Jermann Chardonnay Friuli-Venezia Giulia
Wino Jermann Chardonnay Friuli-Venezia Giulia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jermann Chardonnay
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Winnica: Jermann Friuli
Producent: Silvio Jermann
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l BK01
Alk.: 13%
Wino w odcieniu jasno słomkowym z zielonymi refleksami. Nos uwodzi aromatami białych owoców, owoców egzotycznych, bananów, dojrzałych jabłek. Na podniebieniu przyjemna budowa o owocowym charakterze z dobrze wyważoną kwasowością i i trwałym wykończeniu. Sugestie kulinarne: dobrze się łączy z rybami w sosach śmietanowych, owocami morza, skorupiakami, kremami z warzyw.
Friuli Jermann - Założycielem tej wybitnej winnicy jest Anton Jermann, który przybył do Friuli-Wenecji Julijskiej z austriackiego Burgenlandu w 1881 roku. Dziś firmą zarządza Silvio Jermann, a na 130 hektarach winnic uprawiane są owoce, z których powstaką wina najbardziej reprezentatywne dla Friuli Venezia Giulia. Winnica wielokrotnie nagradzana przez najważniejszy włoski przewodnik po winach – Gambero Rosso.
W 2016 roku Silvio Jermann został ukoronowany najlepszym reprezentatywnym winiarzem włoskich białych win na świecie. Wybory odbyły się w Rzymie pod egidą Gambero Rosso przez najbardziej autorytatywnych dziennikarzy największych gazet i czasopism. Wynik nie był przypadkowy ani nawet nieoczekiwany. Jest to wynik głęboko zakorzenionego procesu i nigdy nie przestaje kojarzyć się z przemysłem winiarskim: z winami, które mają wyjątkową jakość i są owocem ciągłych badań na rzecz doskonałości i absolutnego szacunku dla ziemi i jej naturalnych cykli.
Jermann Chardonnay Friuli-Venezia Giulia - Opinie klientów
Jermann Chardonnay Friuli-Venezia Giulia 2016
Na widok ma intensywną słomkowożółtą z zielonkawymi odcieniami. Nos jest intensywny z bananem, złotym jabłkiem, brzoskwinią i cytrusami, rumiankiem, białymi kwiatami i ziołami polnych oraz sianem. Na podniebieniu jest miękki, otaczający i owocowy, o średniej strukturze ze świeżą kwasowością końcową. Jermann Chardonnay doskonale sprawdza się jako aperitif w ciepłe letnie lub wiosenne wieczory. W połączeniu doskonale komponuje się z daniami na bazie delikatnych i smacznych ryb, takich jak dorsz, żabnica, sola czy łosoś, czy też z daniami z białego mięsa. W 18 wieku Stefanus Jermann wyemigrował z austriackiego Burgenlandu do wsi Bilijana (obecnie część narodu słoweńskiego). W 1881 roku Anton Jermann przeniósł się do Villanova, zapuszczając korzenie we Friuli. Angelo Jermann, w latach 40., wdroży zarówno jakościowo, jak i ilościowo produkcję i uprawę winorośli i zwierząt gospodarskich, pomagając potwierdzić firmę lokalnie i na terytorium kraju. Współczesna historia Jermanna zaczyna się ręka w rękę z wizją Silvio Jermanna, syna Angelo, który po powrocie z zagranicznych doświadczeń w dziedzinie enologii, będzie pracował nad stworzeniem mieszanki winogron, która następnie doprowadzi do jego najsłynniejszego produktu: Vintage Tunina. Wino to zostanie oficjalnie wprowadzone na rynek w 1975 roku, natychmiast otrzymując doskonałe recenzje w międzynarodowej krytyce i pomagając ustanowić firmę jako jedną z najciekawszych rzeczywistości we Friuli.
Chardonnay Jermann Friuli Venezia Giulia
Ma jasny słomkowożółty kolor, z zielonkawymi refleksami, intensywny, owocowy aromat (w przypadku młodego banana - złocisty dojrzały), lekko aromatyczny, ma doskonałą trwałość. Wino to w bardzo zauważalny sposób wzmacnia naturalne aromaty winogron. Dobrze komponuje się z sosami rybnymi z wielkiej i nowej kuchni, małżami i kremami warzywnymi. Szczególnie szczęśliwe jest wspomnienie pary z panierowaną zupą żabnicową
Dobre Chardonnay Friuli
Rodzina Jermannów przeniosła się z Austrii do Villanova di Farra we Friuli w 1881 roku. Początkowo byli współwłaścicielami posiadłości, ale później zostali wyłącznymi właścicielami. Winiarstwo stało się ich główną działalnością na początku XIX wieku. To ludzie pracujący na roli, wszyscy uszyci z tego samego materiału, ludzie, którzy nigdy nie są pokonani przez zmęczenie i nie chcą ustąpić ani o krok od tradycyjnych praktyk. Dziadek Silvio jest typem człowieka, który idąc na wojnę wybrał armię austriacką i odziedziczył winnicę, choć w ponurej dolinie, wstrząsanej zimnym, suchym północno-wschodnim wiatrem, zrobił wino. W 1968 Silvio wyjechał do Conegliano, aby studiować wino. Miał niezależnego ducha i był zdeterminowany, aby wszystko zmienić. Wrócił pragnąc zmienić wszystko. Nie są to już wina ciężkie, tłuste, ale aromatyczne i dobrze zbalansowane, stworzone dla współczesnych gustów, według współczesnych pomysłów, przy użyciu współczesnego sprzętu, ale z poszanowaniem tradycji. Silvio nauczył się robić białe wino na studiach, nauczył się maceracji i miał sprecyzowane pomysły na temat wina, które chciałby zrobić. Nie tylko nowoczesne wino, ale wino, które zaspokoi gusta, które dopiero się ukształtowały. Kłócił się z ojcem, wyemigrował do Kanady, wrócił i odniósł sukces. Jego wina i jego rodzina, w tym ojciec Austro-Węgier, są dziś jednymi z najbardziej cenionych i cenionych produktów, które wyprodukowała Friuli-Wenecja Julijska.
Friuli-Venezia Giulia Jermann Chardonnay
Wino ma wspaniały słomkowożółty kolor z zielonkawym refleksem. Ma mocno owocowy aromat, który w młodym winie ma posmak banana i dojrzałych, złocistych jabłek. Aromat jest lekko perfumowany i długotrwały. Wino to w szczególnie zauważalny sposób wydziela naturalne aromaty Chardonnay.
Jermann Chardonnay Friuli Wenecja Julijska
Ma jasny słomkowożółty kolor z zielonymi refleksami, które podkreślają świeżość i młodość. Zapach jest intensywny, owocowy jak banan i złote jabłko, a także aromatyczny i trwały. Smak uwydatnia naturalne aromaty. Sugerowane połączenia z tym białym winem Jermann Doskonale komponuje się z zupami ze skorupiaków i warzyw. Jest również idealny z żabnicą. Idealna temperatura użytkowania to 12°C w wysokim i szerokim kieliszku do wina.
2023-08-22
Rewelacyjne chardonnay
Piękny nos pieczonych jabłek i gruszek, razem z odrobiną ciasta. Średnie ciało z kremowym odczuciem na podniebieniu, gdzie wszystko jest na swoim miejscu. Odrobina soli na końcu ładnie to dopełnia.