Luca Bosio Nebbiolo d’Alba
Wino Luca Bosio Nebbiolo d’Alba
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Luca Bosio Nebbiolo d’Alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOC Nebbiolo dAlba
Producent: Luca Bosio Vineyards
Typ: Red Dry - Nebbiolo Piemonte
Pojemność: 0,75l
Certyfikaty: Wino wegańskie
Rubinowoczerwone wino o granatowych refleksach. W nosie delikatne i eteryczne, jednak z wyczuwalnymi wyraźnie nutami róż, fiołków, lukrecji i aromatami smolistymi. Aksamitne i dobrze zbudowane wino pozostawiające przyjemny migdałowy posmak. Podawać do mięs brasato i serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nebbiolo to jedno z najważniejszych włoskich winogron, jeśli nie najważniejsze. Jest używany do produkcji jednych z najlepszych win na świecie. Bez wątpienia najlepsze wina Nebbiolo pochodzą z Piemontu. Barolo i Barbaresco to dwa najważniejsze obszary dla win z Nebbiolo. Obaj siedzą na wzgórzach Langhe, po prawej stronie rzeki Tanaro. Winogrona Nebbiolo uprawiane na glebach Tortonu (skomponowanych z niebiesko-szarych margli) – na przykład w La Morra i Barolo – mają bardziej eleganckie i perfumowane smaki. Wina Nebbiolo z uboższych gleb Serravallian (bogate w piaskowiec, piasek i węglan wapnia) – jak np. w Monforte d'Alba czy Serralunga – są mocniejsze i dłużej dojrzewają. Nominały Langhe DOC i Nebbiolo d'Alba DOC zapewniają winiarzom większą elastyczność i nie wymagają długiego leżakowania. Tańsze wina Nebbiolo są produkowane zgodnie z tymi wytycznymi i zazwyczaj są dość taniczne. Wina Nebbiolo produkowane w strefie Roero DOCG , po lewej stronie rzeki Tanaro, są bardziej owocowe i bardziej przystępne. Gleby są tu bardziej piaszczyste i bardziej miękkie. Obszar ten był kiedyś dnem morskim Morza Padano, aż do 2-3 milionów lat temu, kiedy ląd uniósł się, tworząc wzgórza Roero. W północnym Piemoncie szlachetne wina 100% Nebbiolo pochodzą z Gattinara DOCG i Ghemme DOCG. W Bramaterra DOC i Lessona DOC Nebbiolo uprawia się na glebach wulkanicznych i piaszczystych. Zgodnie z przepisami można je mieszać z innymi lokalnymi winogronami. Często otrzymujemy zapytanie, jak smakuje wino Nebbiolo? Wino Nebbiolo jest bardzo taniczne i długo dojrzewa. Ma naprawdę wyjątkowy aromat, który niektórzy określają jako „smoła i róże”. Typowe smaki to suszony kwiat róży lub fiołka, lukrecja i suszone czerwone owoce. Wspierają je nuty z długiego leżakowania w dębie i butelce – takie jak espresso, goździki, czarny pieprz, skóra i tytoń.
Winnica Luca Bosio, obecnie w trzecim pokoleniu, została założona w 1967 roku przez rolników Egidio i Angelę. Ich syn, Valter Bosio, poślubił Rosellę i wraz z synem Lucą, absolwentem winiarstwa, niestrudzenie pracują nad podtrzymaniem rodzinnej tradycji. Luca przyniósł falę świeżości i nowości zarówno w obszarach technicznych, jak i handlowych. Po sukcesie jego innowacyjnych i postępowych pomysłów, przy stałym wsparciu rodziny, firma przyjęła nazwę Winnice Luca Bosio. Winnica Luca Bosio Vineyards znajduje się w centrum regionu Langhe w Piemoncie. Firma posiada 60 akrów winnic i pozyskuje dodatkowe winogrona z winnic w Piemoncie. Głęboki granat, ten Nebbiolo Bosio ukazuje niesamowitą różnorodność aromatów duszonych śliwek i suszonych śliwek, suszonych kwiatów i skóry. Naturalne właściwości winogron i długi okres dojrzewania dodają złożoności i treści. Ma świetną strukturę i duże taniny, które wygładzają się podczas procesu starzenia. Barolo to najlepszy wyraz regionu Piemontu.
Luca Bosio Nebbiolo d’Alba - Opinie klientów
Nebbiolo d’Alba Luca Bosio
Żywe aromaty wyskakują z kieliszka i natychmiast przyciągają uwagę mieszanymi kwiatami, suszoną skórką pomarańczy, laskami cynamonu i pulchnymi czerwonymi jagodami. W smaku balans pomiędzy nutami konfitury wiśniowej i żurawinowej z kadzidłem, czarną herbatą i ziołami leczniczymi, idealnie dopasowanymi pomiędzy delikatnymi taninami i chrupiącą, rozpływającą się w ustach kwasowością.
Nebbiolo 100
Intensywny rubin z wyraźnymi fioletowymi refleksami zwiastuje świeżość i winne zapachy typowe dla Nebbiolo. Różnorodna owocowa nuta dzikiej jeżyny i maliny łączy się z delikatnymi nutami lukrecji. W ustach zrównoważone i pieszczotliwe, wsparte lekko ziołową bazą.
Wino Luca Bosio Nebbiolo d’Alba
Rubinowoczerwone wino o granatowych refleksach. W nosie delikatne i eteryczne, jednak z wyczuwalnymi wyraźnie nutami róż, fiołków, lukrecji i aromatami smolistymi. Aksamitne i dobrze zbudowane wino pozostawiające przyjemny migdałowy posmak. Podawać do duszonych mięs i dojrzewających serów.
Wino Nebbiolo
Soczysta i świeża z delikatnym zielonym, mulczowatym brzegiem świeżego owocu śliwki, z odrobiną jaśminu, a także eleganckimi czarnymi wiśniami i śliwkami. Jasny z przyjemnym chwytem na wykończeniu...
2024-02-04
Luca Bosio Nebbiolo wino z piemontu
Na podniebieniu wykazuje dobrą strukturę i miękką taninową konsystencję, która jest zrównoważona dobrą świeżością, jest trwała i kończy się na finiszu nutami owocowymi. Wino czerwone pasujące do pierwszych dań, sosów mięsnych, wędlin, serów i grillowanych mięs czerwonych.