Wino Livio Felluga Sharis Bianco Friuli Venezia Giulia

147,00 zł
Brutto
9996 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Livio Felluga Sharis Chardonnay

 

Kraj: Włochy

Region: Friuli Venezia Giulia

Apelacja: D.O.C.

Winnica: Livio Felluga

Rodzaj: białe wytrawne

Szczepy: Ribolla Gialla i Chardonnay

Pojemność: 750 ml

BK16

 

Rozwiń opis...

Owocowe, tropikalne aromaty z nutami ananasa, cytryny, białej brzoskwini, akacji lekko uzupełnione orzeźwiającymi przyprawami. W smaku soczyste, bogate, żywe o średniej kwasowości. Pozostawia długi posmak z wyraźną cytryną i przyprawami. Kompozycja: Chardonnay i Ribolla Gialla. Polecane jako świetny aperitif a także do szparagów, zup jarzynowych i marynowanych ryb.

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Livio Felluga Sharis to kupaż białego wina z odmian Ribolla Gialla i Chardonnay produkowany przez winnicę Livio Felluga pod IGT Bianco Delle Venezie we Friuli-Wenecja Julia we Włoszech. Livio Felluga Sharis to białe wino o kwiatowych aromatach jaśminu, złocistych lilii i mimozy, którym towarzyszą owocowe nuty limonki i złotego jabłka z odrobiną cytrynowego kremu. Na podniebieniu żywy i zrównoważony, z aromatami dojrzałych białych owoców, porzeczek i kiwi, z balsamicznym finiszem i trwałym posmakiem. Livio Felluga Sharispowstaje z winogron zbieranych ręcznie z działek z przewagą gleb gliniastych i piaskowcowych. Kiedy winogrona docierają do winnicy, grona są odszypułkowane i pozostawione do maceracji przez krótki czas, a następnie delikatnie wyciskane w celu uzyskania moszczu, który jest klarowany przez dekantację. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Powstałe wino starzeje się wraz z drobnym osadem przez sześć miesięcy. Kończy rafinację w butelce przez kilka miesięcy, zanim trafi na rynek.

Polecane potrawy do Wina Livio Felluga Sharis Chardonnay: Grillowane broszetki jagnięce z cytryną i czosnkiem, Wołowina po burgundzku, Broszetki z kefty wołowej, Beyerskloof Diesel Pinotage, Wołowina duszona w ciemnym piwie, Burgery z jelenia z sosem barbecue i serem Quebec, Filet mignon z sosem pieprzowym, Stek marynowany w piwie, Grillowane kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem, Osso buco . jagnięcina marokańska, Filet ze strusia mignon z sosem chasseur, Kotleciki jagnięce z sosem rabarbarowym, Stek z antrykotu Santa Fe (na grillu), Żeberka wołowe Texas barbecue z pikantnym sosem rumowym, Tourtière (ciasto mięsne) z jeziora Saint-Jean, Stek z cynamonem i przyprawami, Kuskus z duszonymi giczami jagnięcymi, Konfitowane udko z kaczki, Kurczak po meksykańsku…

Połączenie obu odmian, jednej międzynarodowej i drugiej rodzimej, nadaje winu równowagę i złożoność oraz stanowi unię między Friuli a resztą świata. Z jednej strony odmiana Chardonnay nadaje kupażowi aromatyczny charakter, podczas gdy Winogrono Ribolla Gialla nadaje mu teksturę i żywotność. Livio Felluga jest jednym z wielkich nazwisk winiarskich we Włoszech, uważany jest za „ojca” winiarstwa Friuli, który po II wojnie światowej ujrzał swoje marzenie; produkując wina w regionie Rosazzo, gdzie poświęcił swoje życie winnicom.Obecnie osiedle obejmuje ponad 160 hektarów w regionie Collio . Livio Felluga był na czymś. Niektóre z jego win uważane są za jedne z najlepszych we Włoszech .

Livio Felluga Sharis Bianco Friuli Venezia Giulia - Opinie klientów

Dodaj opinię

Livio Felluga Sharis Bianco Friuli Venezia Giulia

Dodaj opinię