Lowengang Cabernet Sauvignon
Wino Lowengang Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lowengang Cabernet Sauvignon
Kraj: Włochy
Region: Południowy Tyrol
Apelacja: Südtirol-Alto Adige DOC
Producent: Alois Lageder
Szczep: Cabernet Sauvignon, CAbernet Franc, Merlot
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75lVIP
Wino Biologico - Organiczne Wino o bardzo głębokim, pełenm kolorze wiśni. Nadal dość wyciszony aromat z dużą ilością owoców wiśni, czarnej porzeczki z akcentami korzennymi idelikatnym odcieniem drewna (barrique). Bardzo mocne podejście; solidny, mocny smak owocowy o dobrej równowadze. Długotrwałe wykończenie z wyraźnie widocznymi, wciąż dość młodzieńczymi garbnikami i świeżą kwasowością. Sugestie kulinarne; pieczona lub grillowana wołowina, jagnięcina, ser.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wiśniowa czerwień z rubinowymi refleksami. Jego zapach charakteryzują owoce, kwiaty, przyprawy, skóra i gorzka czekolada. Smak ma dobrą strukturę podkreśloną obecnością garbników.
Do produkcji Löwengang- Cabernet Alois Lageder wykorzystuje winnice uprawiane zgodnie z metodą „Carmenère”. Mieszankę tworzą Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot. Ta metoda została ustalona w winnicy na początku XX wieku, gdzie niektóre winorośle miały 140 lat. Jest to jedna z najstarszych winnic Trentino Alto Adige. Aby zachować to dziedzictwo genetyczne, winnica postanowiła odtworzyć stare winorośle poprzez ich selekcję, a obok zasadzili kilka młodych, aby powiększyć powierzchnię uprawy. Winogrona uprawiane są metodą biologiczną i dynamiczną, certyfikowaną przez Demeter. Uprawiane są wokół posiadłości Löwengang, niedaleko Magrè. Wysokość waha się w granicach 230-330 metrów nad poziomem morza. Gleba jest pełna piasku, żwiru i wapienia. Winorośl ma od 18 do 100 lat. Zbiory planowane są na drugą połowę października. Proces produkcji wina rozpoczyna się od spontanicznej fermentacji i maceracji. Dojrzewanie i fermentacja malolaktyczna odbywa się w stali, podczas gdy dojrzewanie rozwija się w barrique przez 16 miesięcy.
Jadąc na północ od Werony i okolic jeziora Garda w północno-wschodnich Włoszech autostrada wjeżdża do alpejskiej doliny rzeki Adige. Strome, wyrzeźbione po lodzie mury otaczają dolinę, zamki i fortece usadowione co jakiś czas po jednej lub drugiej stronie, strzegące straży, jak to miało miejsce od wieków. W pół godziny w tym wąskim przejściu, po minięciu miasta Trento, autostrada wjeżdża do serca winnej (i jabłoniowej) dzielnicy Trentino-Alto Adige, gdzie całe dno doliny pokrywają winorośle i sady. W centrum tej dzielnicy, nieco na północ od granicy między dwoma prowincjami regionu – w położonej pod wpływami Austrii Górnej Adydze lub Południowym Tyrolu – znajduje się urocza mała wioska Magrè (lub Margreid po niemiecku). Choć na pierwszy rzut oka miasto wygląda jak senny, choć dobrze zachowany gród, o którym wtedy zapomniano, Magrè w rzeczywistości skrywa główną siedzibę winiarni Alois Lageder, jednego z najlepszych producentów alpejskich Włoch. Niepozorna obecność Lageder w Magrè jest symbolem zamiaru winnicy, aby bezproblemowo wpasować się w lokalną społeczność i środowisko naturalne w tej sielankowej, dziewiczej scenerii. Lageder ciężko pracuje, aby być dobrym sąsiadem i dobrym zarządcą ziemi, uprawiając rolnictwo biodynamiczne, robiąc swoją część, aby łagodzić wszelkie szkodliwe skutki ich urządzeń do produkcji wina i pomagając swoim hodowcom-partnerom i innym w dolinie zrobić to samo. Założona jako handlarz winem w mieście Bolzano w 1823 roku przez Johannę Lageder, firma zbliża się do dwustulecia w branży winiarskiej. Z biegiem lat rodzina rodzinna, rodzinna, wspólne wino, niektóre z winogron a winogron. Ważnym kamieniem milowym był rok 1934, kiedy prawnuk Johanna, Alois, nabył winnicę Löwengang w Magre, przenosząc uwagę firmy z kupca na producenta. Z biegiem rodziny nabyła inne dobre miejsce montażu w Górnej Adydze i ustanowiono umowę kupna z małymi hodowcami z okolic Magrè. Obecnym właścicielem majątku jest Alois Lageder IV, syn człowieka, który kupił majątek Löwengang. Alois IV przejął kontrolę nad firmą w połowie lat 70. wraz ze swoją siostrą Wendelgard i jej mężem, enologiem Luisem von Dellemannem. Jego syn Alois Clemens Lageder, reprezentujący szóste pokolenie właścicieli rodzinnych, niedawno objął kierownictwo winnicy.
2022-08-06
Wysokiej klasy wino Lowengang Cabernet Sauvignon
Złożony, skoncentrowany bukiet z owocowymi nutami wiśni i czarnej porzeczki, korzennymi aromatami tytoniu, kwiatowymi nutami fiołków i mięty oraz bardzo eleganckim drzewnym tonem. Mocne, proste podejście, skoncentrowane i gęste na podniebieniu. Długotrwały, świeży i owocowy finał z mocnymi, ale wcale nie agresywnymi taninami.