Livio Felluga Sharis Bianco Friuli Venezia Giulia
Wino Livio Felluga Sharis Bianco Friuli Venezia Giulia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Livio Felluga Sharis Chardonnay
Kraj: Włochy
Region: Friuli Venezia Giulia
Apelacja: D.O.C.
Winnica: Livio Felluga
Rodzaj: białe wytrawne
Szczepy: Ribolla Gialla i Chardonnay
Pojemność: 750 ml
BK16
Owocowe, tropikalne aromaty z nutami ananasa, cytryny, białej brzoskwini, akacji lekko uzupełnione orzeźwiającymi przyprawami. W smaku soczyste, bogate, żywe o średniej kwasowości. Pozostawia długi posmak z wyraźną cytryną i przyprawami. Kompozycja: Chardonnay i Ribolla Gialla. Polecane jako świetny aperitif a także do szparagów, zup jarzynowych i marynowanych ryb.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Livio Felluga Sharis to kupaż białego wina z odmian Ribolla Gialla i Chardonnay produkowany przez winnicę Livio Felluga pod IGT Bianco Delle Venezie we Friuli-Wenecja Julia we Włoszech. Livio Felluga Sharis to białe wino o kwiatowych aromatach jaśminu, złocistych lilii i mimozy, którym towarzyszą owocowe nuty limonki i złotego jabłka z odrobiną cytrynowego kremu. Na podniebieniu żywy i zrównoważony, z aromatami dojrzałych białych owoców, porzeczek i kiwi, z balsamicznym finiszem i trwałym posmakiem. Livio Felluga Sharispowstaje z winogron zbieranych ręcznie z działek z przewagą gleb gliniastych i piaskowcowych. Kiedy winogrona docierają do winnicy, grona są odszypułkowane i pozostawione do maceracji przez krótki czas, a następnie delikatnie wyciskane w celu uzyskania moszczu, który jest klarowany przez dekantację. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Powstałe wino starzeje się wraz z drobnym osadem przez sześć miesięcy. Kończy rafinację w butelce przez kilka miesięcy, zanim trafi na rynek.
Polecane potrawy do Wina Livio Felluga Sharis Chardonnay: Grillowane broszetki jagnięce z cytryną i czosnkiem, Wołowina po burgundzku, Broszetki z kefty wołowej, Beyerskloof Diesel Pinotage, Wołowina duszona w ciemnym piwie, Burgery z jelenia z sosem barbecue i serem Quebec, Filet mignon z sosem pieprzowym, Stek marynowany w piwie, Grillowane kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem, Osso buco . jagnięcina marokańska, Filet ze strusia mignon z sosem chasseur, Kotleciki jagnięce z sosem rabarbarowym, Stek z antrykotu Santa Fe (na grillu), Żeberka wołowe Texas barbecue z pikantnym sosem rumowym, Tourtière (ciasto mięsne) z jeziora Saint-Jean, Stek z cynamonem i przyprawami, Kuskus z duszonymi giczami jagnięcymi, Konfitowane udko z kaczki, Kurczak po meksykańsku…
Połączenie obu odmian, jednej międzynarodowej i drugiej rodzimej, nadaje winu równowagę i złożoność oraz stanowi unię między Friuli a resztą świata. Z jednej strony odmiana Chardonnay nadaje kupażowi aromatyczny charakter, podczas gdy Winogrono Ribolla Gialla nadaje mu teksturę i żywotność. Livio Felluga jest jednym z wielkich nazwisk winiarskich we Włoszech, uważany jest za „ojca” winiarstwa Friuli, który po II wojnie światowej ujrzał swoje marzenie; produkując wina w regionie Rosazzo, gdzie poświęcił swoje życie winnicom.Obecnie osiedle obejmuje ponad 160 hektarów w regionie Collio . Livio Felluga był na czymś. Niektóre z jego win uważane są za jedne z najlepszych we Włoszech .