Jeio Valdobbiadene Prosecco DOCG
Wino Jeio Valdobbiadene Prosecco DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jeio Valdobbiadene Prosecco DOCG
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska - Veneto
Apelacja: Prosecco Valdobbiadene DOCG
Producent: Bisol Prosecco Veneto
Szczep: Glera, Verdiso, Pinot Bianco, Chardonnay
Rodzaj: białe, musujące, delikatnie wytrawne
Pojemność: 0,75l BK15
Otrzymane z winogron zebranych na wzgórzach Conegliano, gdzie pochodzi ich mineralny i suchy ekstrakt, a wzgórza Valdobbiadene, które nadają jej charakterystyczną chrupkość, kwasowość i świeżość. Prosecco szczególnie stymuluje na podniebieniu, bogatym w nuty gruszek, kwiatów jabłoni. Poza Glera, wino zawiera Verdiso, a także niewielkie odsetki Pinot Bianco i Chardonnay. Ostrożna maceracja i naciśnięcie z muszką pozostawioną wraz ze skórkami przez noc w niskich temperaturach, pozwala najlepiej wyrazić zapachy odmianowe, wywyższyć bukiet, owocowy smak i jego słodycz.
Notatki Sommelier bachus Wina
Wspaniały słomkowożółty kolor; perlage wyjątkowo delikatny i żywy. Intensywny i świeży nos owoców cytrusowych i doznań solnych. Owocowy, orzeźwiający łyk.
Posiadłość Bisol jest jedną z najstarszych w regionie Valdobbiadene. Winiarnia została założona w 1858 roku przez Eliseo Bisola, który był dobrze znany ze swojej gorzelni. Jakość niezmiennie była siłą napędową przez pokolenia. W ciągu ostatnich 30 lat braciom Bisol udało się osiągnąć równowagę pomiędzy tradycją a nowoczesną technologią. Ze względu na bardzo strome zbocza jest to obszar trudny w uprawie.
Od 1542 roku rodzina Bisol produkuje w sercu Valdobbiadene szeroką gamę Prosecco Superiore DOCG uprawianych w sposób zrównoważony i cieszących się międzynarodowym uznaniem. Wszystkie butelkowania są wyrazem terroir, w tym słynne „Cartizze”, „Grand Cru” Prosecco, pochodzące z ich własnych winnic. Dziś Giancluca Bisol objął stanowisko prezesa i dyrektora generalnego, a jego brat Desiderio pełni funkcję głównego enologa i dyrektora technicznego.
Jeio Valdobbiadene Prosecco DOCG - Opinie klientów
Prosecco o szerokim uznaniu i łatwe do dopasowania nawet dla tyc
Prosecco o szerokim uznaniu i łatwe do dopasowania. Wygląd jest słomkowo-żółty z bardzo subtelnymi zielonkawymi refleksami. Pianka wyróżnia się blaskiem dzięki szczególnemu drobnemu ziarnu. Delikatny i trwały perlag, który oznacza bogactwo wina. Zamiast tego perfumy charakteryzują się intensywnym i pachnącym aromatem jabłka i gruszki, który przewiduje kwiatowe zapachy glicynii i akacji. Smak jest otaczający i soczysty, przypominający miąższ świeżych białych owoców, który ujawnia idealne połączenie smaku, kwasowości, miękkości i długiego i trwałego posmaku wielkiej elegancji z wyraźnymi powrotami jabłka. Jego wyrafinowanie prowadzi go do łatwego łączenia się z delikatnymi i wyrafinowanymi daniami włoskiej tradycji. Doskonały sam w sobie jako aperitif, wyjątkowy w połączeniu z daniami rybnymi, delikatnymi pierwszymi daniami i białymi mięsami również grillowanymi. Powinien być podawany wysoko i zwężać się w temperaturze 6 ° C.
2023-08-27
Prosecco Jeio Valdobbiadene
Pachnący cytrusami i gruszką, z lekką nutą autolitycznego drożdżowego charakteru. W ustach kremowe i zaokrąglone, zrównoważone wyraźną kwasowością. Lekkie.