Luca Bosio Moscato dAsti
Wino Luca Bosio Moscato dAsti
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Moscato d’Asti
Producent: Luca Bosio Vineyards
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 5,5% C4
Certyfikaty: Wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Białe delikatnie musujące, słodkie wino powstałe w całości z odmiany Muscat Blanc , uprawianej w regionie Piemont. Wino charakteryzuje się słomkowo żółtym odcieniem z przyjemnymi aromatami przywodzącymi na myśl nuty białych owoców pestkowych, gruszek, jabłek, brzoskwiń z nutami miodu oraz kwiatów. Na podniebieniu łagodne i eleganckie, z nutami białych owoców pestkowych o przyjemnie słodkim smaku uzupełnionym o subtelny mus, który dodaje świeżości winu.
Wino to doskonale komponuje się z: marynowanymi anchois, tarta, sery kozie, niebieskie sery, dojrzałe sery, truskawki, gorgonzola, beza, panettone, ciastka, pastiera, ser pecorino, ser Rokfor, szarlotka.
Notatki sommelier:
Winnice Luca Bosio znajdują się w sercu Langhe, z działkami rozsianymi po różnych DOC w regionie. Dolcetto d'Alba jest jednym z tych małych DOC. Wina stąd charakteryzują się wiśniowym smakiem, niską kwasowością i jedwabistymi, zintegrowanymi taninami. 2020 od Luca Bosio jest zrównoważony, z nutami świeżej wiśni i subtelną przyprawą na grzbiecie. To świetna opcja na lżejsze wino stylowe z Włoch, idealne na te jesienne miesiące. Pij teraz. To Dolcetto pochodzi z najbardziej wskazanych obszarów uprawy w Piemoncie. Tutaj wybierane są partie, a ich technicy pomagają plantatorom winorośli w zarządzaniu tą silną winoroślą. W piwnicy produkcja wina jest tradycyjna; używają tylko stali, aby zachować wielkie dziedzictwo owocowego i pikantnego smaku typowego dla Dolcetto.
Położony w północno-zachodnich Włoszech Piemonte dosłownie oznacza „podnóża gór”. Piemont jest często opisywany jako Burgundia Włoch, reputacja ze względu na wiele małych, rodzinnych winnic i skupienie się na jakości, która czasami graniczy z obsesją. Co Burgundia robi z Pinot Noir, Piemont robi z Nebbiolo. Barolo i Barbaresco to najsłynniejsze wina w regionie, ale ciemnoskóre Barbera to czerwone winogrono-koń pociągowy, a białe Moscato tworzy oceany niedrogiego, nadającego się do przełknięcia Asti Spumante, największego pod względem wielkości eksportu Piemontu. Kuchnia w Piemoncie odzwierciedla jej bardziej północne klimatyczny, z Bagna Cauda (fondue anchois na bazie oliwy z oliwek i czosnkiem), Brasato al Barolo (wołowina gotowana w czerwonym winie) i Agnolotti (małe pierożki nadziewane cielęciną) zapewniają komfort i ciepło.
Luca Bosio Moscato dAsti - Opinie klientów
Wino Moscato Piemont
To słomkowożółte Moscato pochodzi z odmiany winogron, która ma prawdopodobnie najwyższy poziom złożonych aromatów spośród wszystkich winogron Piemontu. Ten rocznik ma intensywny kwiatowy aromat, po którym w nosie i na podniebieniu pojawiają się dojrzałe owoce, w tym zielone jabłko, gruszka i ananas. Wyczuwalne są także delikatne nuty akacji i miodu. Jest świeży w smaku, orzeźwiający i ładnie słodki.
Wino Luca Bosio Moscato Dasti
Słodkie wino o ciepłej, złocistej barwie, kuszące aromatami miodu i kwiatów. Na podniebieniu łagodne i eleganckie, o przyjemnie słodkim smaku dojrzałych jasnych owoców i długiej, zabarwionej niuansem kwiatowym, końcówce. Podawać jako aperitif lub na zakończenie posiłku do owoców, orzechów lub dojrzałych serów.
Wino Luca Bosio Moscato Dasti
Słodkie wino o ciepłej, złocistej barwie, kuszące aromatami miodu i kwiatów. Na podniebieniu łagodne i eleganckie, o przyjemnie słodkim smaku dojrzałych jasnych owoców i długiej, zabarwionej niuansem kwiatowym, końcówce. Podawać jako aperitif lub na zakończenie posiłku do owoców, orzechów lub dojrzałych serów.
2024-02-04
Luca Bosio Moscato dAsti wino z piemontu
W nosie nuty egzotycznych owoców, białych kwiatów i wypieku chleba. Łyk ma tendencję do słodyczy, z cienką linią soli, z utrzymującą się perlistością. Idealny w połączeniu z deserami i wytrawnymi ciastami, doskonale komponuje się z dojrzałymi serami o mocnym smaku.