Jermann Sauvignon Blanc
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Apelacja: DOC Friuli
Winnica: Jermann
Producent: Silvio Jermann
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l BK01
Alk.: 13%
Rozwiń opis...Wino wyprodukowane w całości z gron Sauvignon Blanc, posiada jasnożółty odcień z zielonymi refleksami. Aromat jest intensywny, owocowy i trwały z akcentami kwiatów i nutą czarnego bzu. Na podniebieniu świeże i soczyste pełne elegancji z świetnie zrównoważoną kwasowością. Sugestie kulinarne: owoce morza, skorupiaki, krewetki, risotto z warzywami, risotto z krewetkami, białe ryby w delikatnych sosach, sałatki wiosenne,
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe grono Sauvignon, z którego powstaje to wino, jest uprawiane w winnicach należących do właściciela firmy. Wino ma wspaniały słomkowożółty kolor z lekko zielonkawym refleksem. Jego owocowy aromat jest mocny i długotrwały z przyjemną nutą kwiatów bzu. Ma pełny, wytrawny smak, który jest elegancki i dobrze wyważony.
Nagrody i wyróżnienia:
90/100 ptk. - Wine Spectator
90/100 ptk. - Wine Enthusiast
87/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
89/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
Rodzina Jermannów przeniosła się z Austrii do Villanova di Farra we Friuli w 1881 roku. Początkowo byli współwłaścicielami posiadłości, ale później zostali wyłącznymi właścicielami. Winiarstwo stało się ich główną działalnością na początku XIX wieku. To ludzie pracujący na roli, wszyscy uszyci z tego samego materiału, ludzie, których nigdy nie pokona zmęczenie i nie chcą ruszyć ani o cal od tradycyjnych praktyk. Dziadek Silvio jest typem człowieka, który idąc na wojnę wybrał armię austriacką, a po odziedziczeniu winnicy, choć w ponurej dolinie, wstrząsanej zimnym, suchym północno-wschodnim wiatrem, zrobił wino. W 1968 Silvio wyjechał do Conegliano, aby studiować wino. Miał niezależnego ducha i był zdeterminowany, aby wszystko zmienić. Wrócił pragnąc zmienić wszystko. To już nie są ciężkie, tłuste wina, ale teraz aromatyczne i dobrze wyważone, stworzone dla współczesnych gustów, według współczesnych pomysłów, przy użyciu współczesnego sprzętu, ale z poszanowaniem tradycji. Silvio nauczył się robić białe wino na studiach, nauczył się maceracji i miał sprecyzowane pomysły na temat wina, które chciałby zrobić. Nie tylko nowoczesne wino, ale wino, które zaspokoi gusta, które dopiero się ukształtowały. Kłócił się z ojcem, wyemigrował do Kanady, wrócił i odniósł sukces. Jego wina i jego rodzina, w tym ojciec Austro-Węgier, są dziś jednymi z najbardziej cenionych i cenionych produktów, które wyprodukowała Friuli-Wenecja Julijska. i miał sprecyzowane pomysły co do rodzaju wina, które chciałby zrobić. Nie tylko nowoczesne wino, ale wino, które zaspokoi gusta, które dopiero się ukształtowały. Kłócił się z ojcem, wyemigrował do Kanady, wrócił i odniósł sukces. Jego wina i jego rodzina, w tym ojciec Austro-Węgier, są dziś jednymi z najbardziej cenionych i cenionych produktów, które wyprodukowała Friuli-Wenecja Julijska. i miał sprecyzowane pomysły co do rodzaju wina, które chciałby zrobić. Nie tylko nowoczesne wino, ale wino, które zaspokoi gusta, które dopiero się ukształtowały. Kłócił się z ojcem, wyemigrował do Kanady, wrócił i odniósł sukces. Jego wina i jego rodzina, w tym ojciec Austro-Węgier, są dziś jednymi z najbardziej cenionych i cenionych produktów, które wyprodukowała Friuli-Wenecja Julijska.