Luca Bosio Barolo Piemont
Wino Luca Bosio Barolo Piemont
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent: Luca Bosio Vineyards
Typ: Red Dry - Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c4
Certyfikaty: Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Wyprodukowany z winogron Nebbiolo z regionu Piemont w północnych Włoszech. Wino leżakowało 36 miesięcy w drewnianych beczkach przed butelkowaniem. Piękny granatowy kolor z delikatnym pomarańczowym brzegiem. Elegancki i złożony aromat z nutami suszonych owoców, wiśni, śliwki, przypraw nutą fiołków, róż i lukrecją przy finiszu. Na podniebieniu niezwykle pełne i harmonijne, z drobnoziarnistymi dojrzałymi taninami, elegancką kwasowością, z nutami dojrzałych owoców, oraz nutą dziczyzny, która przychodzi wraz z dojrzewaniem wina. Sugestie kulinarne: Idealny do duszonej wołowiny w sosie z czerwonego wina, pieczona gęś lub przepiórki z truflami.
Notatki sommelier:
Winnice Luca Bosio znajdują się w sercu Langhe, z działkami rozsianymi po różnych DOC w regionie. Dolcetto d'Alba jest jednym z tych małych DOC. Wina stąd charakteryzują się wiśniowym smakiem, niską kwasowością i jedwabistymi, zintegrowanymi taninami. 2020 od Luca Bosio jest zrównoważony, z nutami świeżej wiśni i subtelną przyprawą na grzbiecie. To świetna opcja na lżejsze wino stylowe z Włoch, idealne na te jesienne miesiące. Pij teraz. To Dolcetto pochodzi z najbardziej wskazanych obszarów uprawy w Piemoncie. Tutaj wybierane są partie, a ich technicy pomagają plantatorom winorośli w zarządzaniu tą silną winoroślą. W piwnicy produkcja wina jest tradycyjna; używają tylko stali, aby zachować wielkie dziedzictwo owocowego i pikantnego smaku typowego dla Dolcetto.
Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemonte dosłownie oznacza „podnóża gór”. Piemont jest często opisywany jako Burgundia Włoch, reputacja ze względu na wiele małych, rodzinnych winnic i skupienie się na jakości, która czasami graniczy z obsesją. Co Burgundia robi z Pinot Noir, Piemont robi z Nebbiolo. Barolo i Barbaresco to najsłynniejsze wina w regionie, ale ciemnoskóre Barbera to czerwone winogrono-koń pociągowy, a białe Moscato tworzy oceany niedrogiego, nadającego się do przełknięcia Asti Spumante, największego pod względem wielkości eksportu Piemontu. Kuchnia w Piemoncie odzwierciedla jej bardziej północne klimatyczny, z Bagna Cauda (fondue anchois na bazie oliwy z oliwek i czosnkiem), Brasato al Barolo (wołowina gotowana w czerwonym winie) i Agnolotti (małe pierożki nadziewane cielęciną) zapewniają komfort i ciepło.
2023-06-19
Wino Luca Bosio Barolo
Wino w kolorze owocu granatu z lekko pomarańczowymi refleksami. Obfity bukiet przywodzi na myśl fiołki i róże oraz aromaty przypraw, wśród których wybija się nuta lukrecji. W ustach dobrze zbudowane, pełne, bogate i harmonijne. Tradycyjnie barolo podaje się do duszonej wołowiny, pieczonej gęsi, ptactwa lub serów takich jak robiola, grana padano czy toma.