Primitivo di Manduria DOC Mandus Pietra Pura
Kraj:Włochy
Region:Apulia
Rozwiń opis...Producent: Mandus Pietra Pura
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Wino o wspaniałej strukturze, o intensywnym rubinowym kolorze z domieszką fioletu, bogate aromaty dojrzałych wiśni i śliwek z przyjemnymi nutami kakao i wanilii. Podawać w temperaturze 16/18 ° C. Bardzo dobrze komponuje się z sosami mięsnymi, dziczyzną i dojrzewającymi serami. Wino produkowane z winogron wyselekcjonowanych w regionie Salento i poddanych winifikacji w drodze maceracji w kontrolowanej temperaturze, po której następuje miękkie wyciskanie moszczu pod koniec fermentacji. Wino dojrzewa przez około cztery miesiące w beczkach z francuskiego dębu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Tgama PietraPura jest wynikiem wspólnych celów, jakim jest maksymalne wykorzystanie rodzimych winorośli z obszaru Salento i tworzenie win, które wyrażają to, co najlepsze z terroir. Rocca delle Macìe połączyła doświadczenie i wiedzę, aby stworzyć trzy różne rodzaje wina z winogron Primitivo i Negroamaro. Mandus i Cotis, dwie odmiany Primitivo di Manduria DOC, Dolceluna - Primitivo Dolce Naturale DOCG- i Negramaro -Salento IGT- reprezentują najwyższy poziom asortymentu i są produkowane z winogron uprawianych w winnicach wybranych przez techników Rocca delle Macìe. Winogrona są następnie poddawane fermentacji i butelkowaniu w regionie Apulia, pod czujnym okiem Luca Francioni, głównego winiarza rodziny Zingarelli.