Masseria Altemura Primitivo di Manduria
Wino Masseria Altemura Primitivo di Manduria
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Masseria Altemura Primitivo di Manduria
Kraj: Włochy
Region: Salento
Agro di Torre di Santa Susanna
Apelacja: Primitivo di Manduria
Winogrona: 100% Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75lANA1
Altemura ma ciemny rubinowoczerwony kolor, podkreślony fioletowymi refleksami. W nosie widać pieprzne nuty, połączone z bardziej złożonymi aromatami dzikich jagód, runa leśnego i goździków. Podniebienie jest ciepłe z jedwabistym, warstwowym wykończeniem.
W porównaniu z poprzednimi latami, rok 2017 był wyjątkowym rocznikiem, głównie ze względu na obfite zimowe opady, które zostały spolaryzowane przez wyjątkowo wysokie temperatury na wiosnę. Lato charakteryzowało się zaskakująco chłodnymi nocami – około 59°F – podczas gdy temperatury w dzień osiągały od 86°F do 95°F. Winobranie było suche i pozbawione prawie żadnego deszczu, z wyjątkiem krótkiej mokrej pory w połowie sierpnia, która pomogła w rozwoju winorośli. Dlatego te winogrona Primitivo di Manduria są bardziej eleganckie, mają większą kwasowość, co umożliwia dłuższe starzenie się w butelkach.
Winnice położone są w sercu regionu Apulia. Sama ziemia znajduje się na wysokości 230 stóp nad poziomem morza, a gleba jest mieszaniną gliny i kredowego żwiru. Dzięki położeniu pomiędzy Morzem Jońskim i Adriatyckim, osiedle panuje w klimacie morskim, który charakteryzuje się ciepłymi dniami, chłodnymi nocami i północnymi wiatrami. Temperatury wahają się średnio od 48 ° F zimą i 80 ° F latem. Nasze winogrona Primitivo di Manduria są trenowane według metody Guyota.
„Przed zbiorem winogrona dojrzewały na winorośli do października. Po osiągnięciu dojrzałości były ręcznie selekcjonowane i delikatnie prasowane. Uzyskany moszcz był fermentowany przez 21 dni w kontrolowanych temperaturach od 77°F do 82°C F. Po zakończeniu winifikacji wino leżakowało przez czternaście miesięcy w 350-litrowym francuskim tonneau, po którym następował dodatkowy okres dojrzewania w butelce przed wypuszczeniem." – Winiarz, Antonio Cavallo