Inferi Montepulciano DAbruzzo Riserva DOC
Kraj: Włochy
Region: Abruzja
Apelacja: Montepulciano Dabruzzo DOC
Producent: Marramiero
Typ: Dry Red Montepulciano
Pojemność: 0,75
Alkohol: 14%VIP
Wino Biologico - Organiczne
Rozwiń opis...Mocna, czerwono rubinowa barwa. Intensywne aromaty czerwonych owoców, przypraw, wanilii i lukrecji. W ustach bogate, rozgrzewające ale harmonijne. Długie. Wino dojrzewało od 14 do 18 miesięcy w beczkach z francuskiego i słowiańskiego dębu.
Sugestie kulinarne: Zapiekanka włoska z klopsikami, Włoska lasagne z pieczarkami, Penne carbonara z kiełbasą i włoską sałatką, Włoskie cannelloni z mięsem, Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku, Tosty z mięsem mielonym, Tagliatelle z mielonym mięsem, Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem, Cannelloni z mięsem i kaparami, Włoskie panini z szynką i serem…
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pierwszy łyk i potężne uderzenie ciemnych dojrzałych owoców. Ach od razu poczułem i zatwierdziłem, tak to jest dobre wino. Średnio w taninach i kwasie lecz moc w nutach ciemnych jagód borówek. Uważam że to wino jest zachwycające samo w sobie, a nawet zabawne i owocowe z jedzeniem. Dwa dni później nadal piję to wino i uważam, że tego dnia jest równie dobre jak pierwszego. Jeśli spojrzysz na cenę, to wino kosztuje całkiem rozsądne pieniądze do jakości. A jednak, podobnie jak jego wcześniejszy kuzyn, tego wina nie dało się zmarnować. Mówię Brawo! i proszę weź kilka butelek, aby mieć je pod ręką na zimową noc, imprezową noc, samotną noc lub noc, w której chcesz podzielić się czymś przyjemnym z przyjacielem.
Montepulciano d'Abruzzo to wino produkowane na obszarze Chieti, Pescara i we wszystkich prowincjach południowej części regionu o tej samej nazwie . Jest to wino czerwone, wyprodukowane w 100% z Montepulciano . Czerwone wino, o silnym zapachu i pikantnych nutach, doskonale komponuje się z potrawami z mięsa i dziczyzny. Wino produkowane jest w umiarkowanie zimnym klimacie, ale strategicznie narażone na wpływ prądu morskiego, który nadaje winogronom nutę pełną smaku i charakteru, co wpływa na magnetyczną trwałość wina. Żelazna nuta gleby , w połączeniu z mułem obecnym w podłożu, nadaje winogronom szczególną, ale jednocześnie charakterystyczną nutę produktu Abruzzo. Marramiero Underworld Montepulciano d'Abruzzo jest wino, które jest w tej samej nazwie winnicy, 300 metrów nad poziomem morza: dojrzewanie metodą Ganymede w beczkach przez 18 miesięcy, dalsze leżakowanie przez 14/18 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego, a następnie uszlachetnianie w butelkach szklanych przez kolejne 6 miesięcy nadaje winu intensywny i szlachetny charakter . Nazwa „Inferi” jest zarejestrowana w przeciwieństwie do znanego Trebbiano „Altare”, innego bohatera winiarstwa Abruzzo. Wino jest przechowywane w ciemności, w temperaturze około 16 ° C. Przejście od stali do drewna zmiękcza garbniki i sprawia, że idealnie nadaje się do towarzyszenia czerwonym mięsom, dziczyźnie i serom.