Kurtatsch Pinot Bianco Hofstatt Alto Adige DOC
Wino Kurtatsch Pinot Bianco Hofstatt Alto Adige DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kurtatsch Pinot Bianco Hofstatt Alto Adige DOC
Kraj: Włochy
Region: Górna Adyga i Trydent
Apelacja: Alto Adige (Sudtirol) DOC
Producent: Kellerei Kurtatsch
Typ: Dry White Pinot Blanc
Pojemność: 0,75l BK15
Alkohol: 14 %
Bogata struktura mineralna sprawia, że Pinot Blanc „Hofstatt” jest wyjątkowym białym winem regionalnym. W młodości nadal jest dziki. Po osiągnięciu etapu rozkoszy zachwyca delikatnymi owocami górskiej jabłoni i melisy. Bukiet aromatów jest dyskretny, przypomina delikatny zapach kwiatów wyrastających ze szczelin w skałach powyżej linii drzew. Dzięki starannemu przejściu drewna wino zyskuje elastyczną konsystencję, która tworzy harmonijne połączenie z nieprzerwaną, świeżą strukturą kwasową.
Cantina Kurtatsch to ekologiczna winnica położona jest w malowniczej wiosce noszącej swoją nazwę w Górnej Adydze, położonej w pasmach górskich Alp Południowych i Dolomitów. Ręcznie wytwarzane wina górskie są pieczołowicie produkowane przy jak najmniejszej ingerencji, aby jak najlepiej oddać wyjątkowy terroir regionu. W tych winnicach produkujących czerwone wino panuje jedna z najwyższych temperatur w ciągu dnia w całych Włoszech, która w miesiącach letnich wzrasta do 40℃, ale temperatura wieczorem znacznie spada, aby zachować świeżość. Białe pochodzą z wiosek Hofstatt i Penon, których bohaterskie winnice są posadzone na niezwykle stromych zboczach gór, na wysokości do 700 metrów nad poziomem morza. Te skaliste wychodnie mają wiele osobliwości geologicznych, które nadają ich winom intensywną, przypominającą sól mineralność. Są to jedne z najbardziej aromatycznych i aromatycznych win białych na świecie.
2023-09-09
Kurtatsch Pinot Bianco Hofstatt Alto Adige
Dobre pinot grigio to świeże i lekkie białe wino, winifikowane i dojrzewające wyłącznie w stali. Nos pachnie owocami tropikalnymi, cytrusami, zielonym jabłkiem i migdałami, a łyk jest żywy i bardzo przyjemny, przyjemnie miękki i aksamitny. Doskonałe jako aperitif lub do dań rybnych.