Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT
Wino Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana Rosso IGT
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: IGT Toscana
Producent: Il Fagetto
Szczepy: 100% Sangiovese
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 18-19°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Wino o purpurowo czerwonym odcieniu z aromatami świeżych owoców, przypraw oraz rodzynek. Na podniebieniu świeże, o delikatnej miękkiej teksturze, z nutami suszonych owoców przypraw oraz pieprzu. Sugestie kulinarne: szynki i salami, klopsiki, flaczki, dania z pikantnym pomidorem, pieczone ryby,
Notatki Sommelier Bachus Wina
Z 71,6 tys. ha uprawy winorośli (2010 MiPAAF), Sangiovese jest najczęściej obsadzaną odmianą winorośli we Włoszech. Chociaż ściśle kojarzymy ją z najlepszymi winami Toskanii, Sangiovese jest oficjalnie dopuszczone w aż 12 winach DOCG i 102 DOC w całych Włoszech. Prawdopodobnie próbowałeś Sangiovese, nie zdając sobie z tego sprawy. Stanowi 80-100% mieszanki w Chianti Classico , podczas gdy Brunello di Montalcino to czysty Sangiovese. Prowadzi również mieszankę w toskańskim Vino Nobile di Montepulciano, a także występuje w Montepulciano d'Abruzzo . Jest często dodawany do win Super Tuscan wraz z międzynarodowymi odmianami, takimi jak Merlot i Cabernet Sauvignon. Jak to smakuje? Sangiovese może być owocowy lub ziemisty, w zależności od miejsca uprawy. W najlepszych włoskich winach DOCG, takich jak Brunello czy Chianti Classico, będzie miał mocny i złożony smak czerwonej wiśni z nutami lukrecji, fiołków, wanilii, czekolady i suszonej żurawiny. Wysoka zawartość kwasu Sangiovese nadaje orzeźwiający akcent każdej mieszance.
Na wzgórzu dominuje kamienna płyta. Jest to Diabelski Kamień, używany w kościele Sant'Agnese w Montepulciano. Legenda głosi, że sam diabeł, Lucyfer, bardzo utrudniał budowę bazyliki. Wspominając tę starożytną tradycję, rodzina Baroncini nazywała Diavoletto Sangiovese di Toscana produkowana w ich posiadłości Il Faggeto di Montepulciano. Młoda i gotowa do spożycia czerwień, która pochodzi ze starannej selekcji ręcznie zbieranych winogron i prostej, ale precyzyjnej winifikacji, z maceracją skórek, która trwa około 10 dni, w kontrolowanej temperaturze i która trwa wraz z dojrzewaniem w zbiornikach stalowych. Rezultatem jest wino charakteryzujące się pięknym fioletowoczerwonym kolorem, który ujawnia całą swoją świeżość i młodość. W nosie aromaty przypominają aromaty dojrzałych i soczystych owoców, bez śladu utleniania czy długiego dojrzewania. W ustach jednak ceni się alkohol. Ma ciepłą i przyjemnie pikantną czerwień. Wino do odkorkowania, gdy stół jest radosny, a smaczny stek skwierczy na grillu.
Piękna historia jednej z wielu rodzin włoskiego wina. Baroncinich, którzy, jak podano na stronie głównej ich strony, produkują wino od 1489 roku. Specyfiką tego rodzinnego przedsiębiorstwa jest jednak to, że nie jest ono powiązane z jednym rodzajem wina, jak z terytorium, całość , Toskania. Pod parasolem Tenute Toscane - Wielkie prestiżowe wina, w rzeczywistości na przestrzeni lat powstało kilka osiedli, rozsianych po najciekawszych obszarach regionu. Od San Gimignano, jego ojczyzny, z Podere Torre Terza, po Castelnuovo Berardenga, z Tenuta Casuccio Tarletti i jego Chianti Classico, które szczyci się historyczną marką Gallo Nero. Od Montepulciano, gdzie produkowane są „szlachetne” wina pod marką Faggeto, w Montalcino, gdzie urodzili się Brunelli z Poggio Il Castellare.
Nagrody i wyróżnienia:
86/100 ptk. - Wine Spectator
Commended - International Wine Challenge
Silver Medal (Best In Class) - International Wine & Spirit Competition
Polecane produkty
Governo Angelo Borrani Rosso Di Toscana
- Polecane!
2022-06-23
Il Fagetto Diavoletto Sangiovese di Toscana
W nosie aromaty przypominają aromaty dojrzałych i soczystych owoców, bez śladu utleniania czy długiego dojrzewania. W ustach jednak ceni się alkohol. Ma ciepłą i przyjemnie pikantną czerwień. Wino do odkorkowania, gdy stół jest radosny, a smaczny stek skwierczy na grillu.