Guidalberto Tenuta San Guido (II wino Sassicaia)
Wino Guidalberto Tenuta San Guido (II wino Sassicaia)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Kolekcjonerskie
Guidalberto Tenuta San Guido (II wino Sassicaia)
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: IGT Toscana
Producent: Tenuta San Guido
Szczepy: Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 17–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Alk.14,5%
(II wino Sassicaia)
Guidalberto ma prawdziwą świeżość i elegancję. Nos ma uderzającą korzenną charakterystykę z anyżem, pieprzem i nutą tytoniu. Podniebienie jest bardzo świeże i chłodne, o gładkiej fakturze, która zapewnia prawdziwe poczucie równowagi. Owoce czarnej porzeczki i śliwki dominują z nutami czekolady i słodkich przypraw na finiszu. Dojrzewa 12 miesięcy we francuskiej i amerykańskiej dębowej barrique i dodatkowo 3 miesiące w butelce Pij 2017-2025
Sassicaia jest dziś jednym z najbardziej poszukiwanych dobrych win na świecie. Wynika to głównie z wizji, energii i popędu właściciela, Mario Incisa della Rocchetta .
Osiedle Sassicaia w Bolgheri pochodziło od rodziny żony Mario Incisa della Rocchetta, która była tam od 1800 roku - nazwa Sassicaia oznacza miejsce wielu kamieni, a żwirowa gleba została porównana do tych znalezionych w Médoc. Założył Cabernet Sauvignon i Merlot i zaangażował się w działalność winiarza Piero Antinoriego , Giacomo Tachisa .
Pierwszy rocznik Sassicaia został wydany w 1968 roku, aby zyskać powszechne uznanie. Sassicaia jest obecnie powszechnie uznawana za jedno z największych win Cabernet Sauvignon na świecie i niedawno przeszła do historii, jako pierwsze wino, któremu przyznano własny DOC. Wina Sassicaia łączą intensywne nuty cassis i cedrowej elegancji z niezwykłą mocą i długością.
Guidalberto Tenuta San Guido (II wino Sassicaia) - Opinie klientów
Guidalberto Tenuta San Guido wino Saaicaia NR2
Intensywny granatowy czerwony kolor z rubinowymi refleksami. Bukiet jest bogaty i intensywny z nutami dojrzałych czerwonych owoców, suszonych kwiatów i przypraw czarnego pieprzu, tytoniu, kawy i czekolady, na tle mineralności. W ustach wino jest miękkie, otaczające i po raz kolejny bogate w osobowość, dobrą strukturę. Na finiszu ujawnia świeżą kwasowość i dojrzałe garbniki, z długą trwałością. Guidalberto jest w rzeczywistości "młodszym bratem" najbardziej znanej Sassicaia, bez poświęcania jakości wyrażanej przez to terytorium, a w szczególności przez firmę. Jest to idealne wino medytacyjne, którym można delektować się samemu lub w przyjemnym towarzystwie, a także nadaje się do łączenia z ważnym czerwonym mięsem lub daniami z dziczyzny. Na początku lat dwudziestych we Włoszech Mario Incisa della Rocchetta, pasjonat win francuskich, a w szczególności wielkich czerwonych win Bordeaux, zdał sobie sprawę, że terytorium tyrreńskiego wybrzeża obszaru Bolgheri ma wiele podobieństw geograficznych, klimatycznych i glebowych z obszarem Graves w Bordeaux. "Groby" w rzeczywistości oznaczają żwir, właśnie ze względu na kamienisty skład gleb francuskiego obszaru, podobnie jak "Sassicaia" w należącej do nich posiadłości San Guido. Zaczął więc myśleć o mieszance Bordeaux produkowanej w tym obszarze i rozpoczął eksperymenty na początku lat 20., osiągając dobre wyniki, chociaż wino nadal nie leżakowało przez długi czas w dębowych beczkach. W rzeczywistości od 1948 do 1967 roku Sassicaia pozostała na ściśle prywatny użytek i konsumpcję na terenie posiadłości. Każdego roku jednak kilka skrzynek wina pozostawiano do starzenia się w piwnicy Castiglioncello. Degustując go, markiz zaczął zdawać sobie sprawę, że stare roczniki z czasem znacznie się poprawiły, przekształcając ich wady nawet w cnoty. Silny i entuzjastycznie nastawiony do tych rozważań, zainwestował w techniki produkcji wina, aw 1968 roku po raz pierwszy produkt został wprowadzony na rynek, z powitaniem godnym Bordeaux Premier Cru. W kolejnych latach pomieszczenia zostały zrealizowane wraz z utworzeniem piwnicy o kontrolowanej temperaturze, nabyciem stalowych do fermentacji i beczek z dębu francuskiego do podnoszenia i leżakowania win.
2023-10-23
Guidalberto Toscana
Podniebienie jest bardzo świeże i chłodne, o gładkiej fakturze, która zapewnia prawdziwe poczucie równowagi. Owoce czarnej porzeczki i śliwki dominują z nutami czekolady i słodkich przypraw na finiszu.