Mount Riley Sauvignon Blanc Marlborough
- Polecane!
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Jermann Vintage Tunina
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Winnica: Jermann Friuli
Producent: Silvio Jermann
Pojemność: 0,75l BK01
Alk.: 13,5%
Vintage Tunina powstało z winogron Sauvignon, Chardonnay z Ribolla Gialla, Malvasia Istriana i Picolit. Wino posiada błyszcząco żółty odcień z zielonymi refleksami. Jego aromat jest intensywny i pełny, z nutami cytrusów, jabłka, gruszki, mango, żółtych śliwek, limonki, migdałów, akcentami miodu i dzikich kwiatów. Na podniebieniu świetnie zrównoważone z przyjemną agrestową kwasowością, jest pełne ciała i aksamitne z dużą owocowością i delikatnie mineralnym wykończeniem. Sugestie kulinarne: pierwsze dania z truflami, pieczone i smażone ryby, ryby z grilla, ryby pieczone w delikatnych sosach, białe mięsa, łosoś z parmezanem i karczochami. Nazwa Tunina odnosi się do starego właściciela ziemi, na której znajduje się oryginalna winnica, i jest dedykowana najbiedniejszej kochance Casanovy, która była guwernantką w Wenecji i która była również znana przez zdrobnienie „Tunina” (Antonia).
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino to jest otrzymywane z winogron sauvignon i Chardonnay, z niewielkim dodatkiem Ribolla Gialla, Malvasia Istriana i Picolit i pochodzi z małej winnicy o powierzchni około trzech hektarów w Ronco del Fortino. Winnica jest uprawiana przy użyciu tradycyjnego systemu zwanego „cappuccina” z czterema do pięciu pąków na winorośl i z 4500 winorośli na hektar. Pierwsze próby z tym gatunkiem winogron sięgają zbiorów z 1973 roku, a pierwsze wino, które pod tą nazwą i z tą etykietą zostało wprowadzone na rynek, było wynikiem zbiorów z 1975 roku. Ten rodzaj winogron jest zbierany dość późno w roku, prawie dwa tygodnie po normalnym zbiorze. Wybierane są tylko najlepsze winogrona o wydajności 35 - 45set kilogramów z hektara. Nazwa „Tunina” odnosi się do dawnego właściciela ziemi, na której znajduje się winnica, ale jest też dedykacja dla Antonii (stąd Tunina), która była jedną z kochanków Casanovy. Wino ma wspaniały słomkowożółty kolor ze złotym połyskiem. Aromat jest mocny, pełny, bardzo elegancki i długotrwały z nutą miodu i kwiatów polnych. Ma wytrawny, aksamitny smak, który jest bardzo dobrze wyważony i wyjątkowo trwały, dzięki szczególnie dobrze zbudowanej naturze wina.
Nagrody i wyróżnienia:
93/100 ptk. - Wine Enthusiast
86/100 ptk. - Decanter World Wine Awards
91/100 ptk. - Wine Spectator
91/100 ptk. - Wine & Spirits Magazine
95/100 ptk. - Luca Gardini
92/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
Silver Medal - Decanter World Wine Awards
50 Best Italian Wines TWS-BIWA
Bronze Medal - International Wine Challenge
Jermann - Założycielem tej wybitnej winnicy jest Anton Jermann, który przybył do Friuli-Wenecji Julijskiej z austriackiego Burgenlandu w 1881 roku. Dziś firmą zarządza Silvio Jermann, a na 130 hektarach winnic uprawiane są owoce, z których powstaką wina najbardziej reprezentatywne dla Friuli Venezia Giulia. Winnica wielokrotnie nagradzana przez najważniejszy włoski przewodnik po winach – Gambero Rosso.
W 2016 roku Silvio Jermann został ukoronowany najlepszym reprezentatywnym winiarzem włoskich białych win na świecie. Wybory odbyły się w Rzymie pod egidą Gambero Rosso przez najbardziej autorytatywnych dziennikarzy największych gazet i czasopism. Wynik nie był przypadkowy ani nawet nieoczekiwany. Jest to wynik głęboko zakorzenionego procesu i nigdy nie przestaje kojarzyć się z przemysłem winiarskim: z winami, które mają wyjątkową jakość i są owocem ciągłych badań na rzecz doskonałości i absolutnego szacunku dla ziemi i jej naturalnych cykli.bk01
Na widok ma intensywną słomkowożółtą z złotymi odcieniami. Nos jest bardzo szeroki, żywy i intensywny, naprzemienne nuty świeżości z odczuciami egzotycznych żółtych owoców, dojrzałego mango, papai i ananasa, żółtej brzoskwini, dzikich kwiatów, rumianku, miodu akacjowego, słupków szafranowych. Bardziej zawoalowane nuty, które pojawiają się na finiszu ziół polnych i liści mięty pieprzowej, wszystko na "tle" mineralności. W ustach pokazuje groźny charakter, atakując z dobrą miękkością i żywą świeżością. Wykończenie jest mineralne i intensywne. Czy naprawdę ważne jest to, co łączymy z tym winem? Przez wielu ekspertów określanych jako jedno z najciekawszych win medytacyjnych na włoskiej scenie winiarskiej; cytując dosłownie słowa Cesare Pillon "wino, którego nie należy pić podczas medytacji, ale wino, które aktywnie wywołuje medytację.
Rodzina Jermannów przeniosła się z Austrii do Villanova di Farra we Friuli w 1881 roku. Początkowo byli współwłaścicielami posiadłości, ale później zostali wyłącznymi właścicielami. Winiarstwo stało się ich główną działalnością na początku XIX wieku. To ludzie pracujący na roli, wszyscy uszyci z tego samego materiału, ludzie, którzy nigdy nie są pokonani przez zmęczenie i nie chcą ustąpić ani o krok od tradycyjnych praktyk. Dziadek Silvio jest typem człowieka, który idąc na wojnę wybrał armię austriacką i odziedziczył winnicę, choć w ponurej dolinie, wstrząsanej zimnym, suchym północno-wschodnim wiatrem, zrobił wino. W 1968 Silvio wyjechał do Conegliano, aby studiować wino. Miał niezależnego ducha i był zdeterminowany, aby wszystko zmienić. Wrócił pragnąc zmienić wszystko. Nie są to już wina ciężkie, tłuste, ale aromatyczne i dobrze zbalansowane, stworzone dla współczesnych gustów, według współczesnych pomysłów, przy użyciu współczesnego sprzętu, ale z poszanowaniem tradycji. Silvio nauczył się robić białe wino na studiach, nauczył się maceracji i miał sprecyzowane pomysły na temat wina, które chciałby zrobić. Nie tylko nowoczesne wino, ale wino, które zaspokoi gusta, które dopiero się ukształtowały. Kłócił się z ojcem, wyemigrował do Kanady, wrócił i odniósł sukces. Jego wina i jego rodzina, w tym ojciec Austro-Węgier, są dziś jednymi z najbardziej cenionych i cenionych produktów, które wyprodukowała Friuli-Wenecja Julijska.
2023-02-09
Jermann Vintage Tunina Friuli 2020
Jasny i jasny słomkowożółty kolor z przekonującymi złotymi refleksami. Nos jest intensywny, złożony, urzekający nutami dzikich kwiatów, miodu, wanilii, egzotycznych owoców, żółtego miąższu brzoskwini i owoców cytrusowych. Na podniebieniu jest ciepłe, miękkie, świeże, owocowe i pełne. Wino bardzo harmonijne, o pełnej strukturze i wyjątkowej trwałości. Pyszne aromaty kremu frangipani i świeżo zebranych dojrzałych moreli wypełniają usta i wydają się nie mieć końca. Dobrze komponuje się z pierwszymi daniami z truflami, rybnymi ravioli, przegrzebkami, homarem, krabem i homarem.