Menhir Negroamaro Rosato
Wino Menhir Negroamaro Rosato
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Menhir Negroamaro Rosato
Kraj: Włochy
Region: Apulia ( Puglia)
Apelacja: IGP Salento
Producent: Cantine Menhir Salento
Rodzaj: różowe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% c4
Nota degustacyjna:
Menhir Negroamaro Rosato to różowe wytrawne wino powstało w całości z gron Negroamaro uprawianych w regionie Apulia. Wino prezentuje się pięknym truskawkowym odcieniem z aromatami dojrzałych czerwonych owoców, malin, poziomek, z nutą grejpfruta, szałwii oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i orzeźwiające z wyraźnymi nutami czerwonych owoców. Sugestie kulinarne: grillowana ryba, grillowany drób, sałatki, sery, kuchnia azjatycka, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Położono podwaliny pod pomysł już w 2002 roku, a Menhir Salento ożywa jako bractwo braci Gaetano i Vito Angelo Marangelli. Firma zaczęła się rozwijać dzięki współpracownikom i przyjaciołom, a także dzięki Miriam Daniele: ambasadorowi marki, który ma w sercu swoją ziemię. Menhir Salento znajduje się w Bagnolo del Salento, ukrytej wiosce między Maglie i Otranto, kolebką stanowisk archeologicznych i śródziemnomorskim maquis: wśród starożytnych gospodarstw, dolmenów, menhirów, młynów olejnych hypogeum. Nienaruszone, żyzne, mądre i utalentowane siedlisko, jak ludzie, którzy tam mieszkają. Kraina, w której rolnictwo, enologia i gastronomia są naturalną i cudowną konsekwencją. Menhir Salento to miejsce docelowe, które wita trzy różne, ale synergiczne rzeczywistości: piwnicę, oregano FOOD i WINO oraz farmę. Łączy je powołanie do cnoty, a dynamiczna wizja efektywnego modelu łączy je.
2023-06-17
Wino Menhir Negroamaro Rosato
Włoskie różowe wino wytrawne o dość intensywnym jasnowiśniowym kolorze i bujnych aromatach malin, leśnych poziomek, różowych grejpfrutów i szałwii przemieszanych z nutami kwiatowymi. Na podniebieniu krągłe i rześkie, o wyrazistym smaku przywodzącym na myśl czerwone owoce i długim, zniuansowanym zakończeniu.
Podawać jako aperitif lub do ryb, białych mięs, serów, a także nieprzesadnie przyprawionych dań kuchni azjatyckiej.