La Calonica Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Vino Nobile di Montepulciano DOCG
Producent: La Calonica
Szczep: Sangiovese, Merlot, Canaiolo, Mammolo
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Wino powstało po wspaniałej kompozycji szczepów Sangiovese (80%), Merlot, Canaiolo, Mammolo. Wino dojrzewa w beczkach o rok dłużej od zwykłego Vino Nobile, zyskując na gładkości i miękkości tanin. Jest szczodre, pełne aromatów, wyraziste i mocne. Przed podaniem warto je zdekantować. Polecane do pieczonego i duszonego mięsa, dziczyzny, serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gospodarstwo rolne La Calonica zostało założone w 1973 roku przez rodzinę Cattani, która nadal bezpośrednio nadzoruje produkcję i sprzedaż, i obejmuje około 45 hektarów na granicy prowincji Siena i Arezzo, pomiędzy gminami Montepulciano i Cortona (Cortona słynie z film „Pod słońcem Toskanii”) na grzebieniu na wysokości około 350 metrów nad poziomem morza, niedaleko Jeziora Trasimeno. Produkowane wina podlegają przepisom produkcyjnym ważnych i dobrze ugruntowanych DOCG i DOC, takich jak Nobile i Rosso di Montepulciano oraz najnowszej DOC di Cortona. Tereny położone są na optymalnych wysokościach i ekspozycjach oraz charakteryzują się w dużej mierze gliniastą teksturą, z okazjonalnymi odsłonięciami piasku.
Vino Nobile di Montepulciano nie ma nic wspólnego z winogronem o nazwie Montepulciano pochodzącym zwykle z Abruzji. Montepulicano to gmina w Toskanii produkująca wino składające się głównie z Sangiovese. Zdezorientowany jeszcze? Vino Nobile to jedno z najbardziej znanych win czerwonych Toskanii. Choć często pada w cień sąsiednich Chiantis, Brunello czy Super Tuscans, Nobile było pierwszym winem DOCG, które pojawiło się na rynku włoskim. Uwielbiane przez wpływowych włoskich królów, papieży i prezydentów, wino to od wieków obchodzone jest jako wino NOBLES (stąd jego nazwa).
Zgodnie z prawem Nobile można produkować wyłącznie z winnic otaczających miasto Montepulciano. Wino jest wytwarzane głównie z Sangiovese, znanego wśród mieszkańców jako Prugnolo Gentile, które musi stanowić co najmniej 70% mieszanki. Jednak wielu producentów rezygnuje z dodatku, aby mieszać i wytwarzać swój najlepszy Nobile ze 100-procentowego Sangiovese. Wino dojrzewa minimum dwa lata. Jeden z tych lat odbywa się w dębowych beczkach lub beczkach i musi być leżakowany łącznie przez trzy lata, aby wino otrzymało etykietę riserva.