Masso Antico Primitivo Appassito
Kraj:Włochy
Region:Apulia
Rozwiń opis...Producent: Masso Antico - Schenk Holding
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Masso Antico Primitivo, ze swoim rubinowym kolorem i złożonym bukietem, charakteryzuje się intensywnymi i delikatnymi aromatami, które przechodzą od dojrzałych owoców po pikantne nuty. Winogrona wykorzystywane do produkcji Masso Antico Primitivo są uprawiane przy użyciu metody uprawy winorośli znanej jako „Alberello”, tradycyjnego systemu dziedzictwa kulturowego i enologicznego Apulii. Po rygorystycznym ręcznym zbieraniu następuje drobiazgowa selekcja winogron suszonych na roślinach dzięki słońcu i łagodnym morskim wiatrom. Wino dojrzewa następnie w beczkach z francuskiego dębu przez około 6 miesięcy. Rezultatem jest wyjątkowe, pełne wino czerwone.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Masso Antico to eklektyczna gama win z południowych Włoch. Wytwarzane w prowincjach Apulii i Abruzji przez naszych winiarzy Daniele i Carlo, wina Masso Antico są nowoczesną interpretacją klasycznych lokalnych odmian winogron. Nasza wywodzi się od starego wiejskiego domu zwanego „Masseria”, który powstał z chwilą tworzenia pierwszych winnic w Apulii. Ta imponująca „Masseria” została pokryta ogromną starą, sękatą winoroślą, która od tego czasu stała się znakiem rozpoznawczym i symbolem korzeni i silnego przywiązania do ziemi.
2024-01-07
Masso Antico Primitivo Appassito
Sweet-smelling Primitivo Appassito is made from partially dried Primitivo grapes. Ten specific types of wine are distinguished, each of which produces a dense, abundantly fruity bouquet. The wine has an aroma of dark berries, ripe plums and dried fruits. Seductive, irresistibly sweet bouquets well combined with fruity, vanilla accents and hidden notes. Masso Antico Primitivo on the palate exactly according to this analysis, exactly on the nose. The tone of fruit aromas is perfectly balanced with the drinkable sweetness of vanilla and a refreshing final acidity.