La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Wino La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Producent: La Calonica
Szczep: 80% Sangiovese, Merlot, Canaiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Klasyczne Vino Nobile powstało po kupażu szczepów Sangiovese (80%), Merlot, Canaiolo. Rubinowy kolor z aromatem czerwonych owoców i nutami suszonej wiśni. W smaku delikatne, subtelne z miękkimi taninami. polecane do przekąsek, makaronów, past, drobiu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Założona w 1973 roku przez rodzinę Cattani posiadłość La Calonica obejmuje 45 hektarów w tradycyjnym DOCG Nobile di Montepulciano. Dzięki wizji, determinacji i ciężkiej pracy Cattani przekształcili mały toskański dom wraz z winnicą w nowoczesną i odnoszącą sukcesy winiarnię. Nic dziwnego, że ich program renowacji i rewitalizacji rozpoczął się w winnicach. Po dokładnej analizie warunków glebowych, selekcji klonalnej, gęstości winorośli i systemów przycinania, winnice zostały przesadzone w celu wyprodukowania winogron Sangiovese o wyjątkowym kalibrze.
„Ciemna bujna czarna wiśnia, wiśnia i śliwka z cudownym zestawem przypraw z pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Mocne taniny z dobrze zbalansowaną kwasowością. Chociaż z pewnością można to wino odstawić na kilka lat, to wino dziś miło się pije.
Polecane produkty
Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
- -60,00 zł
Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo Riserva
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!
2022-09-17
La Calonica 2015
La Calonica 2015 to ciemny granat w szkle. Bardzo aromatyczny toskański nos z wiśni Marasca, dojrzałej czerwonej śliwki, fiołków, dziczyzny (dla mnie kotlety jagnięce przez cały dzień), czarnego pieprzu. Rama Medium Plus i od czubka języka do podniebienia tylnego to naprawdę dobrze zrobione wino. Soczyste czerwone owoce jagodowe, nuta gorzkiej wiśni, jasna kwasowość, posypka gałką muszkatołową, cynamonem, świeżo mieloną papryką, liść bazylii i bardzo ciągnące, ale młode taniny o długotrwałym finiszu. Wino potrzebuje jeszcze 3 lat, ale mogę powiedzieć, że można je wypić teraz lub być bardzo starzejące się na dłuższą metę. Mógłbym to dobrze sparować z mięsem, grillem, ostrzejszymi serami lub tak prostymi jak pizza, grzyby portobello lub wierzcie lub nie chińskie jedzenie.