Krafuss Pinot Noir Lageder Alto Adige DOC
Wino Krafuss Pinot Noir Lageder Alto Adige DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Krafuss Pinot Noir DOC
Kraj: Włochy
Region: Południowy Tyrol
Apelacja: Südtirol - Alto Adige DOC
Producent: Alois Lageder
Szczep: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Wino Biologico - Organiczne. Intensywna, rubinowa barwa z granatowymi refleksami. Mocne aromaty odmianowe: truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, korzenne przyprawy (biały pieprz i cynamon). W ustach złożone i eleganckie, świeże, z zaznaczonymi aksamitnymi taninami. Długie. Sugestie kulinarne: czerwone i białe mięsa, drób, kaczka, dziczyzna, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Analiza organoleptyczna ujawnia kolor czerwony granat pełen rubinowych refleksów. Perfumy są bogate w owoce, takie jak jagoda, malina i przyprawy, takie jak pieprz, wzbogacone delikatnym odczuciem krzemienia. Smak jest dość uporządkowany, świeży, owocowy, miękki na języku. Starzenie w butelce może trwać od 3 do 10 lat.Doskonałe do białych mięs, drobiu, kaczki, dziczyzny i serów. Należy podawać w temperaturze pokojowej w wysokiej, szerokiej szklance.
Winnice, które dają winogrona do produkcji tego rewelacyjnego wina Trentino Alto Adige , są uprawiane na wzgórzu, gdzie wszystkie cechy naturalne, takie jak wzniesienie, położenie, gleba, mikroklimat i wiatry tworzą idealne środowisko dla Pinot Nero. Odmiana ta ma w rzeczywistości długą tradycję na tym terytorium i produkuje wino naprawdę dynamiczne, uporządkowane, wyrafinowane i charakteryzujące się elementami mineralnymi i słonymi. Do produkcji wina Lageder używa 100% winogron Pinot Nero, uprawianych biologiczną, dynamiczną metodą, certyfikowanych przez Demeter. Winogrona pochodzą z posiadłości „Krafuss”, położonej na wzgórzu S. Michele w dzielnicy Appiano-Montagn. Tereny tutaj mają wysokość 430-450 m npm i składają się głównie z gliny, skał i wapieni pochodzenia morenowego. Średni wiek winorośli to 23 lata. Zbiory planowane są na połowę września. Proces produkcji wina rozpoczyna się od spontanicznej fermentacji i maceracji, po której następuje dojrzewanie z fermentacją malolaktyczną w stalowych pojemnikach.
Jadąc na północ od Werony i okolic jeziora Garda w północno-wschodnich Włoszech autostrada wjeżdża do alpejskiej doliny rzeki Adige. Strome, wyrzeźbione po lodzie mury otaczają dolinę, zamki i fortece usadowione co jakiś czas po jednej lub drugiej stronie, strzegące straży, jak to miało miejsce od wieków. W pół godziny w tym wąskim przejściu, po minięciu miasta Trento, autostrada wjeżdża do serca winnej (i jabłoniowej) dzielnicy Trentino-Alto Adige, gdzie całe dno doliny pokrywają winorośle i sady. W centrum tej dzielnicy, nieco na północ od granicy między dwoma prowincjami regionu – w położonej pod wpływami Austrii Górnej Adydze lub Południowym Tyrolu – znajduje się urocza mała wioska Magrè (lub Margreid po niemiecku). Choć na pierwszy rzut oka miasto wygląda jak senny, choć dobrze zachowany gród, o którym wtedy zapomniano, Magrè w rzeczywistości skrywa główną siedzibę winiarni Alois Lageder, jednego z najlepszych producentów alpejskich Włoch. Niepozorna obecność Lageder w Magrè jest symbolem zamiaru winnicy, aby bezproblemowo wpasować się w lokalną społeczność i środowisko naturalne w tej sielankowej, dziewiczej scenerii. Lageder ciężko pracuje, aby być dobrym sąsiadem i dobrym zarządcą ziemi, uprawiając rolnictwo biodynamiczne, robiąc swoją część, aby łagodzić wszelkie szkodliwe skutki ich urządzeń do produkcji wina i pomagając swoim hodowcom-partnerom i innym w dolinie zrobić to samo. Założona jako handlarz winem w mieście Bolzano w 1823 roku przez Johannę Lageder, firma zbliża się do dwustulecia w branży winiarskiej. Z biegiem lat rodzina rodzinna, rodzinna, wspólne wino, niektóre z winogron a winogron. Ważnym kamieniem milowym był rok 1934, kiedy prawnuk Johanna, Alois, nabył winnicę Löwengang w Magre, przenosząc uwagę firmy z kupca na producenta. Z biegiem rodziny nabyła inne dobre miejsce montażu w Górnej Adydze i ustanowiono umowę kupna z małymi hodowcami z okolic Magrè. Obecnym właścicielem majątku jest Alois Lageder IV, syn człowieka, który kupił majątek Löwengang. Alois IV przejął kontrolę nad firmą w połowie lat 70. wraz ze swoją siostrą Wendelgard i jej mężem, enologiem Luisem von Dellemannem. Jego syn Alois Clemens Lageder, reprezentujący szóste pokolenie właścicieli rodzinnych, niedawno objął kierownictwo winnicy.
Krafuss Pinot Noir Lageder Alto Adige DOC - Opinie klientów
Pinot Noir Lageder Alto Adige Krafuss
Miły i ponętny Pinot Noir oferuje piękne warstwy czarnej wiśni, porzeczki i truskawek, z subtelnymi nutami rustykalnej leśnej podłogi i przypraw. Na podniebieniu jest miękki i jedwabisty, ze zrównoważoną kwasowością oprawiającą żywe smaki jagód i przenoszącą wino do długiego, bujnego wykończenia.
2022-09-08
Krafuss Pinot Noir Lageder Alto Adige
Podniebienie zapada się nasyceniem urzekających smaków. Pierwszy łyk i czujesz miłe doznanie jest lepiej niż można zaplanować. Jest gładka jak jedwab, z pięknie zintegrowanymi taninami i obfitą ziemistością. Duszone golonki jagnięce z cebulą cippoline, marchewką i posypką pancetty to wspaniałe połączenie. Podawaj je na czosnku puree ziemniaczanym lub "fauxtatoes" kremowego, tłuczonego kalafiora. Pozdrawiam miłośników wina!