Lageder Pinot Nior DOC
Wino Lageder Pinot Nior DOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lageder Pinot Nior DOC
Kraj: Włochy
Region: Południowy Tyrol
Apelacja: DOC Südtirol-Altoadige DOC
Producent: Alois Lageder
Szczep: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, delikatnie wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Wino Biologico - Organiczne Jasno rubinowa barwa. Aromaty typowe dla szczepu: czerwone owoce, maliny, wiśnie, przyprawy. Na podniebieniu owocowe, eleganckie, z długim, świeżym finiszem. Dobrze ułożone taniny. Sugestie kulinarne: białe i czerwone mięsa, drób, kaczka, sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Rubinowy kolor z ciemnymi refleksami. Perfumy wyrażają wyjątkowy bukiet z fascynującymi cechami, które przywołują ziemię, w połączeniu z nutą wiśni i przypraw. Smak jest bogaty i trwały.Pasuje do każdego dania, białych mięs, pieczonej dziczyzny i średnio dojrzewających serów. Należy ją podawać w temperaturze 16°C w wysokim, szerokim kieliszku do wina.
Alto Adige to jedna z najbardziej odpowiednich stref we Włoszech do uprawy Pinot Nero . W rzeczywistości jest w stanie zaoferować najlepsze warunki do wzrostu roślin i to jest główny powód, dla którego odmiana ta jest najbardziej rozpowszechniona na tym terenie. Winogrona preferują świeży, wietrzny klimat i lepiej rosną na glebach bogatych w wapień, kamyki i glinę. Pinot Nero wyprodukowany przez Aloisa Lagederapochodzi z wyselekcjonowanych winnic w Appiano, Pochi di Salorno i Cortaccia i bardziej niż inne jest w stanie zebrać wyrafinowane i energiczne cechy. Produkcja wina odbywa się w 100% z winogron Pinot Nero. Pochodzenie roślin jest ograniczone przez ścisłą selekcję i koncentruje się w strefie Pochi, Appiano i Cortaccia, położonej na wysokości 300-450 metrów nad poziomem morza. Ziemie składają się głównie z piasku, gliny i wapienia. Winnice mają maksymalnie 47 lat, a zbiory planowane są na początek września. Fermentacja i maceracja odbywa się w stalowych pojemnikach, a dojrzewanie odbywa się w drewnianych beczkach lub betonowych kąpielach przez co najmniej 12 miesięcy. Rezultatem jest świeże, eleganckie wino, bogate w zapach i owoce, idealne na każdą sytuację.
Jadąc na północ od Werony i okolic jeziora Garda w północno-wschodnich Włoszech autostrada wjeżdża do alpejskiej doliny rzeki Adige. Strome, wyrzeźbione po lodzie mury otaczają dolinę, zamki i fortece usadowione co jakiś czas po jednej lub drugiej stronie, strzegące straży, jak to miało miejsce od wieków. W pół godziny w tym wąskim przejściu, po minięciu miasta Trento, autostrada wjeżdża do serca winnej (i jabłoniowej) dzielnicy Trentino-Alto Adige, gdzie całe dno doliny pokrywają winorośle i sady. W centrum tej dzielnicy, nieco na północ od granicy między dwoma prowincjami regionu – w położonej pod wpływami Austrii Górnej Adydze lub Południowym Tyrolu – znajduje się urocza mała wioska Magrè (lub Margreid po niemiecku). Choć na pierwszy rzut oka miasto wygląda jak senny, choć dobrze zachowany gród, o którym wtedy zapomniano, Magrè w rzeczywistości skrywa główną siedzibę winiarni Alois Lageder, jednego z najlepszych producentów alpejskich Włoch. Niepozorna obecność Lageder w Magrè jest symbolem zamiaru winnicy, aby bezproblemowo wpasować się w lokalną społeczność i środowisko naturalne w tej sielankowej, dziewiczej scenerii. Lageder ciężko pracuje, aby być dobrym sąsiadem i dobrym zarządcą ziemi, uprawiając rolnictwo biodynamiczne, robiąc swoją część, aby łagodzić wszelkie szkodliwe skutki ich urządzeń do produkcji wina i pomagając swoim hodowcom-partnerom i innym w dolinie zrobić to samo. Założona jako handlarz winem w mieście Bolzano w 1823 roku przez Johannę Lageder, firma zbliża się do dwustulecia w branży winiarskiej. Z biegiem lat rodzina rodzinna, rodzinna, wspólne wino, niektóre z winogron a winogron. Ważnym kamieniem milowym był rok 1934, kiedy prawnuk Johanna, Alois, nabył winnicę Löwengang w Magre, przenosząc uwagę firmy z kupca na producenta. Z biegiem rodziny nabyła inne dobre miejsce montażu w Górnej Adydze i ustanowiono umowę kupna z małymi hodowcami z okolic Magrè. Obecnym właścicielem majątku jest Alois Lageder IV, syn człowieka, który kupił majątek Löwengang. Alois IV przejął kontrolę nad firmą w połowie lat 70. wraz ze swoją siostrą Wendelgard i jej mężem, enologiem Luisem von Dellemannem. Jego syn Alois Clemens Lageder, reprezentujący szóste pokolenie właścicieli rodzinnych, niedawno objął kierownictwo winnicy.
2022-08-28
Pinot Noir Lageder
Nos prowadzi aromatami czerwonej i czarnej wiśni, granatu i suszonego płatka róży. Warstwowe smaki ciemnych jagód, śliwki i lukrecji prowadzą do średniego podniebienia o eleganckiej i wypolerowanej konsystencji. Wino na finiszu kończy się utrzymującą się mokką i mineralnym wykończeniem.