Lama Di Pietra Nero di Troia
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Apelacja: IGT Puglia
Producent: Farnese Vini
Typ: Dry Red Nero di Troia
Pojemność: 0,75 C4
Rozwiń opis...Czerwone wytrawne wino z południa Włoch o intensywnym bukiecie złożonym z aromatów dojrzałych czerwonych i czarnych owoców (morwy, czereśnie). Na podniebieniu miękkie i krągłe, subtelnie taniczne, dobrze zbudowane, o długiej owocowej końcówce. Podawać do dziczyzny, czerwonych mięs, dojrzewających serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W kieliszku wino Nero di Troia Puglia znajduje się czerwone wino pierwszej klasy. Tutaj pokazuje cudownie gęsty rubinowo-czerwony kolor. To odmianowe włoskie wino prezentuje w szklance cudownie wyraziste nuty jeżyn, śliwek, jagód i czarnej porzeczki. Istnieją również nuty orientalnych przypraw, cynamonu i ziarna kakaowego. Nero di Troia Wino z Puglia jest idealny dla wszystkich miłośników wina, którzy lubią jak najmniej cukru resztkowego w winie. Jednak nigdy nie wydaje się rzadki lub kruchy, ale okrągły i elastyczny. Na podniebieniu konsystencja tego mocnego czerwonego wina jest cudownie aksamitna i gęsta.
Dzięki zwięzłej kwasowości owoców Wino Nero di Troia Puglia objawia się wyjątkowo świeży i żywy na podniebieniu. Finał tego dobrze dojrzałego czerwonego wina z regionu uprawy winorośli Puglia wreszcie przekonuje niezwykłym pogłosem. Czerwone wino wyraźnie koncentruje się na jednej odmianie winogron, a mianowicie 100% Nero di Troia Farnese. Jedynie najwyższej klasy materiał winogronowy został zebrany dla tego wyjątkowo mocnego czystego wina odmianowego. Po ręcznym zbieraniu winogrona docierają do winnicy najszybciej. Tutaj zostaniesz wybrany i starannie rozdzielony. Następnie następuje fermentacja w dużym drewnie w kontrolowanych temperaturach. Po jego zakończeniu Nero di Troia Puglia leżakuje przez kilka miesięcy w dębowych beczkach. Wino z Aupia od Farnese 100% Nero di Troia Puglia włoskie czerwone wino najlepiej spożywać w temperaturze 15-18°C. Idealnie pasuje do patelni ziemniaczanej z łososiem, piersi kaczki z strąkami cukru lub zupy por.
Nero di Troia , znany również jako Uva di Troia , to starożytny winogron apulijski uprawiany głównie w północnej Apulii. Najprawdopodobniej pochodzi z miasta Troia w prowincji Foggia. Chociaż często był przyćmiony przez bardziej popularne Primitivo i Negroamaro, ten późno dojrzewający winogron wykazał duży potencjał do produkcji dobrze ustrukturyzowanych, taninowych win o charakterystycznym charakterze. Winogrona te są używane w odmianach i mieszankach, kilku regionalnych apelacjach DOC i Castel del Monte Nero di Troia Riserva DOCG. Często łączy się je z Primitivo, Negroamaro lub Montepulciano. Mieszanie winogron ma tendencję do łagodzenia tanin, ale odmiana Nero di Troia może dać doskonałe wina.
2023-06-19
Wino Lama Di Pietra Nero di Troia
Czerwone wytrawne wino z południa Włoch o intensywnym bukiecie złożonym z aromatów dojrzałych ciemnych owoców takich jak morwy i czereśnie. Na podniebieniu miękkie i krągłe, subtelnie taniczne, dobrze zbudowane, o długiej owocowej końcówce. Podawać do dziczyzny, czerwonych mięs, dojrzewających serów.