Mauro Molino Barolo DOCG
Wino Mauro Molino Barolo DOCG
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mauro Molino Barolo DOCG
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: DOCG Barolo
Producent: Mauro Molino
Typ: Dry Rwed - Nebbiolo (100%)
Pojemność: 0,75l C3
Alkohol: 14,5%
Wino wyprodukowane w całości z odmiany Nebbiolo, dojrzewające w dębowych beczkach przez okres 18 miesięcy, a następnie 18 miesięcy w butelce. Wino prezentuje lśniący głęboki odcień czerwieni, nos wypełniony aromatami dojrzałych owoców, dużo nut śliwkowych, dojrzałych grzybów. Na podniebieniu cieliste i pełne z aromatami suszonych owowców przypraw i tostowego dębu.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Szczep Nebbiolo pozwala uzyskać najwspanialsze ze wszystkich włoskich win. Wina Barolo DOCG produkowane są w 100% z winogron Nebbiolo. Nebbiolo, pochodzący z Piemontu w północno-zachodnich Włoszech i uprawiany w regionie od XIII wieku, jest generalnie śmielszy niż jego młodsza siostra Barbaresco. Wiadomo, że późne dojrzewanie Nebbiolo jest pod dużym wpływem różnych warunków glebowych i winnic, a wina z najlepszych winnic mają wysublimowany charakter. Większość osob rozpoczynających przygodę w winem Barolo nie daje wystarczająco dużo czasu i pije je w młodości, ale ci, którzy są wystarczająco są cierpliwi, by czekać co najmniej 7-8 lat, a często nawet 20 lat, są sowicie nagradzani winem, które jest ostatecznym wyrazem winogron. Najbardziej cenione butelki Barolo pochodzą z wyjątkowej pojedynczej winnicy, takiej jak dzisiejsza z Gallinotto Cru.
Barwa Mauro Molino Barolo gęsta i głęboka czerwień granatu z rubinami i subtelnymi pomarańczowymi smugami, które prześwitują przez przezroczysty rdzeń i wzdłuż krawędzi, gdy są trzymane pod światło. Po zakręceniu powoli chudnie i nogi zwisają przed zejściem do wina poniżej. Aromat Mauro Molino Barolo odważny, bogaty i dojrzały ciemna wiśnia, cierpka jeżyna, śliwka i inne czerwone jagody łączą się z czarną lukrecją i zakurzonymi, ziemistymi nutami mineralnymi. Aromaty prażonego dębu i innych drzew, przyprawy, odrobina zielonych ziół i nuty suszonych fiołków kwiatowych i pikantnej smoły dodają złożoności w nosie. Mauro Molino Barolo to wytrawne i średnio mocne wino jest gładkie i ma delikatną konsystencję; z gładkimi, ale mocnymi taninami są gładkie, obfite i lekko ciągnące. Żywa kwasowość i gładko wytrawiona mineralność tworzą ramy dla eleganckich smaków, które trwają długo do finiszu. Dojrzały i bogaty aromat czerwonej i ciemnej wiśni miesza się z jeżyną i soczystą śliwką, a następnie przeplata się drobną, pudrową mineralnością i subtelnymi ziemistymi nutami. Czarna lukrecja, prażony dąb i drewno, słodki tytoń, suszone zielone zioła, suszone fiołki, lekko słodki tost waniliowy, nuty egzotycznego pudełka na przyprawy i nuty smoły dodają głębi. Finisz bardzo długi, gładki i bogaty, dzięki temu winu o delikatnej mineralności, żywej kwasowości i mocnych taninach chwytających na podniebieniu, podczas gdy ciemne owoce, przyprawy i mineralność inne złożone smaki elegancko utrzymują się.
Mauro Molino Barolo Vigna Gallinotto DOCG to wino o wielkiej finezji i dystynkcji. Nieco lżejszy korpus niż typowy Barolo. Klasyczna mieszanka ciemnej wiśni i innych ciemnoczerwonych owoców z klasyczną złożonością Piemontu na nosie i podniebieniu, a wszystko to otoczone zrównoważonym i dobrze zorganizowanym odczuciem w ustach. Połącz to wino z klasyczną kuchnią Piemontu lub soczystym grillowanym stekiem dziś wieczorem lub w piwnicy przez następne dziesięć lat.