Le Difese Tenuta San Guido, Toskania I.G.T.
Wino Le Difese Tenuta San Guido, Toskania I.G.T.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tenuta San Guido Le Difese
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Producent: TENUTA SAN GUIDO
Region czerwonego wina : Toskania (Włochy)
Nazwa: Toscana Rosso IGT
Szczep: Sangiovese 70%, Cabernet Sauvignon 30%
Objętość: 75 cl BK6
Alkohol: 14 °
III wino Sassicaia
Kompozycja: 70% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese
Wino dojrzewało 12 miesięcy we francuskich i amerykańskich dębowych barrique. Charakteryzuje się przyjemną strukturą i cudowną świeżością. W ustach przywołuje wspomnienie starej beczki, palonego drewna, czerwonych owoców. Jedno z najlepszych włoskich win.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Lekko rozwinięty rubin, typowy aromat bardzo dojrzałych czerwonych owoców i bardzo lekka pikantność . Miękkie i zniewalające usta dla równowagi osiągniętej już między taninami, alkoholem i świeżością. Finisz słodki, dżemem jeżynowym Charakteryzuje się dobrą strukturą i ekstremalną miękkością, która sprawia, że jest absolutnie przyjemny i pijalny.
Starzenie: 12 miesięcy w beczce plus 3 miesiące w butelce
Informacje o San Guido, posiadłość
Winnice Tenuta San Guido, które rozciągają się na łącznej powierzchni około 70 hektarów, wyróżniają się tym, że są podzielone na różne obszary wybrane w obrębie posiadłości ze względu na szczególne cechy zarówno ekspozycji, jak i składu gleby. Winnice Castiglioncello, Doccino i Quercione znajdują się w pagórkowatej części firmy, na wysokości od 200 do 300 metrów nad poziomem morza; winnice San Martino i Mandrioli znajdują się bezpośrednio w pobliżu wzgórz w centralnej części posiadłości, podczas gdy winnice Sassicaia i Aianova znajdują się dalej, na wysokości około 80 metrów nad poziomem morza. Klimat, pod wpływem bliskości morza i wzgórz tworzących barierę ochronną przed północnymi wiatrami, ma decydujący wpływ na prawidłowe i zdrowe dojrzewanie winogron. Winnice, wytresowane kordonem ostrogowym, produkują około 55-60 kwintali winogron z hektara. Rodzaj winogron dzieli się w 85% przez Cabernet Sauvignon, a pozostałe 15% przez Cabernet Franc. Zbiory rozpoczynają się zwykle w ciągu pierwszych dziesięciu dni września. Fermentacja alkoholowa trwa około 12-14 dni, po czym następuje fermentacja malolaktyczna, która kończy się w październiku. Następnie wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez około 24 miesiące, a następnie butelkuje w celu dalszego uszlachetniania w butelce przez 6 miesięcy w naszych piwnicach, zanim zostanie wprowadzone na rynek. Zbiory rozpoczynają się zwykle w ciągu pierwszych dziesięciu dni września. Fermentacja alkoholowa trwa około 12-14 dni, po czym następuje fermentacja malolaktyczna, która kończy się w październiku. Następnie wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez około 24 miesiące, a następnie butelkuje w celu dalszego uszlachetniania w butelce przez 6 miesięcy w naszych piwnicach, zanim zostanie wprowadzone na rynek. Zbiory rozpoczynają się zwykle w ciągu pierwszych dziesięciu dni września. Fermentacja alkoholowa trwa około 12-14 dni, po czym następuje fermentacja malolaktyczna, która kończy się w październiku. Następnie wino leżakuje w beczkach z francuskiego dębu przez około 24 miesiące, a następnie jest butelkowane w celu dalszego uszlachetniania przez 6 miesięcy w naszych piwnicach przed wprowadzeniem na rynek.
Polecane produkty
Ca Marcanda Promis Gaja Toscania
- -70,00 zł