Massimago Duchessa Allegra Garganega
Wino Massimago Duchessa Allegra Garganega
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Massimago Duchessa Allegra Garganega
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Apelacja: IGT Veneto
Producent: Massimago
Szczepy: 100% Garganega
Rodzaj: białe, wytrawne
Temp. serwowania: 11-12°C
Pojemność: 0,75lc2
Wino powstało z gron Garganega zbieranych z ponad 60 letnich krzewów, rosnących na małej działce w winnicy Monte Bianco. Wino odznacza się żółto złocistą barwą z zielonymi refleksami, nos wypełniają mocne aromaty cytrusów, grejpfruta, białych owoców oraz zielonego jabłka. Na podniebieniu czyste, świeże z owocowymi nutami, którym towarzyszy mocna mineralność harmonizująca całe wino.
Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, skorupiaki, krewetki, makarony z lekkimi sosami, przystawki.
"Historia majątku Massimago rozpoczęła się w 2003 roku, kiedy młoda agronom i przedsiębiorca Camilla Rossi Chauvenet rozpoczęła własny projekt w winnicy Massimago, która jest własnością jej rodziny od 1883 roku. Produkowane są klasyczne wina Valpolicella, takie jak Amarone, Valpolicella Superiore, Valpolicella Ripasso i Valpolicella DOC. Dzięki dużej energii, kreatywnym pomysłom i umiejętnościom, Camilla wnosi do tych klasyków nowe życie i charakter. Wina wyjątkowe i wyjątkowo wysokiej jakości - absolutna wskazówka od Valpolicella!"
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cantine Massimago znajduje się na półpiętrze, jednej z najpiękniejszych i najdzikszych dolin regionu Valpolicella na północy Włoch, niedaleko Werony i jeziora Garda. Massimago zostało założone w 1883 roku przez rodzinę Cracco pod nazwą „Maximum Agium 1883”. W 2003 roku posiadłość przejęła 18-letnia wówczas potomek rodziny Camilla Rossi Chauvenet i przemianowała ją na Massimago, co jest dosłownym tłumaczeniem oryginalnej łacińskiej nazwy na język włoski. W tej „winiarni z pojedynczą winnicą” innowacyjny producent wina Camilla Rossi Chauvenet wytwarza wina klasy ekologicznej w świeżym stylu, opartym na szacunku dla natury, innowacyjności i jakości. Camilla współpracuje z tradycyjnymi winogronami Valpolicella i Amarone: Corvina, Crovinone i Rondinella. Po zbiorach winogrona są suszone w Fruttioa, suszarni opartej na historycznym wiejskim modelu, gdzie powoli wysychają pod wpływem wiatru. Charakterystyczne dla stylu Massimago są pijalność, dobra strawność, przyjemne kwasy i niska zawartość cukru, która wynosi około 2,5 grama cukru na litr w przypadku Ripasso i około 2 gramy w przypadku Profasio. W rezultacie wina mają dobrą równowagę między kwasowością, mocą i alkoholem, dzięki czemu są nie tylko dobre do wykorzystania jako połączenie wina z jedzeniem, ale także świetnie nadają się do samodzielnego picia. Winnica Massimago Duchessa Allegra Garganega ma powierzchnię 28 hektarów i znajduje się na wzgórzach na wysokości 150 – 300 metrów nad poziomem morza i jest zorientowana na wschód. Winogrona tej 100% Garganega z włoskiego regionu Veneto rosną w tradycyjny sposób na pergolę Veronese. Niektóre wiązanki są wcześniej cięte i suszone, aby uzyskać bardziej intensywny smak. Potrawy o przyjemnej kwasowości, takie jak marynowana ryba lub warzywa. Świetnie sprawdza się jako odpowiednik dań z kremowymi składnikami.