat win francuskich, a w szczególności wielkich czerwonych win Bordeaux, zdał sobie sprawę, że terytorium tyrreńskiego wybrzeża obszaru Bolgheri ma wiele podobieństw geograficznych, klimatycznych i glebowych z obszarem Graves w Bordeaux. "Groby" w rzeczywistości oznaczają żwir, właśnie ze względu na kamienisty skład gleb francuskiego obszaru, podobnie jak "Sassicaia" w należącej do nich posiadłości San Guido. Zaczął więc myśleć o mieszance Bordeaux produkowanej w tym obszarze i rozpoczął eksperymenty na początku lat 20., osiągając dobre wyniki, chociaż wino nadal nie leżakowało przez długi czas w dębowych beczkach. W rzeczywistości od 1948 do 1967 roku Sassicaia pozostała na ściśle prywatny użytek i konsumpcję na terenie posiadłości. Każdego roku jednak kilka skrzynek wina pozostawiano do starzenia się w piwnicy Castiglioncello. Degustując go, markiz zaczął zdawać sobie sprawę, że stare roczniki z czasem znacznie się poprawiły, przekształcając ich wady nawet w cnoty. Silny i entuzjastycznie nastawiony do tych rozważań, zainwestował w techniki produkcji wina, aw 1968 roku po raz pierwszy produkt został wprowadzony na rynek, z powitaniem godnym Bordeaux Premier Cru. W kolejnych latach pomieszczenia zostały zrealizowane wraz z utworzeniem piwnicy o kontrolowanej temperaturze, nabyciem stalowych do fermentacji i beczek z dębu francuskiego do podnoszenia i leżakowania win.