Luce Brunello di Montalcino Frescobaldi
Wino Luce Brunello di Montalcino Frescobaldi
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Frescobaldi Luce Brunello di Montalcino DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
DOCG Brunello di Montalcino
Owocowe aromaty typowe dla Sangiovese ujawniają się jako pierwsze. Wyczuwalna jeżyna, jagoda i suszona śliwka, przechodzące w korzenne nuty takie jak imbir, czarny pieprz, kakao, spalona skóra, liście kubańskich cygar. Pikantne laurowe nuty i aromatyczny finisz. Doskonale zbalansowane o bardzo długim, pełnym i postępującym aromacie. Eleganckie o skondensowanych taninach. polecane do: dziczyzny, potraw mięsnych, serów.
Nagrody:
93/100 ptk. - Wine Spectator
95/100 ptk. - Falstaff Magazin
91/100 ptk. - Wine Enthusiast
92/100 ptk. - CellarTracker
Notatki Sommelier Bachus Wina
Brunello di Montalcino to jedna z najbardziej fantastycznych historii tryumfu w uprawie winorośli we Włoszech. Jeśli nie na całym świecie. Choć wino znane jako Brunello pojawia się w starych dokumentach już w XIV wieku, narodziło się w 1888 roku, kiedy Clemente Santi po raz pierwszy opisał wino z własnych klonów Sangiovese, selekcjonowanych od lat, jako Brunello z posiadłości swojej rodziny Biondi- Santi, Il Greppo. Pozwolił winu dojrzewać przez kilka lat w dużych beczkach z dębu słowiańskiego. Ponieważ do 1945 roku wyprodukowano tylko cztery roczniki (1888, 1891, 1925 i 1945), o winie zrobiło się głośno ze względu na jego jakość i zyskało sławę poza granicami kraju. Dziś powiedzielibyśmy pewnie, że to wino kultowe. Ponieważ było tak rzadkie, ale jednocześnie miało legendarną jakość, osiągnęło także niewiarygodnie wysoką cenę – jak na ówczesne włoskie wino. Przez długi czas Biondi-Santi była praktycznie jedynym producentem, przynajmniej do lat 70. XX w. nadal największym. Biondi-Santi do dziś jest jedną z wizytówek winnic. I jeden z najdroższych.
W 1966 Brunello di Montalcino został DOC, w 1980 pierwszym DOCG we Włoszech, obaj jednocześnie z „młodszym bratem” Vino Nobile di Montepulciano. Z rocznika 1980 wyprodukowano zaledwie 63 583 butelek Brunello di Montalcino, a dziś jest ich ponad 10 milionów. Z ówczesnych 700 hektarów ziemi uprawnej powstało 24 000 hektarów, ale dla Brunello tylko 3500. Liczba producentów wzrosła dziesięciokrotnie, a wśród nich wielu inwestorów, także z zagranicy, którzy już wyłożyli pół miliona euro za hektar umożliwiający uprawę Brunello.
Brunello di Montalcino posługuje się rygorystycznym wytycznym produkcyjnym, które są monitorowane przez Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Na każdej butelce umiwszcza się opaskę z numerem, dzięki któremu wino prześledzić historię wina aż od producenta. Wszyscy producenci są reprezentowani w Consorzio. Nawiasem mówiąc, jest to jedyne Consorzio we Włoszech, w którym tak się dzieje. Plon jest regulowany, podobnie jak odmiany winogron wykorzystywane do win z Montalcino – Brunello, Rosso, Sant'Antimo i Moscadello di Montalcino.
Dla Brunello di Montalcino jest to 100% Sangiovese. Nawet dzisiaj większość klonów wywodzi się z selekcji Biondi-Santi. W ostatnich latach w Castello Banfi pod kierunkiem naukowym przeprowadzono także selekcję klonów. Tutaj winogrono Sangiovese jest również nazywane po prostu winogronem Brunello. Eksperci nazywają ją także Sangiovese Grosso, gdyż jest to klon o nieco większych jagodach niż np. Chianti.
Rosso di Montalcino również wymaga 100% Sangiovese, choć wydajność może być nieco wyższa, a wino trafiło na rynek wcześniej. W Rosso Sant'Antimo dozwolone są również inne odmiany winogron, ale główna odmiana musi zawsze dominować w co najmniej 70%. Inne wina czerwone, głównie cuvée, są oznaczone jako Rosso Toscana IGT.
Montalcino to małe górskie miasteczko położone około 40 kilometrów na południe od Sieny. Winnice położone są na okolicznych wzgórzach, na wysokości od 120 do 650 m n.p.m. Klimat tutaj jest gorący i suchy, ale łagodzony przez wysokość nad poziomem morza i stałe wiatry. Szczególnie dobrze dojrzewa tutaj Sangiovese. Gleby są kamieniste i jałowe, winorośl musi mieć głębokie korzenie, co sprzyja mineralności.
Brunello nie może zostać wprowadzone do sprzedaży przed dniem 1 stycznia piątego roku po zbiorach. Wcześniej wymagane jest co najmniej dwa lata w beczce (zwykle cztery), a następnie przechowywanie w butelce. W przypadku Riservy okres dojrzewania wydłuża się o rok. Nazwy takie jak Altesino, Biondi Santi - Il Greppo, Casanova di Neri, Castello Banfi, Ciacci Piccolomini, Donna Olga, Il Poggione, Lisini, Mastrojanni, Poggio Antico, Siro Pacenti, Tenuta Fanti, Uccelleria czy Valdicava uczyniły region winiarski Świetnie. Międzynarodowe nagrody przyznawane są rok po roku, a sukces: większość najlepszych win jest eksportowana i zdobywa znaczne nagrody.
Luce Brunello di Montalcino Frescobaldi - Opinie klientów
Doskonałe wino Brunello di Montalcino
Dojrzałe, dekadenckie aromaty jeżyn, czarnych trufli i czarnych wiśni z nutą fiołków. Ciemna, wilgotna ziemia. Pełne z solidnym rdzeniem z pięknych, czystych owoców i kremowymi, okrągłymi i delikatnymi taninami. Zwarte i powściągliwe, ale pokazując wspaniały potencjał.
Dobre wino Brunello di Montalcini
Dojrzałe, dekadenckie aromaty jeżyn, czarnych trufli i czarnych wiśni z nutą fiołków. Ciemna, wilgotna ziemia. Pełne z solidnym rdzeniem z pięknych, czystych owoców i kremowymi, okrągłymi i delikatnymi taninami. Zwarte i powściągliwe, ale pokazując wspaniały potencjał
Wino Brunello
Elegancki bukiet, bardzo dopracowany w stylu umiejętnie nowoczesnym. Soczysty, ale precyzyjnie dopracowany ciemna wiśnia, soczyste śliwki, za nimi słodko-korzenne nuty tytoniu, mokki i cedru. Na podniebieniu precyzyjny z wypolerowanymi niezwykle soczystymi owocami z dużą ilością szczegółów, słodki dywanowe, ale dość wypolerowane taniny, pikantny owocowy finał...
Luce Brunello di Montalcino Luce della Vite
Luce Brunello wino jest niespodziewane uwodzicielskie i nieprzeniknione, jak zawsze w swoim bardziej międzynarodowym stylu. Na podniebieniu dostarcza dojrzałych i okrągłych smaków owocowych jeżyn i śliwek z dużą ilością bogactwa, mocy i rasy. Stosunkowo ciepły rok 2017 został znakomicie powstrzymany i po raz kolejny mamy tu wspaniałą interpretację Sangiovese, bardzo w stylu rodziny Frescobaldi, ze wspaniałym rozpływaniem się, imponującą długością i elastycznością.
Brunello di Montalcino Luce 2016
Wielowarstwowy bukiet z aromatami owoców leśnych doprawiony niuansami gorzkiej czekolady, przypraw i róż; atak jest obiecujący, taniny ściśle splecione i dobrze zintegrowane, aspekty mineralne, finisz pełny, owoce i elegancja w doskonałej symbiozie.
Luce Brunello di Montalcino 2014
Pięknie wygląda butelka umieszczone w skrzynkach mieszczących się po trzy sztuki. Wino zachwyca od początku do ostatniej kropli. Niesamowite aromaty pokruszonych jagód, wiśni, kwiatów, czarnych trufli i mokrej ziemi, zamieniając się w fiołki i czarną herbatę. Niezwykle aromatyczny. Pełny, głęboki i głęboki z fantastycznie mocnymi garbnikami, które po prostu wtapiają się w wino. Fantastyczna długość i intensywność. Naprawdę świetnie.
2024-11-10
Wino Luce Brunello di Montalcino Frescobaldi
Iskrzący, intensywny rubin z lekkim granatowym połyskiem. Złożony i atrakcyjny nos, intensywna ciemna, dojrzała wiśnia, trochę śliwki, a następnie nuty łupków i lukrecji. Mocny i potężny na podniebieniu, ujawnia się z mnóstwem gęstych tanin, przeplatających się, mnóstwem obecnych owoców, bogatym naciskiem na finał.