Mezzacorona Riserva Pinot Grigio Trentino DOC
Wina Włoskie
Region: Trydent
Producent: Mezzacorona
Szczepy: Pinot Grigio
Pojemność 0,75l
Alkohol: 13,5%
Rozwiń opis...Blady cytrynowy kolor mimo fermentacji w beczce. Subtelne aromaty białych kwiatów i białych owoców - brzoskwini , gruszki i cytryny w połączeniu nutą cedru. W ustach okrągłe i gęste, dominuje smak gruszki i brzoskwini z dodatkiem cytrynowej skórki, delikatny mineralny posmak w długiej końcówce. Harmonijny, elegancki i wyrafinowany smak. Wino wspaniale komponuje się z jedzeniem regionalnym - makarony w kremowych sosach, odpowiednie do Carbonary; risotto z borowikami, polenta, ryby, białe mięsa - pieczony kurczak lub indyk, do średnio twardych serów - np. comte i cheddar.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Pinot Grigio Riserva Trentino to wino Twyprodukowane w 100% z Pinot Grigio winogron. Po fermentacji wino dojrzewa najpierw w stalowych beczkach, aw drugiej fazie w dębowych beczkach. Wino jest lekko żółte. Jej bukiet jest złożony z nutami dobrze dojrzałych owoców. Smak jest harmonijny, elegancki, o dobrej strukturze. Bardzo dobrze komponuje się z zapiekankami, polentą i daniami z białego mięsa, ale także z różnymi daniami z makaronu z sosami grzybowymi.
Pinot Grigio jest uprawiany od dawna w dolinie Adige, gdzie nazywany jest również „Ruländer”. Kształt winogron i ich szaro-czerwonawy kolor wskazują na bliski związek z Pinot Nero, z którego najwyraźniej pochodzi. Jest uprawiany zarówno w dolinie, jak i na niskich wzgórzach. Winogrona na Pinot Grigio Riserva są uprawiane w typowej winnicy dla tego rodzaju wina: tak zwanej "Zablani", która znajduje się w północno-wschodniej części Mezzacorony na dobrze osuszonym aluwialu, wszystkie winnice Teroldego są podobne.
Produkcja wina : winogrona są zbierane ręcznie i dostarczane w ciągu kilku godzin do winnicy, gdzie są selekcjonowane i tłoczone. Następnie następuje zimna maceracja i delikatne zacieranie. Najpierw wino jest schładzane i klarowane przez noc. Następnego dnia klarowny moszcz jest ubijany i mieszany z drożdżami; rozpoczyna fermentację w kontrolowanej temperaturze (16-18 ° C), która trwa od 12 do 15 dni. Pinot Grigio fermentuje w częściach (40%) w stalowych kadziach i 60% w dębowych beczkach, co nadaje winu delikatne i pikantne nuty. Po fermentacji wino pozostaje od 6 do 8 miesięcy w dębowych beczkach. W tym czasie przeprowadza się tzw. „Batonaż” (czyli mieszanie zaczynu drożdżowego). Pomiędzy 10 a 11 miesiącem wino ze stalowych zbiorników będzie mieszane z winem z dębowych beczek. Oto dojrzałe wino z typową nutą wanilii z jednej strony i owocowymi i aromatycznymi cechami Pinot Grigio z drugiej strony. Cechy sensoryczne : Złożony bukiet z nutami dojrzałych owoców (biała brzoskwinia, gruszka i dojrzały rumianek), które przeplatają się ze słodkawą nutą dębu. Wytrawny i elegancki smak. Harmonijne, delikatne ze świeżym chrupiącym przypisem.
Norh & South ****
Wine Spectator 90 ptk.
Wine Enthusiast 91 ptk.
Top 100 Vancouver
Silver Medal - County Fair Wine Competition
Silver Medal - Decanter