IL BACIALE MONFERRATO ROSSO PIEMONT
Wino IL BACIALE MONFERRATO ROSSO PIEMONT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Il Baciale Monferrato Rosso Piemont
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Monferrato DOC
Producent: Braida
Szczepy: 60% Barbera, 20% Pinot nero,
10% Cabernet sauvignon e 10% Merlot.
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lBK01
Alk. 15%
Wina z Piemontu najczęściej tworzone są z szczepów: Barolo, Barbaresco, Langhe Nebbiolo, Carema, Gattinera, Ghemme. Natomiast wino Il Baciale Monferrato Rosso pod nadzorem winiarzy Raffaella i Joseph Bologna postanowili wino skomponować z kilku szczepów. W efekcie końcowym udało się uzyskać wino wysokiej klasy dorównując smakiem najwyższym winom Piemontu. Barwa wina ciemno rubinowa, aromaty złożone o owocowym zapachu z dominacją czerwonych owoców leśnych, jeżyny, porzeczki, śliwki a także korzenne nuty pieprzu i cynamonu. Na podniebieniu jest ciepłe i harmonijne, z długim finiszem z wyraźną nutą śliwki i cynamonu. Wino bardzo przyjemne w smaku polecane do dań kuchni włoskiej, czerwone mięsa, pasztety, sery owcze i kozie. Dania z truflami, makarony w sosach grzybowych.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Eleganckie czerwone wino, którego nazwa pochodzi od określenia używanego w Piemoncie, Bacialè, czyli osoby, która w przeszłości organizowała wesela: w rzeczywistości Giacomo Bologna Braida postanowił nazwać swoje wino w ten sposób, aby wskazują na idealne wesele wśród Barbery i innych winnic, które ją tworzą. Wino to ma wspaniały rubinowy kolor i intensywny, elegancki, złożony bukiet z delikatnymi nutami jeżyn, mieszanych jagód, dżemów i orientalnych przypraw. Dzięki uroczemu smakowi i dobrej strukturze doskonale łączy się z lasagne, agnolotti, białymi i czerwonymi mięsami, średnio sezonowanymi serami.
Monferrato to historyczny obszar na południowy zachód od Turynu, w prowincjach Alessandria i Asti, znajduje się Monferrato DOC, który obejmuje 100 gmin. Pod względem długości Monferatto jest drugą co do wielkości dzielnicą Piemontu , ustępując jedynie Piemonte DOC. Monferrato usytułowany w administracyjnych prowincjach Alessandria i Asti, który ze względu na swój urok i kulturowe walory został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Szczególną uwagę przykuwają drążone w miękkim piaskowcu piwnice zwane infernot, które służyły lokalnej ludności do przechowywania żywności i wina w niemal chłodniczych warunkach, oraz malowniczy, pofałdowany krajobraz, nierozerwalnie związany z uprawą winorośli. Historia jaskini, znajdującej się w Rocchetta Tanaro, ma swój początek od przydomka „Braida”, który przypisywano Giuseppe Braidzie podczas elastycznego meczu piłki nożnej, typowego sportu Piemontu. Giacomo Bologna odziedziczył przydomek i miłość do wina i ziemi po swoim ojcu. Dziś Raffaella i Giuseppe Bologna zarządzają jaskinią i reprezentują trzecie pokolenie „Braida”: zmienili również smak wina Barbera, nadając temu rodzajowi wina szlachetny i jakościowy smak.