Lama di Pietra Nero di Troja Cantina Diomede
Wino Lama di Pietra Nero di Troja Cantina Diomede
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lama di Pietra Nero di Troja
Kraj: Włochy
Region: Apulia (Puglia)
Apelacja: IGT Puglia
Producent: Farnese Vini
Winnica: Cantina Diomede
Szczepy: Nero di Troja
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l C4
Alkohol: 13%
Nota degustacyjna:
Czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Nero di Troja uprawianych na wzgórzach na północ od Bari, na wysokości od 350 do 450 metrów nad poziomem morza. Gleby są gliną wapienną, a winorośle są przycinane do pionowej pozycji pędu i przycinane kordonem, z gęstością 4500 winorośli na hektar. Wino prezentuje głęboki rubinowo czerwony odcień z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty dojrzałych ciemnych owoców, morwy oraz ciemnych czereśni. Na podniebieniu miękkie i krągłe, doskonale wyważone z delikatnymi taninami i długą owocową końcówką. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, dziczyzna, pieczony indyk, zapiekanki, przystawki, makarony z mięsnymi sosami, sery dojrzewające,
Notatki Sommelier:
Historia i pochodzenie Cantina Diomede rozpoczęły się od opowieści o Diomede, starożytnym homeryckim bohaterze. Wyrobił sobie sławę swoim udziałem i zasługami w wojnie trojańskiej. Historia podpowiada, że Diomede założył prowincję Canosa, znaną wcześniej jako Canusium. Legenda głosi, że przybył do regionu Apulia we Włoszech i wykorzystał kamienie z rozbitych murów w pokonanych miastach do wyznaczenia podbitych ziem.
Diomede oznaczył swoje pola i zasadził winorośl, które tam przywiózł. Dbał o rośliny i starannie je uprawiał, aż do kiełkowania apulijskiej odmiany winorośli Uva di Troia. Winnica ostatnich czasów, Cantina Diomede, czerpie inspirację z tej historii z czasów starożytnych. Co więcej, leży pośrodku miejsca, w którym kiedyś stał obóz polowy Diomede.
Winnica: Cantina Diomede
Cantina Diomede jest częścią Farnese Group i ma siedzibę w północnej Apulii, w pobliżu miasta Canosa... Kontroluje 200 hektarów winnic. Konsultant winiarski Filippo Baccalaro ściśle współpracuje z enologami Massimo di Bari i Luca Pugliese w celu uzyskania wysokiej jakości, zdrowych winogron. Większość operacji przeprowadzana jest ręcznie, a zarządzanie winnicą odbywa się zgodnie z podejściem ekologicznym.
Producent: Farnese Vini
Założona w 1994 roku Gruppo Farnese to prężnie działająca firma, grupa zrzeszająca takie winiarnie jak Cantine Cellaro w regionie Sambuca, Vigneti del Vulture na wulkanicznych glebach w regionie Basilicata, leżące u stóp Wezuwiusza Vesevo, bardzo stare winnice Vigneti del Salento w okolicy Mandurii, a także Caldora Vini. W produkcji kładzie się silny nacisk na wina jakościowe, ponad 92% z nich trafia na rynki zagraniczne do 76 krajów. Za wina powstające w poszczególnych regionach odpowiadają zarówno lokalni winemakerzy, będący codziennie na miejscu, jak i nadzorujący ich działania konsultanci.