Massa Vecchia La Querciola Sangiovese IGT Toscana
Wino Massa Vecchia La Querciola Sangiovese IGT Toscana
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massa Vecchia La Querciola Sangiovese IGT Toscana
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toskana IGT
Producent: Massa Vecchia
Szczep: 80% Sangiovese, 20% Alicante
Dojrzewanie: 30 miesięcy dębowa beczka
Rodzaj: czerwone, wytrawne,
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5% bk17
Nota degustacyjna:
Cuvée z winogron Sangiovese i Alicante pochodzi z mistrzowsko obrobionych winorośli. Winogrona są odszypułkowane, a następnie rozpoczyna się fermentacja przy użyciu rodzimych drożdży. Winogrona macerują przez 20 dni w otwartych, ściętych, drewnianych pojemnikach. Fermentacja alkoholowa i jabłkowo-mlekowa zachodzi w tych samych pojemnikach, jednakowo przez 20 dni. Następnie wino dojrzewa w beczkach i beczkach przez 18 miesięcy. Wino dojrzewa w butelce przez kolejne 6 miesięcy. Wszystko to sprawia, że wino jest głębokie i zrównoważone, z zaskakującym finiszem.
Otrzymywane z 80% winogron Sangiovese i 20% Alicante z winnicy La Querciola zasadzonej w 2003 roku na wysokości 250 m n.p.m. Mieszanka o intensywnych kwiatowych i owocowych aromatach, która zachwyca subtelną i elegancką mineralnością, udoskonaloną niewielką ilością Alicante (posadzonego w górnej części winnicy). Jedno z najbardziej reprezentatywnych win firmy i regionu. Monumentalny. Sugestie kulinarne: Gulasz z dzika, sery pleśniowe zielone i niebieskie.
Notatki Sommelier:
Massa Vecchia znajduje się na północ od Maremmy w Toskanii, na zboczach wzgórza Metallifere. Domena obejmuje 6 hektarów: 3,6 hektarów winnic, 1,5 drzew oliwnych i 0,8 hektarów zbóż. Każdego roku domena produkuje 15 000 butelek wina. Została założona przez Fabrizio Niccolaini i jego żonę Patrizię Bartolini w 1985 roku. Ich córka Patrizia wraz z partnerami biznesowymi Danielem i Ines Wattenhoferami, Thoamsem Frischknechtem i Rocco Delli Collim. Poszanowanie natury leży u podstaw pracy w tej domenie. Człowiek jest więc jedynie strażnikiem naturalnych procesów, ingerującym bardzo mało lub wcale.
2023-08-09
Massa Vecchia La Querciola Sangiovese 2018
Massa Vecchia La Querciola Sangiovese - Intensywna rubinowa czerwień. Pikantne z nutą czerwonych owoców i cudownie subtelną nutą drzewną. Delikatne taniny dopełniają harmonijne ogólne wrażenia tego udanego towarzysza jedzenia. Makarony w sosach, suszona wołowina.