

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kolor. Wino ma bogatą fioletowo-czerwoną barwę. Smak. Obfity, soczysty, aksamitny smak wina jest pełen tonów czarnych jagód i owoców, zintegrowanych z zaokrągloną teksturą. Długi posmak wyróżnia się pikantnymi odcieniami. Głęboki aromat wina charakteryzuje się wyrazistymi odcieniami jeżyn, porzeczek, jagód i wiśni, ozdobionymi wykwintnymi drzewnymi i pikantnymi niuansami. Kombinacje gastronomiczne. Wino doskonale komponuje się z grillowaną wieprzowiną oraz innymi grillowanymi mięsami. Interesujące fakty. Terre del Vulcano to nowy projekt firmy Farnese, która ściśle współpracuje z drobnymi producentami z regionu Kampanii, których winnice położone są na glebach wulkanicznych. Swój szczególny skład zawdzięczają erupcji Wezuwiusza, która miała miejsce 2000 lat temu. Do stworzenia linii win Lava zaproszono szanowanego winiarza Marco Flacco, który uwielbia tworzyć zrównoważone, złożone wina, wierne stylowi swojego terroir. Wszystkie są wykonane przy minimalnej interwencji, aby zachować ich naturalne cechy.
Winogrona Aglianico, wraz z Nebbiolo i Sangiovese, należą do najdoskonalszych winogron czerwonych we Włoszech. Aglianico ma intensywną, rubinowoczerwoną barwę. Ma owocowy aromat czarnych wiśni, jeżyn i śliwek. Intensywne na podniebieniu z aromatami rozmarynu, skóry i mirtu, z mocnym, trwałym finiszem.
Wino o głębokiej czerwonej barwie z fioletowymi refleksami. Intensywny nos, na który składają się mocne aromaty czerwonych owoców i wyraźne nuty korzenne oraz waniliowe. Usta bardzo przyjemne, o dość wyraźnych, ale krągłych taninach i wytrawnej, czystej końcówce. Podawać do wędlin, pieczeni wołowej, serów. Aglianico, szlachetna odmiana południa Włoch, została nazwana przez Roberta Parkera szczepem przyszłości. Interesujace, biorąc pod uwagę jej starożytną proweniencję. Wywodzi się od winorośli przywiezionej przez Greków do Kume (dziś okolice Neapolu) już w VIII wieku p. Ch., służyła Rzymianom do wytwarzania jednego z najsłynniejszych win starożytności – falernum. Czy smakowało podobnie jak nasza Lava z winnicy Vesevo położonej 50 km na wschód od wybrzeża Kampanii na winodajnych stokach wygasłych wulkanów? Czyli rzymscy patrycjusze mogli, tak jak my, cieszyć się obfitą owocową kwasowością, nutami pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego przyprawionych gorzką czekoladą – trudno przesądzić, ale wystarczy spróbować wina i dostrzegamy że wino ma wielki dar przekonywania.