Il Grigio Da San Felice Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
Wino Il Grigio Da San Felice Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Il Grigio da San Felice Chianti Classico Riserva D.O.C.G.
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: D.O.C.G. Chianti Classico
Typ: Dry Red Sangiovese
Pojemność: 750 ml
Alk: 14,5% BK6
Jedynie najlepsze grona sangiovese dokładnie wybrane z winnic Chianti Classico używane są do produkcji tej Riserva, która znakomicie łączy tradycję z nowoczesnością. Wino dojrzewa 24 miesiące w dębie, z czego 20% w małych barrique, a następnie rok w butelce. Przednia etykieta przedstawia średniowiecznego szlachcica w zbroi autorstwa Tycjana. Głęboko rubinowa barwa. Bogate trwałe aromaty z dominacją fiołków i leśnych owoców jagodowych. Wino dobrze zbudowane, o dobrym kręgosłupie, z żywymi taninami i dobrą kwasowością. Znakomite do dań na bazie mięsa z sosami, pieczonego gołębia i grillowanego steku.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Zwycięzca pierwszego miejsca, Chianti Classico Great Selection „Il Grigio 2011” producenta wina San Felice w rankingu The Enthusiast 100 w 2015 roku znanego amerykańskiego magazynu Wine Enthusiast. Najlepsze wino Gallo Nero przewodzi listom przebojów, ale dominuje również w bogatej gamie wymienionych włoskich win: 17 w sumie, za Francją z 18 i Stanami Zjednoczonymi z 30 winami na listach przebojów. Ranking został sporządzony po degustacji ponad 19 800 win z całego świata, biorąc pod uwagę nie tylko doskonałość produktów, ale także związek między wysoką jakością win a ich ceną, dostępnością komercyjną i „szumem”, czynnikiem decydującym o tym, czy produkt odniesie sukces. „Rok 2015 był wyjątkowy dla włoskich win na Wine Enthusiast – powiedziała włoska redaktorka Kerin O'Keefe – po raz pierwszy włoskie wino zajęło pierwsze miejsce w Top 100 Best Buys i drugie miejsce w Top Cellar Selections. A teraz The Grey San Felice Chianti Classico Great Selection 2011 znalazło się na szczycie listy Enthusiast 100. Jestem bardzo szczęśliwa i dumna, że prawie 20 000 recenzji Wine Enthusiast opublikowanych w tym roku, z czego około 3000 dla Włoch, włoskie wina pokazały swoją klasę, wyrafinowanie i wartość”. Nawet prezes Chianti Classico Wine Consortium Sergio Zingarelli wyraził swoje zadowolenie: „Zostanie wybranym jako symbol doskonałości w branży winiarskiej na całym świecie jest ukoronowaniem naszej pracy i nagrodą za wspólnotę społeczną, za mądre i odważne wybory dokonane w ostatnich latach, począwszy od stworzenia nowych rodzajów Chianti Classico, Great Selection, które są teraz w centrum uwagi międzynarodowej prasy”. Wina Gallo Nero cieszą się również wielkim powodzeniem we Włoszech, tak wielkim, że rok 2015 przynosi Chianti Classico garść nagród. W ośmiu najważniejszych włoskich przewodnikach po winach osiągnięcia Chianti Classico są następujące: 83 doskonałości w sumie, z czego 19 od Gambero Rosso, 14 od Bibenda, 12 od przewodnika Daniele Cernili, 11 od ViniBuoni, 9 od Espresso i 8 od Veronelli i Slow Wine.
Region Chianti słynie z zielonych wzgórz i malowniczych rzymskich ruin. Wina Classico odnoszą się do konkretnego obszaru uprawy, którego symbolem jest charakterystyczny czarny kogut na szyjce butelki. BTW, Hannibal Lector miał rację, Chianti i bób to dobre połączenie. Odpuść sobie mięso, jeśli jesteś jego gościem na kolacji.
San Felice Il Grigio da San Felice Chianti Classico Reserva DOCG to dobrze zrobione Chianti do masowej dystrybucji. Słomiane kosze z dawnych lat zniknęły, ale asertywne przyjemności z czerwonych owoców nadal są w butelkach. Dobrze zrobione, duży wysiłek produkcyjny z szeroką dystrybucją w USA. Ta reserva dopiero nabiera rozpędu po czterech latach. Warto znaleźć i spróbować, szczególnie jeśli jesteś fanem Chianti, sangiovese i pamiętasz głębokie dyskusje i flirty z przyjaciółmi przy pizzy i Chianti. Połącz z grillowanym stekiem i innymi daniami z wołowiny; pizzą; daniami na bazie pomidorów; cielęciną; jagnięciną; drobiem; pieczonym gołębiem, gołębiem. Ser — twardsze sery, takie jak parmezan, ostry cheddar, pecorino, grana padano, asiago, provolone, fontina, colby.