Masseria Borgo dei Trulli Vementino
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Producent: Masseria Borgo Dei Trulli
Typ: Dry White Vermentino
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 13 %
Rozwiń opis...Wino o blado żółtym odcieniu z atrakcyjnym aromatem brzoskwini, skórki cytryny, mango i suszonych ziół. Na podniebieniu pojawiają się nuty minerałów, soli, które mieszają się ze złożoną i przyjemnie świeżą kwasowością. Sugestie kulinarne: Idealny jako przystawka lub jako dodatek do potraw z makaronu z owocami morza lub grillowanymi białymi mięsami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Białe Wino Vermentino oferuje nam aromat brzoskwiń, skórki cytryny, mango i suszonych ziół. Wino ma delikatną świeżą kwasowość. Świetne jako aperitif lub do makaronów i mięs z grilla.
Pasja do produktu, historii, ziemi, winnicy i ludzi. Ma to kluczowe znaczenie dla Masseria Borgo dei Trulli. Dzięki tej filozofii tworzą piękną serię wysokiej jakości win. Posiadłość znajduje się w Maruggio, w prowincji Tarent, blisko wybrzeża Jońskiego. Znajduje się w regionie Salento, prestiżowej okolicy, w której powstają fantastyczne primitivos. Masseria Borgo dei Trulli w pełni wykorzystuje ziemię, klimat i winnice, aby produkować najlepsze wina, które ten region ma do zaoferowania.
Vermentino szczep w pewnym sensie analogicznym do assyrtiko ze wschodniej części Morza Śródziemnego – pojawił się na wyspie (Korsyka), później przeniósł się na wybrzeża kontynentu i stamtąd rozpoczął wędrówkę do interioru. Obecnie szczególnie często występuje na Sardynii, Korsyce, w Toskanii, Apulia, Ligurii, Prowansji i Langwedocji. Wina vermentino z tego szczepu są bardzo zróżnicowane stylistycznie od młodych - bardzo kwasowych i lekkich po dojrzałe - pełne i ciężkie. Nierzadko tę odmianę dodaje się do kupaży, produkowane są także jej wersje musujące. Typowe szczepu Vermentino aromaty to: cytryna (sok, skórka, liście), zielone jabłko, bazylia, kwiat jabłoni, żwirowa mineralność, niekiedy także bardziej słodkie nuty brzoskwiniowe. Sięgając po vermentino, najlepiej łączyć je z potrawami typowo morskimi – małże, ryby z rusztu, zupa rybna. Poza tym dobrze smakują z zieleniną – szparagami czy fasolką szparagową. Bardziej dojrzałe wersje poradzą sobie nawet z grillowaną jagnięciną czy młodą, pieczoną wieprzowiną.