Livio Felluga Friulano Colli Orientali Del Friuli D.O.C.
Wino Livio Felluga Friulano Colli Orientali Del Friuli D.O.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Livio Felluga Friulano Colli Orientali Del Friuli D.O.C.
Kraj: Włochy
Region: Friuli Venezia Giulia
Apelacja: D.O.C.
Winnica: Livio Felluga
Rodzaj: białe wytrawne
Szczepy: Friulano
Pojemność: 750 ml
BK16
Dojrzewa na osadzie w kadziach ze stali nierdzewnej przez 6 miesięcy, a następnie co najmniej 2 miesiące w butelce. Nos z miętą, skórką cytrynową, złotym jabłuszkiem, tymiankiem, oregano oraz nutami kwiatów pomarańczy, imbiru, szałwii, orzecha włoskiego i glicynii. W smaku eleganckie, o przyjemniej kwasowości, z typowym zakończeniem gorzkich migdałów zintegrowanym z trawiastym posmakiem. Tradycyjny aperitif we Friuli, ale pasuje znakomicie do prosciutto crudo, salami, plasterkowanych wędlin, dań rybnych oraz tłustych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Friulano di Felluga ma intensywny słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami. Aromat jest bardzo bogaty, ale równie delikatny i złożony, z pysznymi cytrusowymi nutami grejpfruta i cedru, które łączą się z mentolowymi i pikantnymi nutami balsamicznymi oraz aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, liść laurowy i rozmaryn, które sprawiają, że to wino jest niezwykle złożone węchowo. Na podniebieniu świeży i mineralny, z dużą krągłością i miękkością, otulający i pikantny na finiszu. Zbiory odbywają się w drugiej połowie września, z ręcznym zbiorem winogron i umieszczaniem w małych pudełkach, aby zachować integralność jagód. Winogrona są delikatnie pozbawione szypułek i pozostawione do maceracji przez krótki czas, z delikatnym tłoczeniem. Fermentacja następuje w kontrolowanej temperaturze w pojemnikach ze stali nierdzewnej, a drożdże starzeją się w celu zwiększenia ich złożoności. Firma Livio Fellugi, która liczy już 6 pokoleń, narodziła się z odrestaurowania pierwszych winnic w Rosazzo, z winami, których nie można pomylić ze stylem i aromatem. Dziś firma jest w rękach dzieci, o łącznej powierzchni 242 hektarów, z których 187 przeznaczonych jest na uprawę winorośli.
Polecane potrawy do Wina Friulano: Talerz owoców morza „wszystko w jednym”, Pieczeń wieprzowa faszerowana jabłkami, Filet z czarnego dorsza z miso, Bliny z wędzonym łososiem, Bobotie (południowoafrykańskie ciasto mięsne), Kapusta cygarowa rolka, Zapiekanka z kalafiora i boczku, Cheddar chouquette, Suflet Serowy, Sos Z Kurczaka i Musztardy, Vol-au-vent z kurczakiem i grzybami, Pierś z kurczaka w liściach winorośli, Kurczak z koprem włoskim i estragonem, chińskie fondue, Duszona wieprzowina w cydrze, Udka kraba i masło z ziołami, Kremowa polenta z parmezane, Pizza z 3 serami i ziołami na chlebie naan, Azjatycka sałatka z kapusty, Werryny z awokado i krewetkami, Grillowane stosy z bakłażanem i serem, Sałatka Kalifornijska z łososiem, Capellini z krewetką i chorizo à l'espagnole, Kurczak Caprese, Sałatka caprese, Placki z dorsza…
Livio Felluga przeniósł się do Friuli pod koniec lat 30., na wzgórzach Rosazzo, z 242 hektarami, z których 187 przeznaczono pod uprawę winorośli. Jego marzenie o produkcji wina górskiego przerwało wezwanie na front podczas II wojny światowej. Pod koniec drugiej wojny światowej Livio Felluga musiał podjąć nową bitwę, aby ożywić wzgórze, przekonany, że tylko odrodzenie wysokiej jakości upraw może przywrócić życie na friulijskiej wsi. Z wielką odwagą zaczął odnawiać starożytne winnice Rosazzo i sadzić nowe, wprowadzając innowacyjne pomysły i metody.
Filozofia Fellugi: „Lubię podkreślać wagę człowieka. Co więcej, gdy winorośl nie jest udomowiona, znajduje się ją pełzającą po polanach lub wspinającą się po drzewach, a obraz ten, jakkolwiek fascynujący, nie kojarzy się z winem. Człowiek uprawia ziemię, sadzi młode winorośle w uporządkowanej geometrii, hoduje je, traktuje, przykrywa je uwagą, zbiera ich owoce i nadzorując działalność swoich małych sojuszników drożdży powoduje, że cud fermentacji przemienia się w ten nektar, który my kochać tak pragniemy bardzo ".