Marina Cvetic Trebbiano D'Abruzzo DOC Riserva
Wino Marina Cvetic Trebbiano D'Abruzzo DOC Riserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marina Cvetic Trebbiano D’Abruzzo DOC Riserva
Kraj: Włochy
Region: Abruzja (Abruzzo)
Apelacja: DOC Abruzzo
Producent: Gianni Masciarelli
Typ: Dry White -Trebbiano
Pojemność: 0,75l BK17
Połyskujący złoty kolor. Bogate aromaty białych kwiatów, brzoskwini, papai i ananasa, miodu, wanilii i migdałów. Na podniebieniu świeże i owocowe, obfite, bogate, okrągłe, dobrze zbudowane, świetny balans, długi beczkowy finisz. Dojrzewanie 18 miesięcy w dębowych beczkach. Sugestie kulinarne: Grillowane ryby, białe mięso, pasztety.
Uwaga degustacyjna:
Intensywny, jasny słomkowy żółty. W nosie uwodzicielski zapach owoców tropikalnych, papai, ananasa i kokosa, któremu towarzyszy soczysta biała brzoskwinia, nuty lawendy, sycylijskich migdałów, nugatu oraz składniki miodu i wanilii. Na podniebieniu kontynuacja egzotycznych owoców, bujna i pełna, kremowa, o balsamicznej konsystencji, osadzona w delikatnej kwasowości. Wybitny Trebbiano o imponującej długości, z skojarzeniami z kremowym karmelem.
Azienda Agricola Masciarelli – San Martino, Abruzja
Firma rolnicza została założona w 1978 roku przez Giannę Mascarelli w San Martino. Wino produkowane jest tu od 1981 roku. Dziś Masciarelli opiera się na trzech głównych filarach: produkcji wina, produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i turystyce winiarskiej, którą promowano również poprzez przejęcie i renowację dawnego pałacu książęcego „Castello di Semivicoli” w Casacanditella. Gianni Masciarelli odziedziczył po swoim dziadku Giovannim pasję do pracy w winnicach i wytwarzanych tam doskonałych win. Gianni zaczął także tworzyć swoje wina w starej piwnicy z winami swojego dziadka.
W 1987 Gianni poznał Marinę Cvetic. To spotkanie przerodziło się nie tylko w relację prywatną, ale także biznesową, a Marina wraz ze swoim mężem Giannim pomogła określić losy firmy. Odegrała kluczową rolę w stworzeniu jednej z najbardziej charakterystycznych linii produktów w winiarskim biznesie Masciarelli, która również została nazwana jej imieniem: linii Marina Cveti?.
Po przedwczesnej śmierci Gianniego Mascarelliego stery przejęły Marina Cvetic i córka Miriam, a enolog i przyjaciel Gianniego, Romeo Taraborrelli, nadal są zaangażowani. Pierwotnie obszar ten wynosił zaledwie 2,5 hektara, a obecnie wynosi około 320 hektarów i jest rozmieszczony w 14 gminach w prowincjach Chieti, Teramo, Pescara i L'Aquila. Gleby są bogate w minerały, znajdują się na różnych wysokościach od 200 do 500 metrów nad poziomem morza i rozciągają się od wybrzeża Adriatyku po góry. Wystawione są na działanie różnorodnych warunków klimatycznych i składają się z różnych skał (w tym piasku, wapna, gliny). Oznacza to, że przekazują swój szczególny charakter winoroślom, które na nich rosną. Uprawa prowadzona jest zarówno tradycyjną metodą „Pergola Abruzzese”, jak i metodą Guyota.