La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Wino La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Calonica Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Producent: La Calonica
Szczep: 80% Sangiovese, Merlot, Canaiolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Klasyczne Vino Nobile powstało po kupażu szczepów Sangiovese (80%), Merlot, Canaiolo. Rubinowy kolor z aromatem czerwonych owoców i nutami suszonej wiśni. W smaku delikatne, subtelne z miękkimi taninami. polecane do przekąsek, makaronów, past, drobiu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Założona w 1973 roku przez rodzinę Cattani posiadłość La Calonica obejmuje 45 hektarów w tradycyjnym DOCG Nobile di Montepulciano. Dzięki wizji, determinacji i ciężkiej pracy Cattani przekształcili mały toskański dom wraz z winnicą w nowoczesną i odnoszącą sukcesy winiarnię. Nic dziwnego, że ich program renowacji i rewitalizacji rozpoczął się w winnicach. Po dokładnej analizie warunków glebowych, selekcji klonalnej, gęstości winorośli i systemów przycinania, winnice zostały przesadzone w celu wyprodukowania winogron Sangiovese o wyjątkowym kalibrze.
„Ciemna bujna czarna wiśnia, wiśnia i śliwka z cudownym zestawem przypraw z pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Mocne taniny z dobrze zbalansowaną kwasowością. Chociaż z pewnością można to wino odstawić na kilka lat, to wino dziś miło się pije.
Polecane produkty
Inferi Montepulciano D'Abruzzo Riserva Marramiero DOC
Marina Cvetic Montepulciano D’Abruzzo Riserva
10 Vendemmie Limited Edition Montepulciano dAbruzzo Tenuta Ulisse
- Polecane!
2022-09-17
La Calonica 2015
La Calonica 2015 to ciemny granat w szkle. Bardzo aromatyczny toskański nos z wiśni Marasca, dojrzałej czerwonej śliwki, fiołków, dziczyzny (dla mnie kotlety jagnięce przez cały dzień), czarnego pieprzu. Rama Medium Plus i od czubka języka do podniebienia tylnego to naprawdę dobrze zrobione wino. Soczyste czerwone owoce jagodowe, nuta gorzkiej wiśni, jasna kwasowość, posypka gałką muszkatołową, cynamonem, świeżo mieloną papryką, liść bazylii i bardzo ciągnące, ale młode taniny o długotrwałym finiszu. Wino potrzebuje jeszcze 3 lat, ale mogę powiedzieć, że można je wypić teraz lub być bardzo starzejące się na dłuższą metę. Mógłbym to dobrze sparować z mięsem, grillem, ostrzejszymi serami lub tak prostymi jak pizza, grzyby portobello lub wierzcie lub nie chińskie jedzenie.