Massa Vecchia Rosato Toscana IGT
Wino Massa Vecchia Rosato Toscana IGT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massa Vecchia Rosato Toscana IGT
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Toscana IGP
Producent: Massa Vecchia
Szczepy: Malvasia Nera, Merlot
Kolor: różowe
Dojrzewanie: 18 miesięcy w dębowych beczkach
Rodzaj: wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino biologiczne
Wino naturalne
Rosato di Massa Vecchia to jasna ekspresja pionierskiego projektu narodzonego w 1985 roku na zboczach Metallicznych Wzgórz górnej Maremmy Toskanii przez Fabrizio Niccolainiego w towarzystwie jego żony Patrizii Bertolini, oboje wyznawców filozofii produkcji i podejścia do świata uprawy winorośli, które szanowało winnicę, specyfikę terytorium i przyrody jako całości. Wina zawsze były produkowane w sposób rzemieślniczy , bez dodawania chemikaliów w winnicy i piwnicy oraz bez pomocy inwazyjnych technologii, aby zapewnić, że każda butelka może być głosem i objawieniem terytorium i jego cech w autentycznym i bezpośredni sposób.
Massa Vecchia Rosato pochodzi z mieszanki rodzimej odmiany winorośli Malvasia Nera, która stanowi najważniejszą część i niewielki procent Merlot. Winogrona pochodzą odpowiednio z Vigna Beruzzo 2 i Vigna Massa Vecchia, oba położone na wysokości około 200 m. nad poziomem morza. Wybór niskich plonów pozwala na maksymalne stężenie substancji i jakości w jagodach. Zbierana jest ściśle ręcznie, a praca w piwnicy jest wykonywana w możliwie najmniej inwazyjny sposób: fermentacja odbywa się spontanicznie przy użyciu rodzimych drożdży , przewidziana jest krótka 12-godzinna maceracja na skórkach, po której następuje 18-miesięczny okres dojrzewania w dużych beczkach dębowych i kasztanowych, plus kolejna faza leżakowania 6 miesięcy w butelce.
Rosato di Massa Vecchia zachwyca zaskakującą złożonością aromatyczną i gaszącą pragnienie świeżością. W szkle różowa sukienka wzbogacona jest fioletowymi refleksami. Nuty zapachowe sięgają świata czerwonych owoców, przechodząc od czereśni po dzikie jagody, a towarzyszy im przyjemna przyprawa białego pieprzu na tle śródziemnomorskich ziół. W ustach płynie przyjemnymi, rustykalnymi nutami, które dobrze komponują się z naturalnym smakiem.